xcounter
#

Бої за Карабах за 8 та 9 жовтня: безкарний "розстріл" російської зброї та прорив оборони (оновлено)

Чергова ескалація війни за Нагірний Карабах розпочалась 27 вересня
Чергова ескалація війни за Нагірний Карабах розпочалась 27 вересня
88728

Після кількаденного зменшення темпу, армія Азербайджану поновила активні бойові дії у Нагірному Карабасі

Після того, як армія Азербайджану взяла під контроль ряд населених пунктів на південному і північному напрямках, в Нагірному Карабасі з початку тижня спостерігалось певне зменшення темпу бойових дій. Це пов'язують з несприятливими погодними умовами, які не дозволили активно використовувати дрони та високоточне озброєння, що стало одним з головних факторів успіху Баку.

Проте, як повідомило міноборони Азербайджану, з 8 жовтня армія продовжила активно завдавати вогневі удари і це збігається у часі з покращенням погодних умов у регіоні. Надвечір 9 жовтня повідомлено, що було взято під контроль селище Суґовушан (Мадагіз) на півночі Нагірного Карабаху.

Читайте також: Неймовірне: турецькі безпілотники Bayraktar TB2 хоче купити Косово. Одразу за Сербією

Необхідно зазначити, що це селище було добре прикрито ешелонованими лініями оборони, які спирались на важкий гористий рельєф місцевості.

Карабах оборона
Один з укріпрайонів поблизу селища Суґовушан

Президент Азербайджану Ільхам Алієв також повідомив про взяття під контроль міста Гадрут, а також прилеглих до нього селищ. Проте ця заява рішуче спростовується вірменами. Зазначимо, що взяття під контроль цього міста дає можливість продовжити наступ вздовж автомобільної траси на столицю невизнаної республіки, до якої близько 70 км та обійти підготовлену оборону на лінії зіткнення.

Нагірний Карабах
Орієнтовне просування армії Азербайджану на півдні Нагірного Карабаху

Стверджується, що було знищено 15 одиниць бронетехніки, зокрема 13 танків Т-72, 9 артилерійських систем, включно із 4 одиницями РСЗВ "Град" та значну кількість автомобільної техніки.

На окремому відео зафіксовано знищення радіолокаційної системи П-18, а також комплексу радіоелектронної боротьби "Репеллент" російського виробництва. Додамо, що це вже другий "Репеллент", який не справився зі своїм прямим завданням - протидією БПЛА.

Також існує версія, що був знищений один з компонентів зенітного ракетного комплексу С-300 - низьковисотний виявітель 76Н6 або радіолокатор підсвітки та наведення 30Н6.

Окремої уваги заслуговує відео з фактичним "розстрілом" бронегрупи з семи танків противника. Удар завдали, коли техніка знаходилась на стоянці, але завдяки тепловізору видно гарячу зону моторно-трансмісійного відділу. Також на відео, скоріш за все, зафіксоване знищення вогнеметної реактивної системи ТОС-1. Неоголошену кількість таких систем у 2018 році Вірменія замовила у Росії за кредитним договором.

Повідомлено, що у результаті боїв було захоплено шість танків Т-72, які належать 49-тій бригаді збройних сил Вірменії.

За допомогою БПЛА, скоріш за все Bayraktar TB2, було здійснено коригування артилерійського вогню по штабу 5-го горнострілецького полку збройних сил Вірменії, в результаті чого декілька офіцерів з числа командного складу полку було вбито та поранено. Скоріш за все, саме цей удар був продемонстрований на наступному відео.

Defense Express локалізував місце удару - військовий гарнізон, що розташований на околиці міста Агдере (Мардакерт).

Агдере Карабах
Приблизні координати удару: 40.218862, 46.831909

Зазначається, що після артилерійського удару по Степанакерту (Ханкенді) - "столиці" невизнаної Нагірно-Карабаської республіки, з міста був евакуйований особовий склад армії Вірменії.

"Підрозділи азербайджанської армії завдаючи вогневі удари по противнику на важливих напрямках, обмежили свободу його пересувань і рішуче придушили бойову активність ворога. В результаті вжитих заходів було втрачено управління і порушена взаємна координація дій між військами противника, виникли заворушення в його підрозділах, була порушена дисципліна особового складу, залишення своїх позицій прийняло масовий характер", - йдеться у повідомленні міноборони Азербайджану.

У невизнаній республіці спростовують усі заяви Азербайджану: "як на південній, так і на інших ділянках підрозділи армії оборони успішно відбивають наступ і завдають великих втрат у живій силі і військовій техніці противника".

Додамо, що раніше, 5 жовтня, було повідомлено, що "армія НКР проводить тактичне відведення військ з метою зменшення втрат".

Своєю чергою у Вірменії посилили воєнний стан та запровадили кримінальну відповідальність за "порушення чинних правил з публікації та поширення інформації, якщо це завдало шкоди інтересам безпеки держави". Тепер в країні заборонено публікувати критику, спростування або просто ставити під сумнів ефективність державних органів та посадових осіб.

Від постійних обстрілів продовжують страждати цивільні особи. Зокрема, вірменська сторона повідомила, що під обстріл потрапила церква Казанчецоц в місті Шуші (Шуша), що знаходиться поблизу Степанакерту (Ханкенді). Внаслідок цього постраждало близько 10 осіб.

Казанчецоц
Церква Казанчецоц після обстрілу

Азербайджан спростував свою причетність до обстрілу та повідомив про систематичні удари по власним селищам поблизу лінії зіткнення. Окрім того, 7 жовтня повідомлялось про ракетний обстріл нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан, який дозволяє постачати каспійську нафту в обхід Росії до турецького порту.

Читайте також: ​Кремль показав на відео випробування гіперзвукової ракети "Циркон": розкрита схема пуску