xcounter
#

Дрони великих змін: Wall Street Journal про турецький Bayraktar TB2, війни, технології та Україну

Безпілотний феномен Туреччини турбує США, проте може бути гарним прикладом для наслідування
Безпілотник Bayraktar TB2 під час грудневого військового параду у Баку, Азербайджан, який відсвяткував відновлення свого контролю над територією, яку тривалий час утримували підтримувані Росією вірменські сили.
Безпілотник Bayraktar TB2 під час грудневого військового параду у Баку, Азербайджан, який відсвяткував відновлення свого контролю над територією, яку тривалий час утримували підтримувані Росією вірменські сили.
2954

The Wall Street Journal — щоденна газета, одне з найбільших і найвпливовіших американських видань — присвятила частину першої полоси і ще цілу шпальту турецькому безпілотнику Bayraktar TB2 та усім останнім подіям, які створили підвищений інтерес та попит на продукцією компанії Baykar. Ми подаємо переклад статті Armed Low-Cost Drones, Made by Turkey, Reshape Battlefields and Geopolitics і сподіваємось, що згодом і про українські зразки зброї також будемо дізнаватись з впливових міжнародних видань.

Поблизу танку російського виробництва Т-72 стоїть солдат. За мить ракета, випущена з безпілотника, врізається у танк, вибухає помаранчевий спалах, розкидаючи все навколо.

Він був за кадром - розвідувально-ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2

Це – один з десятків аерофільмів, які минулого року були розміщені в інтернеті, демонструючи нову зброю. За шість тижнів безпілотники допомогли Азербайджану відновити контроль над територію в регіоні Нагірного Карабаху, яка утримувалася підтриманими Росією вірменськими силами більше двох десятиліть.

Читайте також: Перевірено війною: успішна тактика турецького БпЛА Bayraktar TB2, яку може застосувати Україна
У полі зору БпЛА - танки противника

Безпілотники, побудовані у Туреччині за доступними цифровими технологіями, розбили танки та інші броньовані машини, а також системи протиповітряної оборони російських протеже у боях, що велись у Сирії, Лівії та Азербайджані.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 у небі

Нові правила гри

"Наслідки такі – гра змінюється", - сказав міністр оборони Великобританії Бен Уоллес у своїй промові минулого року, посилаючись на значні втрати у Сирії від турецьких безпілотників.

Турецький БПЛА Bayraktar TB2
Турецький БпЛА Bayraktar TB2

Літаючи поодинці або в групі, ці безпілотники можуть суттєво впливати на хід бойових дій, спроможні вивести з ладу заховані та захищені броньовані машини, що раніше доручалося робити дорогим військовим літакам.

Bayraktar TB2
На пунктах управління безпілотним комплексом Bayraktar TB2 враховувались дані як щодо координат цілей, так і дані з цифрових карт місцевості

Безпілотники можуть спокійно перебувати у небі протягом доби, знаходячи прогалини у системах протиповітряної оборони та допомагаючи наносити удари бойовим літакам та артилерії, а також знищувати цілі власними ракетами.

З огляду на нові виклики, військові, включаючи США, модернізують свої системи протиповітряної оборони, шукаючи методи ліквідації малобюджетних безпілотників без застосування ракет з ЗРК, які коштують дорожче цілей.

"Наші супротивники вже застосовують технології, які можуть загрожувати застарілим платформам", - йдеться у заяві представника ВПС.

При цьому Ізраїль та США також вже давно використовують безпілотні дрони високого класу в антитерористичних операціях для пошуку та знищення ворогів та важливих цілей. Але ці країни вагалися продавати свої найкращі моделі навіть союзникам, побоюючись розповсюдження.

Ізраїль та США вже давно використовують безпілотні дрони високого класу в антитерористичних операціях для пошуку та знищення ворогів та важливих цілей.

У відповідь на угоди про постачання безпілотників, які Китай та інші виробники уклали з країнами, до яких США не продавали свої зразки, адміністрація Трампа у липні минулого року дещо послабила свою експортну політику щодо продажу своїх БпЛА.

Американські військові готують безпілотник ВПС MQ-9 Reaper до місії 2016 року на летовищі у Кандагарі у Афганістані.

У січні Об'єднані Арабські Емірати заявили, що погодились придбати 18 безпілотників MQ-9 американського виробництва за майже 3 мільярди доларів.

Прапороносець альтернативи

Прогрес технологій та глобальна конкуренція створили недорогі альтернативи. Прапороносець останньої революції збройних безпілотників з’явився минулого року на полях битв навколо Туреччини. Це - Байрактар ТБ2.

Туреччина має зростаючий попит на свою продукцію

Порівняно з американським MQ-9, TБ2 має меншу масу бойового навантаження, це чотири ракети з лазерним наведенням. Його радіокеровані можливості обмежені базовим радіусом дії приблизно у 200 миль, це десь п’ята частину від того, що може покрити MQ-9.

Але все-таки це зручно, утилітарно і надійно - якості, що нагадують автомат Калашникова АК-47, що змінив війну у 20 столітті.

Комплект із шести безпілотників Bayraktar TB2, наземних складових та іншого необхідного оперативного обладнання коштує десятки мільйонів доларів, а не сотні мільйонів - як для того ж MQ-9.

Халук Байрактар, виконавчий директор компанії "Байкар", у штаб-квартирі компанії у Стамбулі.

Виробник безпілотника турецька компанія "Байкар", яка розпочала свою діяльність у 1984 році з виготовлення автозапчастин, тепер може похвалитися більшим надходженням грошей.

Замовниками її продукції є Катар та Україна. Минулого місяця Польща, член НАТО, заявила, що придбає 24 безпілотники TB2.

Церемонія підписання контракту між Туреччиною та Польщею на поставку безпілотних комплексів Bayraktar TB2

Зацікавлені у придбанні Bayraktar TB2 і ще кілька інших союзників по НАТО, а також країни Африки та Азії, заявили представники уряду Туреччини та компаній.

Змінити хід

Безпілотник Bayraktar TB2 отримав міжнародне визнання у небі над Сирією на початку 2020 року.

Ближче до кінця лютого сирійський режим, підтримуваний Росією, наступав на місто Ідліб, яке утримували повстанці за підтримки Туреччини. Після одного з авіаційних нальотів загинуло понад 30 турецьких солдатів, і Туреччина розпочала операцію "Весняний щит", в рамках якої були об’єднані безпілотники з системами радіоелектронної боротьби, сухопутні війська, артилерія та ударні літаки.

Bayraktar TB2:очі та зброя

Безпілотники, тихі і важко помітні на радіолокаторах, літали годинами, шукаючи прогалини в системах протиповітряної оборони противника.

Безпілотні засоби діяли групами, щоб одночасно атакувати цілі. І ворожі ЗРК випадали з бойових порядків "як плитки доміно", одна за одною, каже Халук Байрактар, виконавчий директор компанії "Байкар".

З самого початку бойових дій зенітні ракетні комплекси та РЛС стали пріоритетною мішенню для безпілотних сил Азербайджану

Ісмаїл Демір, керівник турецького державного органу, який курує оборонну промисловість, заявив, що низька вартість цих безпілотників дозволяє збройним силам ризикувати ними. "Якщо ви втратите один, два, три", - сказав він, це не має значення, адже інші знайдуть ціль.

Минулої весни TB2 допомогли змінити ситуацію у громадянській війні у Лівії для уряду, що базується в Тріполі, який підтримується ООН. Туреччина надіслала зброю у 2019 році для припинення нападу на столицю з боку лідера Халіфи Хафтара, якого підтримує Росія.

ЗПРК
ЗРГК "Панцир С1"

У 2020 році Туреччина збільшила військову підтримку. Поліпшена тактика безпілотних літальних апаратів, відточена у Сирії, забезпечила перевагу над російським ракетними комплексами "земля-повітря", відомими як "Панцир", забезпечивши уряду Тріполі контроль за повітряним простором. До червня сили Хафтара відступили з Тріполі.

Уражений ЗРПК "Панцир С1" в Лівії

Успіх безпілотників допоміг президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану, складному союзнику США, розширити свій регіональний вплив, не ризикуючи значною кількістю військовослужбовців або дорогої техніки.

Оперативно-тактичний ударний БПЛА Bayraktar TB2 з двома керованими боєприпасами MAM-L

Хоча нові можливості Туреччини можуть принести користь НАТО, колеги-члени альянсу переживають, що здатність пана Ердогана виробляти та продавати безпілотники може сприяти його наполегливому прагненню з проведення більш незалежної зовнішньої політики та політики безпеки.

"США, як і багато європейських партнерів, насторожено ставляться до експорту безпілотників з Туреччини та до агресивного способу використання Туреччиною безпілотників у цих конфліктах", - сказав Ден Геттінгер, дослідник Інституту аерокосмічних досліджень Мітчелла, дослідницька група у Арлінгтоні, штат Вірджинія

Майк Нагата, генерал-лейтенант армії США, сили спеціальних операцій, заявив, що безпілотники будуть "частиною набагато масштабнішого виклику щодо майбутнього відносин між Туреччиною та США та НАТО".

Bayraktar TB2

Bayraktar TB2, Україна та Росія

У січні 2019 року Україна підписала угоду про придбання безпілотників Bayraktar TB2 у Туреччини, отримавши до цього часу щонайменше шість апаратів, і нині Київ веде переговори про спільне виробництво. Українська компанія виробляє двигуни для нової розробки безпілотника від "Байкар", більшої моделі з потужнім корисним навантаженням, ніж у TB2.

Можливість будівництва заводу передбачена Меморандумом між Україною та Туреччиною, що був підписаний в грудні 2020 року

Україна сподівається, що безпілотники стримуватимуть повторення вторгнення Кремля у 2014 році. "Вони дозволяють нам стримувати російську агресію або помститися, якщо вони вторгнуться", - сказав Юрій Мисягін, заступник голови оборонного комітету з парламенту України.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 може виявляти цілі завдяки потужній оптичній станції з тепловізором

У березні українські військові показали деталі повітряних навчань з залученням безпілотників над Чорним морем приблизно за 50 миль від Криму, який Росія анексувала в 2014 році. Міноборони України, втім, відмовилося надалі більш детальні коментарі.

Розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2 ЗСУ з коригованими боєприпасами MAM-L

Продаж Україні нової партії турецьких безпілотників вразив Москву. Посилаючись на зростаючу кількість випадків з Covid-19, Росія у квітні припинила більшість авіаперевезень між двома країнами до 1 червня, обмеживши відвідування Туреччини російськими туристами під час травневих свят. Потім Росія тижня продовжила цю заборону ще на три тижні.

Batraktar TB2
У 2021 році Україна має отримати ще п'ять комплексів Batraktar TB2 на додачу до шести наявних

Під час квітневої зустрічі у Туреччині пан Ердоган заявив президентові України Володимиру Зеленському, що президент Росії Володимир Путін погрожував продовжити заборону на польоти, якщо Туреччина не відмовиться від своїх продажів безпілотників та підтримки України, повідомила особа, що обізнана з деталями розмови. Ні Кремль, ні Міноборони Росії не відповіли на наші запити про коментарі щодо цього.

Турецькі чиновники заявляють, що не прагнуть до конфлікту з Росією, підтримуючі своїх союзників. Туреччина має тісні економічні зв’язки з Москвою, і вона придбала вдосконалену російську систему протиповітряної оборони, що призвело до санкцій з боку США.

БпЛА мають купуватися не для парадів, а для оборони, війни та перемоги

Туреччина збирає врожай

Bayraktar TB2 народився через незадоволення Туреччини моделями з США та Ізраїлю та прагнення країни до власних систем.

"Ці країни недостатньо співпрацювали з нами, тому нам довелося розпочати власну програму", - заявив в інтерв'ю міністр промисловості та технологій Туреччини Мустафа Варанк. "Туреччина зараз збирає врожай прийняття правильних рішень у потрібний час".

Bayraktar TB2
Збройні Сили України застосовують свої Bayraktar TB2 для навчань та розвідувальних польотів поблизу окупованого Криму

Компанія Байкар стала лідером серед кількох турецьких виробників безпілотників після того, як визначала для себе цю перспективу нішу на початку 2000-х, сказав Халук Байрактар, виконавчий директор компанії.

Сельчук Байрактар та його Bayraktar TB2

Його брат Сельчук Байрактар, який навчався у Массачусетському технологічному інституті, придумав програмне забезпечення та системи керування польотом, використовуючи готові компоненти.

У 2007 році Туреччина розпочала національний конкурс на поставку міні-безпілотників. Тоді США не продавали військові безпілотники Туреччині. Компанія Baykar Байкар розробила TB2 і поступово замінила іноземні компоненти складовими місцевого виробництва. У 2015 році компанія успішно випробувала боєприпаси з точним наведенням.

Виготовлення Байрактару ТБ2

Спочатку турецькі військові використовували безпілотники на власній території та на півночі Іраку та Сирії. Незабаром пан Ердоган розгорнув їх у війнах біля кордонів Туреччини.

Чоловік продирається крізь уламки будівель, які постраждали від обстрілів у жовтні минулого року в Гянджі, Азербайджан, під час конфлікту між Вірменією та Азербайджаном.

Минулого року Азербайджан, географічно та культурно близький до Туреччини, закупив комплекти безпілотників TB2. Ця країна втратила контроль над Нагірно-Карабахським регіоном у війні проти Вірменії, яка закінчилася припиненням вогню у 1994 році. Зростання нафтових багатств зміцнило військові потужності Азербайджану в ці роки.

Д-30

Bayraktar TB2, а також безпілотники ізраїльського виробництва допомогли Азербайджану перемогти вірменські сили. Численні приклади застосування ударних безпілотників були зафіксовані на відео та розміщені на ресурсах міністерства оборони Азербайджану.

Байракар може застосовувати плануючі бомби МАМ-С, МАМ-L, Воzok та ракети UMTAS (опція, що декларується). Бомба MAM-L вагою у 22,5 кг

Блог Oryx, який перевіряє знищену техніку за допомогою фотографій та відеозаписів, посилається на знищення безпілотниками 106 вірменських танків, 146 артилерійських одиниць, 62 систем ракетного запуску, 18 ракетних комплексів "земля-повітря", 7 радіолокаційних установок та понад 160 інших транспортних засобів. (На цю тему - більш детально у нашому матеріалі Ефективність високоточної бомби MAM-L для Bayraktar TB2: знищено понад 100 танків)

Після шести тижнів боїв Кремль, який підтримує стосунки з обома країнами, але має військовий союз з Вірменією та свої війська на її території, у листопаді включився у запровадження режиму припинення вогню, а Азербайджан повернув собі більшу частину давно втраченої території.

Bayraktar TB2
Розміщення оптико-електроннї системи Wescam CMX-15D на БпЛА Bayraktar TB2

Перемога у Азербайджані привернула увагу постачальників Туреччини. Деякі компанії та країни, включаючи Канаду, зупинили експорт компонентів, що використовуються у Bayraktar ТБ2.

Представники компанії Baykar, у свою чергу, заявили, що інтегрували турецьку камеру та пришвидшили роботу над запасним двигуном, що очікується до кінця року.

Bayraktar TB2 під час параду в Баку

На грудневому параді перемоги у Баку, столиці Азербайджану, пан Ердоган знаходився біля свого азербайджанського колеги Ільхама Алієва на площі, вистеленій турецькими та азербайджанськими прапорами. Лунала тріумфальна музика. Коли проїхала фаланга вантажних автомобілів з безпілотниками TB2, пан Алієв кивнув головою і посміхнувся.

Читайте також: МЗС Туреччини запевнило, що поставки Bayraktar TB2 для України триватимуть і далі