xcounter
#

​Ефективність високоточної бомби MAM-L для Bayraktar TB2: знищено понад 100 танків

Вага MAM-L всього 22 кг
Вага MAM-L всього 22 кг
12374

Малогабаритні боєприпаси для ударних безпілотників потроху роблять справжню революцію на полі бою

Високоточна малогабаритна бомба MAM-L від турецької компанії Rocketsan під час бойових дій у Сирії, Лівії та Нагірному Карабасі знищила понад 100 танків противника.

Такі дані розповсюдили турецькі ЗМІ, підкресливши, що мова йде лише про публічні та документально підтверджені випадки ударів за допомогою безпілотників Bayraktar TB2.

Читайте також: Компанія Baykar збільшила дальність зв’язку БАК Bayraktar TB2

Серед сотні танків, які були знищені у трьох бойових конфліктах основну масу, 69 одиниць, складають вірменські Т-72, за якими армія Азербайджану розпочала справжнє полювання. Загалом за час боїв, за різними джерелами, станом на сьогодні відомо про знищення та/або захоплення близько 150 вірменських танків. Ще три десятки танків різних типів були знищені MAM-L у Сирії та один Т-55 - у Лівії.

Зазначимо, що детальний "рахунок" був зроблений станом на 21 жовтня, а за останні декілька днів було підтверджено знищення ще декількох вірменських Т-72.

З боку Defense Express додамо, що MAM-L, який належить до класу малогабаритних високоточних боєприпасів, з початку зустрів доволі потужний шквал критики. Мовляв, бомба вагою лише 22 кг, з бойовою частиною у 10 кг не може бути ефективною на полі бою. Проте поєднання із високою точністю, яка дозволяє вицілювати не просто танк, а його частини, наприклад люки екіпажу чи моторно-трансмісійний відділ, залишили ці питання в історії.

Окрім доволі вражаючій бойовій ефективності MAM-L, важливим є і економічний аспект, як і у випадку з Bayraktar TB2 у армії Азербайджану, коли 11 дронів за 20 млн доларів вже знищили техніки противника на 1 млрд доларів.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 від Baykar Makina

Орієнтовна вартість MAM-L становить всього у межах від 60 до 100 тисяч доларів. До того ж, навіть розробка цього боєприпасу у Rocketsan не зайняло багато часу. Бо фактично MAM-L це варіант протитанкової ракети UMTAS з якої зняли двигун та збільшили крила, залишивши всі "мізки" та систему наведення.

Довідково:

MAM-L, Smart Micro Munition, був розроблений Rocketsan для безпілотних літальних апаратів та може з високою точністю знищувати як нерухомі, так і рухомі цілі. Перше бойове використання - операція турецької армії "Щит Євфрату" на півночі Сирії у 2016-2017 роках.

MAM-L
Сенсор лазерного випромінювання MAM-L

Габарити боєприпасу: діаметр 160 мм, довжина 1 метр, вага 22 кг. Бойова частина вагою у 10 кг може бути: тандемною кумулятивною, осколково-фугасною, термобаричною. Принцип наведения - по лазерному променю, що дозволяє знищувати цілі на відстані до 8 км, а також за допомоги супутникової навігації на дальності до 14 км.

MAM-L
MAM-L є основним видом озброєння БПЛА Bayraktar TB2 та ANKA

Нагадаємо, що Збройні Сили України також закупили MAM-L разом із партією БПЛА Bayraktar TB2 та активно відпрацювали їх використання під час останніх навчань спільно з арміями країн-членів НАТО "Об'єднані зусилля - 2020".

Читайте також: Три тижні протистояння в Нагірному Карабасі: 633:1 на користь Bayraktar TB2