xcounter
#

Польща намагалась захиститись від рашистських Х-555 та "Калібрів" системами Poprad та Osa-P

Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел
47192

Але далі поляки для захисту свого кордону покладатимуться на комплекси Patriot та літаки AWACS від НАТО

Після "ракетного інциденту" поблизу польського містечка Пшеводув 15 листопада 2022 року збройні сили Польщі тимчасово розмістили свої зенітно-ракетні комплекси малої дальності Poprad та Osa-P зі складу частин ППО Сухопутних військ, та комплекси С-125 Neva-SK зі складу частин ППО військово-повітряних сил. Метою такого розміщення був захист прикордоння Польщі від можливих нових інцидентів за участі ракет рашистів.

Про це польському виданню Defence24 стало відомо із неофіційних джерел. Тривалість такого розміщення та кількість задіяних для цієї місії ЗРК не розкриваються.

Читайте також: Польща розгорне ЗРК Patriot поблизу кордону з Україною та Білоруссю: що може прикрити комплекс
Бойові стрільби польських комплексів Poprad, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори публікації при цьому залишили такі ремарки. При розгортанні на бойове чергування комплекси Poprad та Osa-P мали бути підкріплені відповідними системами управління та виявлення цілей, щоб їх розрахунки могли ухвалювати рішення на основі надійних даних щодо повітряної обстановки.

Теоретично, характеристики польських "Попрадів" та "Оса-П" дозволяють їм збивати дозвукові крилаті ракети рашистів типів Х-555 та "Калибр", але за умови, що під час бойового чергування цих ЗРК російські КР опинились в межах дальності ведення вогню. Для Poprad максимальна дальність стрільби складає до 6,5 км, для Osa-P – до 10 км, для С-125 Neva-SK – в діапазоні 20-25 км. При цьому фактичні спроможності по знищенню повітряних цілей ворога залежать від маршруту польоту та характеру цілі, та моменту її виявлення.

Польські С-125 Neva SK, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вказівка в тексті публікації Defence24 саме на рашистські Х-555 та "Калібри" може вказувати, що насправді Польща вирішила "підтягнути" ближче до кордону з Україною свої ЗРК малої дальності не лише через "ракетний інцидент" у Пшеводуві 15 листопада 2022 року.

Але й також – через випадки небезпечно близького до кордонів з НАТО "зальотів" крилатих ракет росіян, про які Генштаб ЗСУ розповів під час брифінгу на початку грудня цього року. Нагадаємо, під час цього брифінгу стало відомо зокрема, що наша ППО збила ракету Х-55 з імітатором ядерного боєзаряду біля села Заставне Львівської області, лише за 80 км від кордону з Польщею. Таку дистанцію рашистська Х-55 може пройти лише за 5-6 хвилин польоту.

Місце збиття рашистської Х-55 з імітатором ядерного боєзаряду поблизу кордону з Польщею

Зараз же поляки сподіваються, що посилити прикриття їх території допоможуть зокрема німецькі Patriot, що будуть розміщені в районі міста Люблін. Ну і також – посилене патрулювання літаків радіолокаційного дозору E-3 Sentry, що входять до наряду сил НАТО.

Але при цьому автори Defence24 також визнають, що навіть поставка 4 батарей "Петріотів" для збройних сил Польщі в рамках програми Wisla не забезпечить 100% покриття території всієї країни.

Пускові установки M903 до ЗРК Patriot, вироблені в Польщі, фото з відкритих джерел
Читайте також: Кому США дозволять в Європі виготовляти зенітні ракети до Patriot, та на яку тривалість розрахований проект