xcounter
#

Кремль судомно шукає зброю проти БПЛА: в Сирії для цього "воскресили" С-75

7134
"Панцирь" не допоміг, росіяни згадали за "Двину"
"Панцирь" не допоміг, росіяни згадали за "Двину"

Російські пошуки "чудо-зброї" проти безпілотників зайшли в глухий кут

Постановка питання "збивати безпілотники за допомогою морально застарілого ЗРК С-75" може виглядати більш ніж парадоксальною.

Але саме таку практику із сумнівною результативністю зараз відпрацьовують росіяни в Сирії за допомогою своїх сателітів.

Читайте також: Китай скопіював "Калибр", щоб погрожувати флоту США у водах Тайваню
Радянський Союз щедро постачав своїм сателітам комплекси С-75 "Двина

Польський портал Defence24 пише: військові РФ провели в Сирії тести, мета яких – довести начебто ефективність С-75 як зброї проти безпілотних літальних апаратів.

Для таких стрільб були задіяні ЗРК із складу озброєння сирійських збройних сил, стрільби виконували начебто також сирійські розрахунки.

Сирійські спеціалісти за пультом управління комплексу С-75

Були заявлені такі параметри: стрільба по повітряній цілі відбувалась на дистанції 40 кілометрів, від моменту виявлення БПЛА умовного противника до моменту начебто ураження минуло цілих 10 хвилин.

При цьому розрахунку сирійського С-75 потрібно провести доволі виснажливу процедуру перезарядки цього ЗРК, що має лише одну направляючу для запуску ракети. А параметри БПЛА, який начебто уразила сирійська "Двина" - тобто розміри, висота та швидкість польоту так і не були вказані.

Розрахунок сирійського С-75 перед початком стрільб

Росіяни себе тішать тим, що хоч комплекс С-75 і йому подібні хоча й не можуть опиратись засобам РЕБ, але ще здатні поцілити в ціль типу БПЛА.

Але такі експерименти прямо вказують, що РФ опинилась в технологічному тупику по темі протидії безпілотникам своїх противників, тому й намагається судомно винайти хоч якийсь засіб впливу.

Сирійський розрахунок "вручну" заряджає свій С-75

Defence Express уже розповідав про те, що в грудні 2020 року РФ фактично "розписалась" у безпорадності своїх систем ППО проти безпілотних літальних апаратів. Тому росіяни свою технологічну відсталість намагаються компенсувати пошуками "чудо-зброї" та вкидами фейків.

Наприклад, наприкінці квітня цього року російські ЗМІ "вкинули" меседж про те, що військові РФ начебто зможуть збивати безпілотники Bayraktar TB2 за допомогою "дронів-камікадзе" "Ланцет". Хоча буквально за короткий період часу такі заяви спростували не тільки українські фахівці, але й навіть російські спеціалісти також.

Швидкість польоту "кремлівського" "Ланцета" занадто мала, щоб бодай наздогнати Bayraktar TB2

А буквально декілька днів назад – російські пропагандисти намагались видати кадри збиття азербайжанської "приманки" Ан-2 своїм ЗРК "Тор" під час війни за Карабах так, що начебто в "прицілі" російської зенітної системи опинився Bayraktar TB2.

Такий фейк теж було доволі швидко спростовано.

Росія прагнула "інформаційно" переграти той факт, що Вірменія під ударами усіх видів безпілотників за час війни за Карабах втратила чотири із шести наявних комплексів "Тор-М2КМ"
Читайте також: Історичний політ MQ-25 та винищувача F-18: безпілотник вперше дозаправив літак у повітрі