xcounter
#

Bayraktar показав знищення пускових установок комплексу С-300ПС Вірменії (відео)

19227
Bayraktar TB2 спостерігає за вірменською ЗРС С-300ПС за мить до удару
Bayraktar TB2 спостерігає за вірменською ЗРС С-300ПС за мить до удару

Черговий "страйк" був здійснений по складовим зенітного комплексу, що знаходились в бойовому положенні

Міністерство оборони Азербайджану оприлюднило на своєму офіційному каналі YouTube оперативне відео завдавання удар по пусковим установкам 5П85С ЗРС С-300ПС.

Момент нанесення удару був зафіксований системами спостереження турецького ударно-розвідувального безпілотного апарату Bayraktar TB2, виробництва компанії Baykar Makinа.

Читайте також: Азербайджан порахував, що безпілотники "Барьяктар ТБ2" знищили зброї Вірменії на $1 млрд (відео)

Як можна побачити, щонайменше п'ять машин (серед яких помітні три пускових установки зенітних ракет), які входять до складу комплексу С-300ПС були виявлені на бойовій позиції та атаковані.

ОТРК LORA
ОТРК LORA під час пусків з морської платформи

Судячи зі потужного одиничного вибуху, вірменська ЗРС, ймовірно, була атакована за допомогою оперативно-тактичного комплексу (наприклад ізраїльським ОТРК LORA, який вже був використаний у цій війні для нанесення точкових ударів).

З огляду на потужність вибуху (ймовірно осколково-фугасної дії), та розташування техніки зенітно-ракетного комплексу, можна припустити що пускові установки 5П85С були частково знищені, або принаймні серйозно пошкоджені.

С-300ПС
Пускові установки 5П85С комплексу С-300ПС на військовому параді Вірменії у 2016 році

Досить цікаво, що комплекс С-300, хоч і знаходився в бойовому положенні, але його засоби спостереження схоже не бачили вівший розвідку Bayraktar TB2.

Bayraktar TB2
БПЛА Bayraktar TB2

Це вже другий доказаний епізод атаки складових комплексу С-300ПС під час бойових дій в Нагірному Карабаху. Минулого разу в мережі були оприлюднені кадри знищення трикоординатної радіолокаційної станції дециметрового діапазону 19Ж6, яка зазвичай входить у склад ЗРС С-300ПС, та пускової установки 5П85С, яка стояла в небойовому стані.

Місцеперебування та належність уражених зенітних комплексів С-300ПС достовірно не встановлена (принаймні вірменські військові стверджують, що це озброєння належало "Армії оборони Нагірно-Карабахської Республіки").

БПЛА
На озброєнні ВС Азербайджану стоїть досить багато "дронів-камікадзе". Зокрема IAI Harpy (зверху), Orbiter 1K/"Зарба" (знизу ліворуч) та Elbit Systems SkyStriker (знизу праворуч)

Також, було зафіксовано ураження, за допомогою ударних та розвідувальних БПЛА, щонайменше 10 зенітно-ракетних комплексів 9К33 "Оса" та трьох 9К35 "Стріла-10", що належали озброєним формуванням невизнаного Нагірного Карабаху.

ЗРК "Оса"
Одна з десятка знищених ударними БПЛА Азербайджану ЗРК "Оса" Нагірного Карабаху
Читайте також: ​Азербайджан знищив пускові установки балістичних ракет на території Вірменії