xcounter
#

Bayraktar TB2 перемогли вірменські "Тори": свою відсталість РФ прикрила фейками

11571
Під час війни за Нагірний Карабах турецькі БПЛА знищили 31 зенітну систему російської поставки
Під час війни за Нагірний Карабах турецькі БПЛА знищили 31 зенітну систему російської поставки

Щоб прикрити власну поразку, російські пропагандисти пішли на прямий обман та створили фейк на основі кадрів збиття азербайджанських "приманок" Ан-2

Кремль досі не розробив ефективного засобу протиповітряної оборони, який би міг уражати безпілотники Bayraktar TB2. Тому своє технологічне відставання РФ намагається "прикрити" продукуванням різного роду фейків.

Наприклад, наприкінці квітня цього року російські ЗМІ "вкинули" меседж про те, що військові РФ начебто зможуть збивати безпілотники BayraktarTB2 за допомогою "дронів-камікадзе" "Ланцет". Хоча буквально за короткий період часу такі заяви спростували не тільки українські фахівці, але й навіть російські спеціалісти також.

Читайте також: Дрони великих змін: Wall Street Journal про турецький Bayraktar TB2, війни, технології та Україну
Розробником "кремлівського" "Ланцета" став підрозділ концерну "Калашников"

Головном контраргументом виявилось те, що "Ланцет" може летіти із крейсерською швидкістю максимум 110 км/год, а от Bayraktar TB2 із крейсерською швидкістю в 150 км/год, і ось ця різниця в 40 км/год швидкості зводить до нуля можливість ураження турецького безпілотника російським "дроном-камікадзе".

Тепер, схоже, росіяни вирішили вдатись до прямого обману. Деякі ресурси опублікували кадри із відео, записаного з дисплею оператора вірменського зенітного ракетного комплексу "Тор-М2КМ".

Автори таких публікацій заявляли, що на цих кадрах – зображено збиття безпілотного літака BayraktarTB2, при цьому точний час такої дії – не уточнювався.

Вірменія під ударами усіх видів безпілотників за час війни втратила чотири із шести наявних комплексів "Тор-М2КМ"

Якщо вглядатись у ці кадри, зможемо побачити обриси іншого літального апарату славетного біплана Ан-2 – "здвоєне крило", гвинт в носовій частині, інша форма хвостового оперення.

Аби поставити крапку в цьому питанні, Defence Express звернулась за коментарем до компанії Baykar Defence. У відповідь Baykar Defence зазначила, що на згаданих кадрах було зображено не Bayraktar TB2, а дещо інше - збиття дистанційно керованого Ан-2 як азербайджанської "приманка" для виявлення засобів ППО Вірменії.

Тактичною метою застосування такої приманки було якраз виявлення позиції вірменських ЗРК та інших засобів протиповітряної оборони за допомогою "Кольчуг" та інших систем з тим, щоб знищити виявлені позиції ППО Вірменії ударами безпілотників Bayraktar TB2.

Варто також нагадати, що за час війни за Нагірний Карабах протягом 27 вересня – 10 листопада 2020 року саме комплексами Bayraktar TB2 було знищено 976 цілей, зокрема 31 систему ППО – два комплекси "Тор", шість комплексів "Стріла-10", сім комплексів С-300ПС, 16 комплексів "Оса".

Bayraktar TB2 під час параду в Баку

Для чого росіянам знадобилось створювати фейк, який стосується війни за Нагірний Карабах та комплексу Bayraktar TB2?

Можемо припустити, що РФ досі не змирилась із гучною поразкою та технологічною відсталістю своїх систем РЕБ та ППО на тлі технологічної переваги турецьких безпілотних комплексів. Тому - вона намагається "переграти" реальні результати війни за Карабах інформаційними вкидами, які однак доволі легко спростувати.

Після завершення війни за Карабах, в грудні 2020 року РФ фактично "розписалась" у безпорадності своїх систем ППО проти БПЛА, і цю технологічну проблему Кремль досі вирішити не зміг
Читайте також: МЗС Туреччини запевнило, що поставки Bayraktar TB2 для України триватимуть і далі