xcounter
#

Кремль заздрить ефекту Bayraktar TB2 та обманом шукає покупців на "Орион-Э"

6114
Армія самої РФ має лише один комплекс "Орион-Э" в складі трьох БПЛА
Армія самої РФ має лише один комплекс "Орион-Э" в складі трьох БПЛА

Російська Федерація прагне опинитись в почесному клубі країн, армії яких можуть використовувати розвідувально-ударні безпілотні літальні апарати для ведення сучасної війни, і також – в переліку експортерів таких БПЛА. Але для досягнення такої мети росіянам не вистачає ані технологій, ані компетенцій. Тому кремлівським пропагандистам не лишилось нічого іншого, аніж взятись за створення міфів про свої "видатні безпілотники"

Якщо говорити конкретніше, на днях російські державні видання ТАСС та РИА Новости з посиланням "на власні джерела у військово-промисловому комплексі" заявили, що начебто російський ВПК створив "вбивцю Bayraktar TB2".

Як далі слідує з тексту повідомлення, росіяни вирішили проголосити, що начебто їх ударно-розвідувальний БПЛА "Орион-Э" має "широкі експортні перспективи" та уже має "потенційних закордонних покупців".

Читайте також: ​Безпілотний стелс Ace One: як екс-очільник ДП "Антонов" створює британсько-український ударний БПЛА
Розробка "Орион-Э" стартувала ще в 2011 році

Схоже, російським пропагандистам не вистачило хисту адекватно сформулювати меседж щодо позиціонування своєї безпілотної "чудо-зброї": якщо уже розмірковувати формально, в наборі озброєння "Орион-Э" аж ніяк не передбачені ракети "повітря-повітря", тому бути "вбивцю Bayraktar TB2" російський дрон не може за визначенням.

Російським пропагандистам не вистачило хисту також на доволі очевидну річ – тобто підкреслити свої гучні заяви бодай якимись відео- чи візуальними матеріалами, які б могли "показати товар обличчям", тобто – продемонструвати застосування "Орион-Э" на практиці.

Російський проект "Орион-Э" мав свої падіння: наприклад, в листопаді 2019 року розбився черговий експериментальний зразок цього БПЛА

Наприклад, той же ТАСС чи РИА Новости пише, що безпілотні літаки комплексу "Орион-Э", котрий в армії РФ має позначення "Иноходец", виконали в Сирії 33 бойових польоти, із котрих 17 – на ураження наземних цілей. Начебто при цьому російські військові застосовували комплекс зв’язку "Стрелец-М", котрий начебто забезпечив підвищену точність дій безпілотників "Иноходца".

Але при цьому – у відкритому доступі нема жодного відео чи фото, яке могло б свідчити про перебування "Иноходца" чи то пак "Орион-Э" в Сирії, російські пропагандисти пропонують своїй аудиторії повірити на слово.

Наприклад, російські пропагандисти залюбки показали, що армія РФ в Сирії використовує розвідувальні БПЛА "Форпост", вироблені на базі ізраїльського дрона Neron

Врешті, коли росіяни вирішили зробити хвацьку заяву про те, що у їх "Орион – Э" експортні перспективи значно більші, аніж в комплексу Bayraktar TB2, тоді росіяни вперто ігнорували таку реальність: поставки розвідувально-ударних БПЛА – це не тільки питання комерції на збройному ринку, але й також – посилення союзницьких зв’язків, а в РФ по суті нема таких союзників чи партнерів, які б залюбки купували "Орион-Э".

Армія РФ має лише один комплекс "Орион-Э" в складі трьох БПЛА, але ж при цьому ніхто не скасував правило "потенційні покупці завжди дивляться, чи використовує цю зброю армія країни виробника", фото з відкритих джерел

Якщо говорити предметніше – наприклад, ареал поставок комплексів Bayraktar TB2 охоплює країни, які або складно назвати "дружніми" до Кремля, або котрі взагалі готуються до війни проти РФ.

Як розповідав Defense Express, 24 травня цього року новим покупцем Bayraktar TB2 стала Польща, котра має з початку 2022 року має отримати чотири такі комплекси на 24 БПЛА загалом. Зараз уже відомо, що поляки свої Bayraktar TB2 планують розмістити на східному кордоні, для можливої відсічі агресії РФ.

В Польщі також розраховують, що поставки Bayraktar TB2 допоможуть посилити оборонну співпрацю з Україною, котра уже володіє такими безпілотними комплексами

Можемо навести й інші приклади. Як також розповідав Defense Express, Франція за програмою іноземних воєнних поставок (Foreign Military Sales) замовила в США поставку шести безпілотних літальних апаратів MQ-9 Reaper Block 5. Мотив цієї закупки – Париж хоче посилити здатність своєї армії вести бойові операції за допомогою безпілотників, а на MQ-9 Reaper Block 5 вибір упав, бо французькі військові уже мають п’ять таких БПЛА.

Французький дрон MQ-9 Reaper Block 5 готується до злету

Або ж – наведемо взагалі "екзотичний", "близькосхідний" приклад. Як розповідав Defense Express, в Іраку існує 20-тисячне пара-мілітарне формування "аль-Хашед-ш-Шаабі", котре воює проти ІДІЛу, і котре має імідж "проіранського формування".

Так от, під час свого недавнього параду "аль-Хашед-ш-Шаабі" "засвітило", що використовує розвідувально-ударні БПЛА іранського виробництва "Муджахір-6".

БПЛА "Муджахір-6" одного парамілітарних формувань Іраку

Які країни на тлі такого багатства налагоджених зв’язків вирішать купити "Орион-Э" - схоже, самі росіяни не розуміють. Тому замість реальних досягнень Кремль застосовує пафосні заголовки та пропаганду.

Читайте також: Кремль судомно шукає зброю проти БПЛА: в Сирії для цього "воскресили" С-75