xcounter
#

Після провалу свого війська в Малі Франція замовляє поставку додаткових БПЛА MQ-9 Reaper

6965
Бойове навантаження одного MQ-9 Reaper може сягати 1,5 тонн
Бойове навантаження одного MQ-9 Reaper може сягати 1,5 тонн

Якби це парадоксально не виглядало, але одна із провідних армій блоку НАТО майже не має безпілотників, які можна використовувати для ведення війни

Франція за програмою іноземних воєнних поставок (Foreign Military Sales) замовила в США поставку шести безпілотних літальних апаратів MQ-9 Reaper Block 5.

Як пише портал Janes, вартість цього контракту складатиме 79,4 мільйони доларів, строк для виконання поставок – до 29 березня 2024 року.

Читайте також: ​Безпілотний стелс Ace One: як екс-очільник ДП "Антонов" створює британсько-український ударний БПЛА
Французькі БПЛА MQ-9 Reaper Block 5 в ангарі, армія Франції має шість таких дронів

Безпілотники, які отримає Франція, зможуть застосовувати керовані авіабомби GBU-12 Paveway та керовані ракети AGM-114 Hellfire, і також – виконувати розвідку за допомогою оптико-електронної станції FMS.

Як це це виглядає парадоксально, але французька армія не має достатнє число розвідувально-ударних БПЛА, які могли б виконувати бойові місії. Це стало причиною провалу війська Франції у Малі, і також – мотивом замовити згадані вище шість MQ-9 Reaper Block 5.

Французька армія не змогла досягти успіху в Малі із-за страху критичних втрат БПЛА

Виконання цього контракту дозволить французам бодай за чотири роки накопичити бодай якесь число БПЛА, яке можна застосувати для ведення бойових дій без страху отримати критичні втрати (а в даному випадку критичною може виявитись втрата і одного безпілотника).

Відомо, що зараз французька армія має шість БПЛА MQ-9 Reaper Block 1 та шість - MQ-9 Reaper Block 5. І така відносно невелика кількість, як по суті портал, завадила повною мірою застосувати в боях ці дрони.

Французький дрон MQ-9 Reaper Block 5 готується до злету

Франція також має лише чотири БПЛА Harfang, котрі є ліцензійною копією ізраїльського дрона Neron.

В теорії, ці БПЛА могли виконувати б довготривале патрулювання та/або завдавати повітряних ударів по бойовикам в Малі, по факту – французькі військові із-за страху критичних втрат застосовували Harfang також обмежено, для виконання короткочасних розвідувальних місій.

БПЛА Harfang може брати до 250 кілограмів бойового навантаження
Читайте також: Приклад для українських морпіхів: морська піхота США озброюється баражуючими боєприпасами