xcounter
#

Бойові пуски ЗРК С-300, цифрова революція Збройних сил та винищувачі Eurofighter Typhoon в небі України: події тижня від Defense Express

22398
Бойові пуски ЗРК С-300, цифрова революція Збройних сил та винищувачі Eurofighter Typhoon в небі України: події тижня від Defense Express

Про перші бойові пуски ЗРК С-300 за останні 45 років, цифрову революцію Збройних сил та Hermes-C2, винищувачі Eurofighter Typhoon в небі України та інші події й новини тижня від Defense Express

Пропонуємо ознайомитися з оглядом новин та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Про секретний винищувач, який взагалі може бути не винищувачем

Темпи технологічних інновацій означають, що секретний новий винищувач ПС може бути не тим, що ми представляємо, коли думаємо про винищувачі. І цей літак може бути чимось абсолютно новим для тієї ж місії: знищення ворожих літаків в повітрі.

Читайте також: Знищено танки, ЗРК, БПЛА, зламано вірменські сайти: В Азербайджані підбили підсумки першого дня боїв
Секретний винищувач ПС США
Деякі вважають, що секретний винищувач нового покоління взагалі не винищувач

Раніше начальник відділу закупівель ПС Уілл Ропер (Will Roper) повідомив, що служба розробила винищувач нового покоління в рамках проекту Next Generation Air Dominance (NGAD). Цей проект, спрямований на створення аналога і можливого наступника F-22 Raptor, розроблявся протягом кількох років, але авіаційні експерти вважали, що до його першого польоту залишилося не менше 5-10 років.

Проте, Ропер заявив, що замість традиційного часу розробки, новий винищувач був створений всього за один рік - немислимо короткий період часу для будь-яких повітряних сил.

Винищувач

Отже, нині в США з’явилася цікава теорія: з новим винищувачем, ПС не просто відмовилися від традиційного процесу проектування літаків - вони також змінили традиційне уявлення про те, як може виглядати винищувач.

ЗРК С-300 здійснив перші бойові пуски за 45 років

Війна за Нагірний Карабах 2020 року стала першим епізодом бойового застосування відомого радянського зенітного ракетного комплексу С-300, який з’явився у 1975 році та попри це ще ніколи не здійснював пуски у реальному бою.

За повідомленням міністерства оборони Вірменії ввечері 1 жовтня у Котайкский області на півночі від Єревану була оголошена повітряна тривога та здійснено пуск ракет для знищення повітряних цілей.

Пуск однієї ракети потрапив на відео, яке було знято у передмісті столиці Вірменії

Оцінити результат пуску, через якість запису, доволі складно, проте на відео не зафіксовано момент вибуху бойової частини.

Міноборони Вірменії повідомило, що засобами протиповітряної оборони було знищено БПЛА противника. Це говорить про те, що дрони Азербайджану тепер діють у глибокому тилу противника на відстані у 50-100 км від лінії фронту.

Нагадаємо, що останнє загострення конфлікту між Азербайджаном та Вірменією за Нагірний Карабах розпочалось 27 вересня. У ході боїв Азербайджан досяг переваги у небі над Карабахом та активно застосовує ударні та розвідувальні БПЛА. Цьому на заваді не змогло стати насичена протиповітряна оборона Вірменії та російські засоби РЕБ, деяких з яких, включно з комплексом боротьби з БПЛА "Репеллент" було знищено.

У відбиття повітряних нападів Вірменія застосувала потужний С-300, який за всю свою 45-річну історію здійснив перший бойовий постріл, проте без підтвердженого результату.

Цифрова революція для ЗСУ

Українське військо невдовзі зможе здійснити справжню цифрову революцію завдяки автоматизованим системам управління, які вже тестуються під час навчань. Ці системи дозволяють у рази підняти бойову ефективність підрозділів завдяки цифровому обміну інформацією у режимі онлайн.

Простою мовою, замість вороху папірців та передачі команд голосом через рацію, українські військові зможуть миттєво отримувати дані про реальну ситуацію, яка акумулюється зі всіх бойових машин, дронів та інших засобів розвідки.

Фактично нашим військовим у режимі онлайн буде доступна вся інформація про поле бою, від місцеперебування власних підрозділів та сил противника, зон ураження, маршрутів руху, рубежів тощо. А команди від вищого керівництва до конкретної бойової машини будуть надходити просто за лічені секунди.

Деталі про систему Hermes-C2 – в нашому матеріалі.

Про ДОЗ-2020, очікування "Нептуна", британські катери та інші аспекти переозброєння війська

"До кінця 2020 року Збройні Сили України отримають найбільшу кількість озброєнь та нової техніки у порівнянні з попередніми роками. Попри негативний вплив коронавірусу та запізнілий старт з виконанням державного оборонного замовлення, Міноборони активно співпрацює з державними та приватними виконавцями ДОЗу задля його своєчасно і якісного виконання".

Наразі іде процес, пов’язаний з державними випробуваннями високоточної системи "Вільха-М" з дальністю пуску до 120 кілометрів

Про це заявив заступник міністра оборони України Олександр МИРОНЮК у розмові з кореспондентом Defense Express. Інші цікаві деталі, пов’язані з ДОЗом та переозброєнням українського війська – у нашому інтерв'ю.

Винищувачі Eurofighter Typhoon в небі України

Як відомо, під час стратегічних командно-штабних навчань "Об'єднані зусилля-2020" в небі України побували американські конвертоплани Bell V-22 Osprey та стратегічні бомбардувальники Boeing B-52 Stratofortress. Своєю чергою, британська сторона залучила до десантних операцій власні військово-транспортні літаки Lockheed C-130 Hercules.

Збройні Сили України
В масштабній переправі через Дніпро на КШМ "Об'єднані зусилля-2020" окрім британських та українських десантників були залучені підрозділи оперативного забезпечення Сил підтримки, гелікоптери армійської авіації Сухопутних військ, бойові літаки Повітряних Сил Збройних сил України, а також Королівських Повітряних Сил ЗС Великої Британії

Всі ці випадки широко освітлювались у ЗМІ. Однак, мало хто звернув увагу, що в навчаннях брали участь й багатоцільові винищувачі четвертого покоління Королівських повітряних сил Великої Британії Eurofighter Typhoon.

Зокрема відомо, що саме вони завдавали авіаційний удар з повітря по позиціях умовного противника, під час під час масштабної операції з форсування Дніпра поблизу села Львове на Херсонщині українськими та британськими десантними підрозділами.

Eurofighter Typhoon
Чи не єдине зображення винищувача Eurofighter Typhoon з КШМ "Об'єднані зусилля-2020"

Так, на одному з етапів наступу, після артилерійської підготовки атаки, задіяли пару "Тайфунів". Завдяки цьому, була подавлена робота пунктів управління ворога, а також нанесене вогневе ураження по місцях зосередження живої сили й техніки противника.

Аналіз дій Bayraktar TB2 в небі Карабаху

Нагадаємо, що про намір Баку закупити ці дрони стало відомо лише декілька місяців тому, у червні цього року. Тобто за цей час армія Азербайджану не тільки отримала певну кількість Bayraktar TB2 з високоточним озброєнням, а й встигла провести навчання операторів у найстисліші терміни. А при першій необхідності без вагань почала їх бойове застосування.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Зокрема, судячи із записів, які публікує міноборони Азербайджану, Bayraktar TB2 було використано для знищення протиповітряної оборони противника. Лише на одному відео було показано удари по трьох ЗРК "Оса". Враховуючи доступну на відео телеметрію, удари наносились з відстані близько 12-13 км, тобто за межами дії протиповітряних ракет комплексу.Про ці та інші успіхи турецьких ударних дронів читайте та дивіться в матеріалі Defense Express.

Гарної неділі!

Читайте також: САУ "Богдана" очікує на завершення державних випробувань (фото)