xcounter
#

"Дешево та сердито": чим Росія збирається озброювати нові ударні безпілотники (фото)

Але поки не зрозуміло: де серійний зразок, а де - "бімба" для показухи...
БпЛА "Гром" з перспективним боєкомплектом. Фото - Саїд Амінов.
БпЛА "Гром" з перспективним боєкомплектом. Фото - Саїд Амінов.
3027

Росія хоче наздогнати Захід та США у створенні боєприпасів різного типажу для безпілотних ударних комплексів. При цьому, аби справити враження прогресу, російська корпорація "Тактическое ракетное вооружение" демонструє на форумі "Армія 2020" значну кількість таких новинок вперше. Щоправда, невідомо, де дійсно серійний зразок, а де - "бімба" для показухи.

За твердженням керівництва корпорації "Тактическое ракетное вооружение", для перспективних ударно-розвідувальних безпілотників розробляються малогабаритні авіаційні боєприпаси масою від 50 до 100 кг.

Нові авіаційні засоби ураження увійдуть до арсеналу безпілотних літальних апаратів від компанії "Сухой" ( БпЛА "Охотник") та групи "Кронштадт" (ударний БпЛА "Гром", багатофукнціальні "Гелиос-ЛТД", "Альтиус-У", "Орион" та "Сириус").

Читайте також: Українські важкі ударні безпілотні комплекси: між "Соколом" та "Горлицею"

При цьому, окрім корпорації "Тактическое ракетное вооружение", за розробки боєприпасів до БпЛА взялося і саме АТ "Кронштадт".

Серед представлених малогабаритних боєприпасів є звичайні, некеровані, плануючі та кореговані бомби, а також боєприпаси, що мають інтегровані системи наведення на ціль (інерціальні системи + головки самонаведення різних типів).

Також показово, що у низці малогабаритних авіаційних боєприпасів у якості бойової частини використовуються штатні бойові елементи від реактивних снарядів РСЗО "Град" та "Ураган".

Гарний фотоогляд нових зразків подав у своєму звіті Саід Амінов, фотографії якого ми використовуємо у цій кореспонденції.

БпЛА Оріон
Боєкомлект для БпЛА "Оріон": боєприпаси вагою у межах 50 кг від АТ "Кронштадт". Фото - Саїд Амінов
Корегована авіаційна бомба КАБ-50 з бойовою частиною від РСЗО "Град" від АТ "Кронштадт".
Корегована авіаційна бомба КАБ-50 з бойовою частиною від РСЗО "Град" від АТ "Кронштадт"
Бпла Орион
Корегована авіаційна бомба КАБ-50 з бойовою частиною від РСЗО "Град" від АТ "Кронштадт"
Керована плануюча авіаційна бомба УАБ-50 з бойовою частиною від РСЗО "Град" від АТ "Кронштадт"
Керована ракета Х-50 для БпЛА від корпорації "Ракетное тактическое вооружение".
Х-50
ТТХ авіаційної ракети Х-50
Кореговані авіаційні бомби
Для БлЛА "Сириус": фугасна бомба вільного падіння ФАБ-500-М-62 від "НПО "Базальт", а також ФАБ-100 та корегована бомба від АТ "Кронштадт" з застосуванням БЧ від снаряду РСЗО "Ураган".
Бпла Гром
Перспективне озброєння БпЛА "Гром" від АТ "КРТВ": виріб 85; КАБ-250-ЛГ-Э; КАБ-500С-Э; ракета Х-38МЛЭ.
БлЛА Орион
Безпілотник "Орион". Фото - Саїд Амінов

Безпілотник "Орион": маса БпЛА становить 1 тонну, бойового навантаження - 200 кг. Розмах крила - 16 м, довжина корпусу - 8 м, стеля висоти - 7,5 км. У повітрі БпЛА може перебувати до 24 годин, бойовий радіус - 300 км.

Перспективний важкий безпілотник Сіріус
Перспективний важкий безпілотник "Сириус". Фото Саїд Амінов

Перспективний важкий безпілотник "Сириус": маса корисного навантаження - 1 тонна. Розмах крила - 30, довжина корпусу - 13 м, висота польоту - до 12 км, крейсерська швидкість - 295 км / ч. Як розраховують у компанії "Кронштат", БпЛА зможе перебувати у повітрі до 40 годин і буде спроможний долати відстань до 10 тис. км.

БпЛА
БпЛА "Гелиос-РЛД". Фото Саід Амінов
БпЛА "Гелиос-РЛД". Безпілотник злітною масою у 4 тонни і розмахом крил у 30 метрів призначений для довготривалого баражування (до 30 годин ) на висотах понад 10 км. Ці характеристики у поєднанні з вантажопідйомністю в 1 тонну дозволять виконувати завдання радіолокаційного дозору і спостереження - з відповідним корисним наватаженням. Крім цього, "Гелиос" також може здійснювати розвідку і наносити авіаудари.
БпЛА
БпЛА "Альтиус-У"

БпЛА "Альтиус-У" має массу до 6 тонн, бойове навантаження - 1-2 тонни (за різними даними), розмах крила - 28,5 м, довжина корпусу - 11,6 м, крейсерська швидкість - 150-250 км/ч. БпЛА здатний підніматися на висоту 12 км і долати відстань до 10 тис. км.

Ударний турбореактивний БпЛА "Гром".
Швидкісний ударний турбореактивний БпЛА "Гром". Максимальна злітна маса - 7 тонн, максимальна маса бойового навантаження - 2 тонни, розмах крила - 10 м, довжина корпусу - 13,8 м.

Жодна з розробок группи "Кронштадт" ще не пройшла повний цикл випробувань, а деякі зразки - БпЛА "Гром" та "Гелиос-РЛД" - продемонстровано широкому загалові вперше.

Про новий російський БпЛА "Охотник" від компанії "Сухой", його можливості та перспективи ми детально розповідали у матеріалі за цим переходом.

Читайте також: Ударні БПЛА України