xcounter
#

Радянські Т-72 та американські М113: ополчення Іраку показало, чим воює проти ІДІЛу

2279
В одному строю опинилась техніка із запасів армії Іраку, і також – передана за програмами військової допомоги
В одному строю опинилась техніка із запасів армії Іраку, і також – передана за програмами військової допомоги

На потреби цього 20-тисячного формування іракський уряд виділив понад 2,5 мільярди доларів

В Іраку існує пара-мілітарне формування "аль-Хашед-ш-Шаабі", котре має доволі неоднозначний імідж.

З однієї сторони, це пара-мілітарне формування має славу "проіранського ополчення", хоча його командування використовувало ім’я уже загиблого іранського генерала Кассема Сулеймані виключно в своїх політичних цілях – посилити свій авторитет в колах мусульман-шиїтів, і так отримати необхідні позиції для повного "зачищення" Іраку від підрозділів Іраку.

Читайте також: Як Ізраїль забезпечує оборону та безпеку країни за допомогою спецпризначенців. Ч.1
Формування "аль-Хашед-ш-Шаабі" використовує озброєння із запасів "старої" армії Іраку, зокрема - танки Т-55

Славу "проіранського" це угрупування "аль-Хашед-ш-Шаабі" має тому, що воно не соромиться використовувати й інструменти психологічного та силового тиску, щоб добитись виходу американських військових з Іраку.

Але схоже, що цей порядок речей цілком влаштовує державу Ірак, раз уряд цієї країни в 2020 році виділив 2,6 мільярди доларів на потреби цього 20-тисячного формування.

Схоже, цього бюджету в 2,6 мільярди доларів цілком вистачило на модернізацію наявних танків Т-72

Водночас, як пише польське видання Defence24, 26 червня цього року ополчення "аль-Хашед-ш-Шаабі" під час свого параду в іракському місті Діяла продемонструвало свою міць, на честь 7-річчя утворення цього угрупування.

Зокрема, як відзначили автори порталу, в одному строю пройшли сунітські, християнські та язичницькі підрозділи, що мало на меті продемонструвати "єдність у різноманітті" цього "аль-Хашед-ш-Шаабі". Парадним кроком пройшли усі 20 тисяч багнетів цього формування.

"Джихадомобіль" Toyota із безвідкатною гарматою

Також підрозділи цього ополчення продемонстрували увесь свій наявний арсенал: танки Т-72 і Т-55, інженерні бронемашини, модифіковані бронетранспортери M113 та легкі бронеавтомобілі Humvee.

Бронеавтомобілі класу MRAP в стробю частин "аль-Хашед-ш-Шаабі"

Також частини "аль-Хашед-ш-Шаабі" продемонструвало, що підрозділи спеціального призначення мають свої бронеавтомобілі класу MRAP – Tufan і TAG Terrier LT-79. Не обійшлось і без звичного класу озброєння "джихадомобіль" - позашляховики Toyota із безвідкатними гарматами.

"Вінцем" параду стали демонстрація імпровізованих "Градів", катерів на причепах, загонів водолазів та розрахунки розвідувально-ударних БПЛА "Муджахір-6".

Схоже, ось ця система РСЗВ - такий собі гібрид установок "Град" та БМ-13
Читайте також: Як Ізраїль забезпечує оборону та безпеку країни за допомогою спецпризначенців. Ч.2