xcounter
#

Аналіз військових втрат у Нагірному Карабаху: як $20 млн знищили $1 млрд (інфографіка)

Аналіз військових втрат у Нагірному Карабаху: як $20 млн знищили $1 млрд (інфографіка)
33231

Застосування безпілотних ударних комплексів у бойових діях у Нагірному Карабаху сформувало нову реальність майбутніх збройових зіткнень. Нові технології та нова тактика застосування кардинально впливає на хід та підсумок військового протистояння - включно з її економічною складовою.

Міністерство оборони Азербайджану представило детальні оцінки наслідків використання ударних дронів против техніки та озброєння сил у Нагірному Карабаху. Суттєвий внесок у знищення цілей противника забезпечили безпілотні ударні комплекси турецького та ізраїльського виробництва, які були придбані армією Азербайджану.

Найновіше поповнення ударного арсеналу - це БпАК "Барьяктар ТБ-2" , які Азербайджан придбав у Туреччини влітку 2020 року. Заявлено, що загалом знищено зразків зброї та військової техніки противника на суму в $1 млрд.

Читайте також: Bayraktar показав знищення пускових установок комплексу С-300ПС Вірменії (відео)

Раніше про це повідомив президент Азербайджану Ільхам Алієв. "Це дуже сучасна, просунута зброя. Можу вам сказати, що тільки за допомогою безпілотників, куплених у Туреччині, ми знищили військову техніку ЗС Вірменії на суму $1 млрд. Для них це серйозна втрата", - заявив Алієв в інтерв'ю французькому телеканалу France 24.

При цьому цікаво, що у інфографіці від міністерства оборони Азербайджану вказані як кількості знищеної техніки та озброєння за типами, так і їхня оціночна вартість.

За різними джерелами повідомлялось, що в Азербайджані зараз діють 11 військових ударних безпілотників "Байрактар ТБ2" турецької розробки та виробництва. Ціна цих ударних платформ становить лише $20 млн. З точки зору співвідношення вартості безпілотних літальних аппартів та їхнього боєзапасу відносно вартості знищених зразків техніки, то воно виглядає надвичайно показовим. Йдеться про 1 до 5. Тобто: один долар, вкладений у безпілотну ударну техніку у поєднанні з ефективною тактикою застосування бойових дронів, завдає противнику збитків на вп'ятеро більшу суму.

Ймовірно, саме такий рецепт бойових дій є оптимальним для країн, які хочуть надійно захищати власну безпеку і не створювати надпроблем для власної економіки.

На відео від міністерства оборони Азербайджану - черговий приклад застосування на полі бою ударних можливостей безпілотника "Байрактар ТБ-2".

Читайте також: Азербайджан порахував, що безпілотники "Барьяктар ТБ2" знищили зброї Вірменії на $1 млрд (відео)