xcounter
#

Нагірний Карабах продовжує палати: вдалий наступ Азербайджану, обстріли міст та ризик повномасштабної війни

Бойові дії за Нагірний Карабах продовжуються
Бойові дії за Нагірний Карабах продовжуються
2577

Війна за Нагірний Карабах ризикує розширитись та вийти за межі регіону

За вихідні що минули війна за Нагірний Карабах продовжилась з не меншою інтенсивністю. Війна за Нагірний Карабах продовжується з не меншою інтенсивністю.

Азербайджан заявив про вдалий наступ та взяття під контроль ряду населених пунктів, що спростовується Вірменією. Під удар все частіше потрапляє цивільне населення та інфраструктура: обстреляно 300-тисячне місто, а снаряд зі "Смерчу" ледь не потрапив у азербайджанську гідроелектростанцію.

Читайте також: Бойові пуски ЗРК С-300, цифрова революція Збройних сил та винищувачі Eurofighter Typhoon в небі України: події тижня від Defense Express

Defense Express підготував хроніку подій, що відбулись 3 та 4 жовтня у зоні конфлікту, який триває з 27 вересня.

Мапа боїв за Нагірний Карабах
Райони го Карабаху, які були взяті під контроль Азербайджаном 3-4 жовтня

Міноборони Азербайджану повідомило про вдалий наступ на півдні Карабаху, завдяки якому вдалось взяти під контроль місто Джебраїл на півдні регіону, яке знаходиться у 25 км від початкової лінії фронту. Це колись 6-тисячне місто під час війни 1992-1994 року було повністю знищено та покинуте, залишаючись під контролем невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки, проте у місті була розгорнута військова база Вірменії.

місто Джебраїл
Супутниковий знімок зруйнованого міста Джебраїл

Також армія Азербайджану продемонструвала частково розбиту та захоплену на цьому напрямі мінометну батарею.

Цей наступ відбувся після того, як армія Азербайджану у п’ятницю використала оперативно-тактичний комплекс для знищення стратегічно важливого мосту на трасі Степанакерт-Горіс. Саме такі удари, які призначені для ускладнення логістики противника, передують переходу до активних дій. І попри те, що за наявним фото, міст не був повністю зруйнований, його реальна здатність витримати навантаження від бронетехніки та іншого військового транспорту залишається під питанням.

міст Акарі
Міст через річку Акарі після удару ОТКР

Своєю чергою наступ на півночі Нагірного Карабаху проходить з меншим темпом. Повідомляється, що війська Азербайджану увійшли у селище Суґовушан (Мадагіз) та селище Талиш, відео з якого було опубліковано Баку.

Водночас міноборони Вірменії спростовує ці заяви. "Бойові дії по всій протяжності лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту тривають. Найбільш запеклі бої ведуться на північному і південному напрямках. Противник постійно робить спроби наступу, які провалюються в результаті рішучих дій підрозділів Армії оборони", - заявила прес-секретар міноборони Вірменії Шушан Степанян.

Надалі була зробрлена заява про нанесення контрудару, але без уточнення його напряму, а також викладено відео з поміткою, що азербайджанські війська безрезультатно намагаються проникнути в ущелину Мадагіз.

Через війну під удари потрапляє і мирне населення. Азербайджан та Вірменія за останні дні постійно звинувачують один одного у завданні ударів по цивільних об’єктах.

За повідомленнями Баку, окрім низки прифронтових міст ракетний удар був нанесений по 300-тисячному місту Гянджа. Повідомляється, що у результаті удару загинула одна особа, ще три десятки цивільних отримали поранення.

Армія невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки повідомила, що це була відповідь на обстріли своєї "столиці", а ціллю удару став військовий аеродром, який був повністю знищений.

Під обстріл потрапило і азербайджанське 100-тисячне місто Мінгечаур де знаходиться потужна гідроелектростанція. Ракета з 300-мм системи РСЗВ "Смерч" впала біля одного з енергоблоків, проте не вибухнула.

Попри заяви невизнаної Нагірно-Карабаської республіки, міноборони Азербайджану звинуватило в обстрілі Вірменію та виклало відео з безпілотника, як доказ того, що удари наносились з її території.

"Вже кілька днів противник, притиснутий по всьому фронту, систематично завдає ракетних ударів з території Вірменії по густонаселених районах Азербайджану і цивільній інфраструктурі на території Азербайджану… Такі безвідповідальні і злочинні дії Вірменії цілеспрямовано змушують Азербайджан прийняти заходи у відповідь", - йдеться у повідомленні.

Таким чином можливість значного розширення бойових дій, які можуть вийти за межі Нагірного Карабаху та перерости з локального конфлікту у повномасштабну війну, за останні дні значно підвищилась.

Читайте також: ​Туреччина розпочне серійне виробництво протикорабельних ракет Atmaca вже у 2021 році