xcounter
#

​Туреччина розпочне серійне виробництво протикорабельних ракет Atmaca вже у 2021 році

Розробка Atmaca була ініційована у 2009 році
Розробка Atmaca була ініційована у 2009 році
3178

Протикорабельна ракета Atmaca від Roketsan завершує цикл випробувань

Важлива для оборони Туреччини програма з розробки власної протикорабельної ракети Atmaca завершується. Перші серійні зразки нової високоточної зброї будуть виготовлені у 2021 році, як повідомляють турецькі ЗМІ, заявив президент з питань оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір.

Він повідомив, що вже завершені випробування двигуна власної розробки KTJ-3200, який використовується в Atmaca та крилатій ракеті повітряного базування SOM. Водночас перша партія ракет буде виготовлена з іноземними двигунами, а вже наступні - з турецьким двигуном.

Читайте також: ​ЗРК С-300 здійснив перші бойові пуски за 45 років, відбиваючи атаку БПЛА Азербайджану (відео)
Atmaca
Atmaca має стати основною протикорабельною ракетою Туреччини

Зазначимо, що розробка Atmaca була ініційована у 2009 році з метою замінити американські Harpoon. Повідомлялось, що перші пуски ракети пройшли у 2017 році, а у 2019 був здійснений пуск з корвета.

У липні 2020 року був здійснений пуск на дальність у 200 км, під час якого ракета знищила ціль.

Ракету Atmaca планується використати для озброєння корветі типу "Ada" (4 кораблі у складі ВМС Туреччини), фрегатів "G-class" (8 кораблів у строю), фрегатів "Istanbul-class" (1 у строю з чотирьох запланованих). Окрім того, заплановано встановлення цього озброєння і на проекті фрегату "TF2000-class", яких планується виготовити 7 одиниць.

Маса ракети Atmaca становить 800 кг, з якої бойова частина - 200 кг, дальність польоту ракети складає до 250 км. Повідомляється, що ракета має високу завадозахищеність та оснащена передовою 3D-системою маршрутизації, а також інерціальною/супутниковою системою наведення за допомоги активній радіолокаційній головці самонаведення.

Алгоритм знищення цілей в Atmaca доволі традиційний - політ на наднизькій висоті до цілі, її захоплення та знищення. Проте у ракеті реалізовано два типи атаки: традиційний - "лінійний" та "вертикальний", коли ракети перед атакою підіймається на велику висоту та атакує зверху на великих кутах атаки, тобто у мертвій зоні дії корабельної ППО.

Atmaca
Також цілком можливе подальшу інтеграцію Atmaca у комплекси берегової оборони.

Окрім того ракета може перенацілюватися на нову ціль навіть після запуску, що досягається передачею нового завдання по захищеному від завад засобів РЕБ каналу зв'язку.

Своєю чергою маємо нагадати, що у 2021 році Україна також має почати серійне виробництво аналогічної розробки - ракети "Нептун". Загалом Збройні Сили України мають отримати три дивізіони комплексів, які будуть розміщені для контролю акваторії Чорного та Азовського морів.

Читайте також: Олександр Миронюк, заступник Міністра оборони України - про ДОЗ-2020, очікування "Нептуна", британські катери та інші аспекти переозброєння війська