xcounter
#

У рашистів "долітався" ще один рідкісний "Орион": чим особливий цей БПЛА

22507
Російський розвідувально-ударний безпілотник "Орион", ілюстративне фото довоєнних часів
Російський розвідувально-ударний безпілотник "Орион", ілюстративне фото довоєнних часів

Росіяни намагались "зліпити" аналог "Байрактара", але "щось у них пішло не так"

Сили протиповітряної оборони оперативного командування "Південь" 20 грудня 2022 року збили два ворожі безпілотники, зокрема – один розвідувально-ударний безпілотний "Орион" над Херсонщиною. Про це повідомила прес-служба ОК "Південь".

У цій ситуації нашим зенітникам вдалось збити доволі рідкісний дрон рашистів. Бо в останній раз ворожий "Орион" фігурував у зведеннях Оперативного командування "Південь" наприкінці вересня 2022 року, тоді цей безпілотник орків також був утилізований у небі над Херсонщиною.

Читайте також: У РФ хочуть пустити в серію три нових БПЛА для війни в Україні: літаюча РЛС, дрон з бомбами та звичайний розвідник
Російський розвідувально-ударний безпілотник "Орион", ілюстративне фото довоєнних часів

Перший за весь час війни випадок знищення російського розвідувально-ударного БПЛА "Орион" був на початку квітня цього року. До цього моменту аналітики порталу Oryx наводили консервативну оцінку, за якою до сьогоднішнього дня було знищено мінімум 2 дрони цього типу. Влітку 2022 року рашистські пропагандони заявляли про начебто активізацію виробництва безпілотників "Орион", але заперечити чи спростувати такі заяви – достатніх даних поки нема.

До початку вторгнення в Україну Кремль сподівався здобути для свого "Оріона" успіх на експортному ринку не гірший, аніж в турецького Bayraktar TB2. Але тут росіяни "спіткнулись" на головній проблеми – вони не змогли налагодити масове виробництво такого дрона. За даними з відкритих джерел, на кінець 2021 року армія РФ мала лише один комплекс в складі трьох БПЛА "Орион".

Уламки збитого БПЛА "Орион"

Рашистський "Оріон" має довжину фюзеляжа в 8 метрів та розмах крил в 16 метрів. Максимальна злітна маса складає 1000 кг, максимальне заявлене бойове навантаження – до 180 кг.

Радіус застосування – до 250 км, заявлена тривалість польоту – до 24 год, але за умови, що корисне навантаження не перевищує 60 кг (тобто або дві бомби по 20 кг або одна бомба масою 50 кг). Крейсерська швидкість заявлена в діапазоні 120-200 км/год.

Процес виробництва рашистського ударного безпілотника "Орион" на заводі "Кронштадт", постановочне фото рашистів зразка червня 2022 року
Читайте також: Євросоюз нарешті задумався, щоб запровадити санкції проти виробників БПЛА в Росії