xcounter
#

Ізраїль продає ЗРК Spyder для заміни комплекса "Куб", але покупцем буде не Україна

29008
Зенітно-ракетний комплекс Spyder LR, ілюстративне фото з відкритих джерел
Зенітно-ракетний комплекс Spyder LR, ілюстративне фото з відкритих джерел

І тут мова про систему, яка далекобійніша і водночас обходиться дешевше, аніж NASAMS

До кінця 2022 року Чехія має отримати першу із чотирьох батарей зенітно-ракетного комплексу Spyder LR ізраїльського виробництва, контракт на поставку яких був підписаний у жовтні 2021 року.

Так Чехія зможе почати заміну морально застарілих ЗРК радянського виробництва 2К12 "Куб" та посилити захист своєї критичної інфраструктури. Про це йдеться в публікації порталу Defense Romania.

Читайте також: Як Чехія бюджетно оновлює ППО: без Patriot та NASAMS, частина 1 - SPYDER
ЗРК 2К12 "Куб" збройних сил Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Spyder LR може знищувати повітряні цілі на дальності від 2 км до 80 км, та на висоті до 20 км. Орієнтовна вартість контракту на чотири батареї для Чехії складає 460 мільйонів доларів, тобто по 115 мільйонів доларів за батарею ЗРК, ракети до них та супутні послуги.

Для порівняння – у 2020 році Угорщина для заміни своїх чотирьох батарей ЗРК "Куб" замовила NASAMS III від Kongsberg (орієнтовно 4 батареї із незначним запасом додаткових ракет) загальною вартістю близько 1 мільярд доларів. Максимальна дальність стрільби NASAMS III при цьому складає 40 км, тобто удвічі менше від заявленого показника по Spyder LR.

Можливості SPYDER в залежності від версії, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Зазначається, що Spyder LR для Чехії матимуть такий склад батареї – чотири мобільні пускові установки, транспортно-заряджальна машина та мобільний пункт управління вогнем. Як шасі для всіх елементів Spyder LR буде використаний автомобіль Tatra 815 серії 7 із колісною формулою 8x8.

Читайте також: ​Як Чехія бюджетно оновлює ППО: без Patriot та NASAMS, частина 2 - RBS-70NG