xcounter
#

Італія готова дати Україні системи ППО, але умова нам навряд чи сподобається

27465
Зенітно-ракетний комплекс SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Зенітно-ракетний комплекс SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Деякі з країн НАТО досі остерігаються варіанту, що РФ може застосовувати тактичну ядерну зброю

Італія готова надати Україні необхідні системи протиповітряної оборони. Але передача такої зброї повинна "бути сумісна з можливістю передати Києву таку зброю в справному стані". І повинна відбуватись лише по мірі того, як італійська військова промисловість виготовлятиме нові зенітні ракети для заміни тих запасів, що будуть передані нашій країні. Про це міністр оборони Італії Гвідо Крозетто заявив в коментарі виданню IlFattoQuotidiano.

"Ви не знайдете ракети в супермаркеті, як банку "Нутелли", бо це складні системи, для виробництва яких потрібен тривалий час. Не можна сказати: гаразд, завтра піду та куплю 100 ракет. Їх нема. Якщо ми даємо засоби ППО Україні, ми повинні брати їх зі своїх складів, і ми повинні це робити без урізання власних можливостей та з гарантією якості", - відтворює видання слова Крозетто.

Читайте також: Скільки ракет збила наша ППО під час масованої атаки рашистів 29 грудня (оновлено)
Зенітно-ракетний комплекс Aspide, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Очільник оборонного відомства при цьому заявив своє припущення, що РФ може вдатись до застосування ядерної зброї, якщо програє на полі бою, хоча така небезпека і малоймовірна. Також Крозетто додав, що Італія ще в 2014 році планувала досягти показника оборонних затрат в 2% від ВВП, обов’язкового для країн-учасниць НАТО. Але цього досі зроблено не було.

За даними The Military Balance 2022, збройні сили Італії мають в своєму розпорядженні 20 зенітно-ракетних комплексів SAMP/T та 32 комплекси Aspide, деяку кількість ЗРК Spada і переносних зенітно-ракетних комплексів FIM-92 Stinger. По наявності зенітної артилерії – даних нема.

Зенітно-ракетний комплекс Aspide, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти використовують крилаті ракети Х-101, виготовлені в четвертому кварталі 2022 року