xcounter
#

Туреччина у жовтні 2019 поставила ЗСУ партію високоточних боєприпасів MAM-L та MAM-C для БПЛА Bayraktar TB2

779
Ударний БПЛА Bayraktar TB2 з боєприпасами MAM-C та MAM-L
Ударний БПЛА Bayraktar TB2 з боєприпасами MAM-C та MAM-L

Турецька компанія Roketsan у жовтні 2019 року поставила до України партію тренувальних бомб MAM-L та MAM-C, що призначені для наземних тренувань та навчальних польотів

Зокрема Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret A.S.Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret A.S., в рамках комплекту матеріально-технічного забезпечення придбаних безпілотних авіаційних комплексів (БпАК) Bayraktar TB2, було поставлено по чотири тренувальні бомби MAM-L та MAM-C із загальною задекларованою вартістю $640 тисяч.

Також було в рамках комплекту матеріально-технічного забезпечення було поставлено три завантажувально/розвантажувальних візка загальною вартістю $180 тисяч.

Читайте також: "Панцирь" не допоміг: як Туреччина у Сирії знищила сотні одиниць техніки та озброєння Росії (відео)

Нагадаємо, MAM-L (Smart Micro Munition) є спеціальним легким керованим боєприпасом, що розроблений для ударних дронів (зокрема Bayraktar TB2 від компанії Baykar Makina). Ця бомба оснащена високоточною напівактивною системою наведення по лазерному променю та здійснює планерний політ до цілі. Система наведення боєприпасу дозволяє влучати з похибкою не більше одного метра.

ТТХ боєприпасу MAM-L компанії Roketsan

Своєю чергою MAM-C є новим легким боєприпасом, що являє собою фактично 70-мм кориговану ракету Cirit з лазерною напівактивною системою наведення, але без двигуна.

ТТХ боєприпасу MAM-C компанії Roketsan

Високоточні MAM-C та MAM-L є основним озброєнням оперативно-тактичних безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2 (можуть нести на підвісці до чотирьох таких боєприпасів) які з недавніх пір почали використовувати й Збройні сили України.

Контракт на придбання шести таких БПЛА та трьох станцій управління на суму $70 млн був укладений в січні 2019 року. Наразі всі замовлені дрони вже поставлені до України, мають навчений персонал з військовослужбовців ЗСУ та почали здійснювати тренувальні польоти.

Ударний БПЛА Bayraktar TB2 з боєприпасами MAM-C та MAM-L
Ударний БПЛА Bayraktar TB2 з боєприпасами MAM-C та MAM-L

Також варто додати, що під час нещодавніх бойових дій у Сирії проти військ Асада, ударні безпілотники Bayraktar TB2 відлітали за 10 днів понад 2000 польотних годин та використали близько 200 бомб MAM-L. При цьому була доведена вражаюча точність боєприпасу – була знищена велика кількість різноманітних цілей (комплекси ППО, легка та важка бронетехніка, артилерія, РСЗВ та скупчення піхоти) багато з яких були замасковані чи стояли в укриттях або знаходились у русі.

Читайте також: БПЛА змінюють малюнок сучасного бою