xcounter
#

Ударні дрони Азербайджану уразили кілька РЛС та пускову установку С-300ПС Вірменії (відео)

Пускові установки 5П85С комплексу С-300ПС на військовому параді Вірменії у 2016 році
Пускові установки 5П85С комплексу С-300ПС на військовому параді Вірменії у 2016 році
12253

Наразі не відомо точне місцеперебування знищених цілей

В мережі з’явилися кілька оперативних відео з ударних дронів ВС Азербайджану, на яких БПЛА наводиться й максимально наближається (що зазвичай свідчить про ураження цілі) на РЛС та пускову установку комплексу С-300ПС, що ймовірно знаходились на одній базі (ймовірно в Нагірному Карабасі).

На першому відео дрон поцілює в рухому трикоординатну радіолокаційну станцію дециметрового діапазону 19Ж6 (або в її вірменську модифікацію "Гарни"), яка знаходиться в активному режимі з працюючим радаром.

Читайте також: ​Російський "Репеллент" не справився з задачею: Азербайджан виклав відео зі знищеною зброєю РФ

Є також інше оперативне відео, на якому ударний БПЛА-камікадзе заходить на аналогічну ціль, яка знаходиться в складеному стані й замаскована.

Варто додати, що РЛС такого типу (19Ж6 / СТ-68УМ) зазвичай додатково входять до складу дивізіону зенітно-ракетного комплексу С-300 де використовуються для надання комплексу даних раннього виявлення цілей.

РЛС 19Ж6
Вірменська версія РЛС 19Ж6 / СТ-68УМ - "Гарни" виробництва компанії ЗАТ "Патнеш" (колишня ВАТ "НВО "Разданмаш")

Останнім, азербайджанці продемонстрували завдання удару вже власне по пусковій установці комплексу ЗРК С300ПС - 5П85С, яка стояла в небойовому стані та була споряджена контейнерами ТПК з зенітними ракетами.

Наразі невідомі ні час завдання цього удару, ні місцеперебування знищених цілей. Однак численні оглядачі та експерти вважають, що всі уражені ціли входили до складу дивізіону С-300ПС та знаходились на одній військовій базі.

С-300ПС
Пускові установки 5П85С комплексу С-300ПС на військовому параді Вірменії у 2016 році

Варто додати, що на території Вірменії ремонтом, підтриманням технічного стану та модернізацією РЛС та ЗРК (зокрема РЛС 19Ж6 / "Гарни" та ЗРК С-300ПС) здебільше займається ЗАТ "Патнеш".

Ця ж компанія також займається ремонтом та модернізацією мобільної двокоординатної радіолокаційної станції кругового огляду метрового діапазону хвиль П-18 "Терек", про знищення якої Defense Express нещодавно вже повідомляв.

Під час нанесення удару по П-18 була знищенна ще одна ціль, щодо ідентифікації якої версії різняться. За однією, найбільш поширеною, був уражений комплекс радіоелектронної боротьби з БПЛА "Репеллент" російського виробництва. За іншою - ударний дрон знищив один з компонентів зенітного ракетного комплексу С-300 - низьковисотний виявітель 76Н6 або радіолокатор підсвітки та наведення 30Н6.

Читайте також: ​Перші уроки війни за Карабах: коли високоточна зброя змінює правила гри