xcounter
#

Пакет допомоги від США на майже 2 млрд доларів: ЗРК Patriot і не тільки - кількість та скільки часу необхідно навчатись

Patriot PAC 3 з ракетами MSE (всі фото: DoD US)
Patriot PAC 3 з ракетами MSE (всі фото: DoD US)
20468

ЗРК Patriot увійдуть до одного з найбільших пакетів допомоги на 2 млрд доларів

У Вашингтоні офіційно повідомили, що пакет допомоги, про який буде офіційно оголошено найближчий час, будем містити зенітний ракетний комплекс Patriot. Про це оголосили під час брифінгу у Білому домі, зазначивши, що він увійде в один з найбільших пакетів допомоги розміром "майже 2 млрд доларів.

Також була оголошена кількість Patriot - одна батарея, при цьому передача включає процес з навчанням, який буде проходити на території третьої країни. Зазначимо, що раніше фігурувала інформація, що навчання українських операторів Patriot буде проходити на базі армії США Графенвер у Німеччині.

Читайте також: У рашистів "долітався" ще один рідкісний "Орион": чим особливий цей БПЛА

Строки підготовки не оголошені, але стандартний курс, якщо брати приклад навчання польських операторів склав 9 місяців. Водночас навчання українських фахівців, за численними прикладами опанування нового західного озброєння, проходить за прискореними програмами.

Patriot
Patriot під час місії із посилення ППО та ПРО Туреччини

Також наразі не відома версія Patriot та комплектність. Зазначимо, що зараз у США є стара версія PAC 2 та новітня PAC 3 з ракетами MSE. Різниця між ними у можливості ефективного знищення балістичних цілей, нова версія це може здійснювати на дальностях до 60 км, а також зберігає з ракетами PAC 2 можливість знищення цілей на дальності до 160 км.

Відносно стандартного складу батареї Patriot, то це один радар, командний пункт, машини забезпечення та зв'язку, а також 8 пускових. На схемі ниже типовий склад батальйону (battalion), в якому п'ять батарей. У Patriot одна батарея, яка є організаціно-штатною одиницею, дорівнює fire unit.

Patriot склад

Кожна пускова має до 4 ракет PAC 2, або до 16 ракет MSE. Можливе одночасне розміщення на пусковій транспортно-пускових контейнерів з різними ракетами. На практиці, через високу вартість ракет MSE, доволі рідко встановлюють всі 16 ракет, обмежуючись встановленням половини чи менше ракет.

Зазначимо, що пускові не мають власної РЛС, який необхідний для наведення ракет PAC 2 та MSE. Водночас програма "відв'язування" зенітних ракет від штатного радара за допомогою системи RIG-360 поки на стадії перших успішних випробувань.

MSE
Пускова з ТПК ракет MSE

Також у Вашингтоні підкреслили, що продовжать "приділяти пріоритетну увагу іншим формам підтримки протиповітряної оборони, включаючи NASAMS, HAWK, Stingers та обладнання для боротьби з БПЛА".

За інформацією Associated Press, пакет допомоги буде розділено на дві частини, як мінімум 1 млрд доларів буде виділено за програмою "президентського вилучення" (PDA), коли зброя передається зі складу збройних сил США. Інша частина - піде за Ініціативою безпекової допомоги Україні (USAI), що означає замовлення необхідного озброєння у виробників.

AN/MPQ-53
РЛС AN/MPQ-53, машина-електростанція та машина зв'язку

Окрім військової допомоги, також було анонсовано виділення на 2023 рік пакет фінансування на суму понад 40 млрд доларів, що майже еквівалентно всьому річному бюджету України на 2021 рік. Скоріш за все офіційне оголошення та точний зміст пакета допомоги стане відомий під час особистої зустрічі президентів США та України. Наразі Володимир Зеленський вперше з початку повномасштабного вторгнення здійснює візит до іноземної країни. Перед ним він побував у Бахмуті, який є найгарячішою точкою на фронтах.

Читайте також: Ракету MSE від Patriot PAC-3 успішно "відв'язали" від базової РЛС - чому це важливо для України