xcounter
#
Стало відомо скільки дивізіонів РК-360МЦ "Нептун" у 2021 році сформують у ВМС ЗС України

Стало відомо скільки дивізіонів РК-360МЦ "Нептун" у 2021 році сформують у ВМС ЗС України

9271

Вже наступного року в ВМС ЗС України будуть сформовані дивізіони берегового комплексу крилатих ракет наземного базування РК-360МЦ "Нептун" у південних областях України, взявши під контроль узбережжя Чорного та Азовського морів, і одна з батарей стане на бойове чергування

За словами командувача ВМС ЗС України контрадмірала Олексія Неїжпапи буде сформовано три дивізіони "Нептунів".

Командувач ВМС ЗС України Олексій Неїжпапа,  Defense Express, РК-360МЦ Нептун
Командувач ВМС ЗС України Олексій Неїжпапа: "Наступного року ми сформуємо три дивізіони. Плануємо розмістити ці дивізіони у південних областях України, які мають вихід до узбережжя Чорного та Азовського морів, та поставити на бойове чергування одну з батарей комплексу "Нептун", яка приступить до виконання завдань за призначенням"

"Наказом Міністерства оборони України на озброєння ВМС України прийнято береговий ракетний комплекс "Нептун". Наступного року ми сформуємо три дивізіони, які будуть озброєні цим комплексом. Плануємо розмістити ці дивізіони у південних областях України, які мають вихід до узбережжя Чорного та Азовського морів. Ба більше, відразу після їхнього встановлення плануємо поставити на бойове чергування одну з батарей комплексу "Нептун", яка приступить до виконання завдань за призначенням", -заявив контрадмірал Олексій Неїжпапа в коментарі АрміяInform.

Читайте також: Відео влучення "Нептуна" з бойовою частиною та нові деталі фінальних випробувань
ВМС ЗС України,  Defense Express, РК-360МЦ Нептун

За словами командувача ВМС ЗС України, ця ракетна зброя є дуже ефективною та високоточною.

"Свого часу, обіймаючи ще посаду заступника командувача ВМС ЗС України, я був головою приймальної комісії та сам особисто керував пуском протикорабельних крилатих ракет "Нептун". Цей комплекс є справжнім проривом у ракетобудуванні України. Дуже мало країн світу мають технологічні потужності щодо виробництва власних крилатих ракет. Я дуже радий, що Україна перебуває в когорті тих держав, які здатні виробляти високоточну ракетну зброю. Комплекс "Нептун" добре продемонстрував свої бойові можливості на державних випробуваннях, які проходили на полігоні "Алібей". Ракети успішно вражають кілька цілей одночасно, при цьому відстань до надводних цілей різна, як і сама дистанція між цими цілями", - розповів контрадмірал Олексій Неїжпапа.

ВМС ЗС України,  Defense Express, РК-360МЦ Нептун

Раніше заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк заявив, що відповідно до основних показників Державного оборонного замовлення у 2020-2022 роках передбачається закупівля ракетного комплексу наземного базування "Нептун", ракет типу "Вільха" до РСЗВ "Смерч", сучасних високоточних протитанкових засобів, а також новітніх засобів ураження термобаричної дії.

Окрім того, як зазначив заступник Міністра оборони, українські військові отримають берегові радіолокаційні станції спостереження за надводною обстановкою СР-210 "Дельта" та заобрійні радіоелектронні засоби виявлення та цілевказання "Мінерал-У".

ВМС ЗС України,  Defense Express, РК-360МЦ Нептун

Нагадаємо, що Генеральний конструктор-Генеральний директор КБ "Луч" Олег Коростельов, після завершення фінального етапу випробувань наземного варіанту комплексу РК-360МЦ "Нептун" заявив, що ДККБ "Луч" розпочинає роботу над повітряним та корабельним варіантом "Нептуна".

Також раніше Defense Express оприлюднив матеріал про те Чи бояться крилаті ракети "Нептун" та "Томагавк" російських систем радіоелектронної боротьби

Довідка Defense Express:

Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" призначений для контролю територіальних вод і проливних зон, захисту військово-морських баз, берегових об'єктів і інфраструктури узбережжя, захисту узбережжя на десантно-небезпечних напрямках.

ВМС ЗС України,  Defense Express, РК-360МЦ Нептун
Машини комплексу РК-360МЦ "Нептун" - рухомий командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360, транспортна машина ТМ-360 та транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 (без контейнерів)
ВМС ЗС України,  Defense Express, РК-360МЦ Нептун
Всередині рухомого командного пункту РКП-360

Комплекс забезпечує наведення, цілерозподіл та знищення цілей протикорабельними крилатими ракетами Р-360.

Заявлена дальність пуску ракети становить до 280 км. Швидкість близько 1000 км/год, висота польоту над гребенем хвиль - від 3 до 10 м. Маса ракети - 870 кг, маса бойової частини -150 кг.

Дізнайтесь про те, Як працює "Нептун"?

Дивізіон РК-360МЦ "Нептун" забезпечує старт окремих ракет або залповий пуск до 24 ракет (тобто повний залп 6 пускових установок), з інтервалом пусків у залпі від 3 до 5 сек. Бойове застосування комплексу забезпечується в простих і складних метеоумовах вдень і вночі при повній автономності наведення після пуску в умовах вогневої і радіоелектронної протидії противника.

За критерієм "вартість-ефективність" комплекс "Нептун" є оптимальним для вирішення бойових завдань на морі ракетами оперативно-тактичного класу. Комплекс "Нептун" розроблений та виготовляється ДержККБ "Луч" у кооперації лише з вітчизняними підприємствами.

ВМС ЗС України,  Defense Express, РК-360МЦ Нептун

Читайте також: ​Руйнування ворожих міфів про "Нептун" та про потужну "Вільху" як оптимум: інтерв'ю з Олегом Коростельовим (відео)