xcounter
#

Неймовірне: турецькі безпілотники Bayraktar TB2 хоче купити Косово. Одразу за Сербією

Антагоністи одностайні хіба що у гарних оцінках турецької зброї
Неймовірне: турецькі безпілотники Bayraktar TB2 хоче купити Косово. Одразу за Сербією
3405

Під час візиту до Туреччини міністра оборони Косово було оголошено про бажання цієї республіки придбати новітні турецькі безпілотні комплекси, які виготовляє компанія Baykar Defense. Перед цим про купівлю Bayraktar TB2 заявив і президент Сербії.

Заяви президента Сербії Олександра Вучича про те, що Белград зацікавлений у закупівлі БпЛА у Туреччині викликали широкий резонанс у Косово.

Міністр оборони Косово Антон Куні в бесіді з місцевими журналістами висловив незгоду з думкою про те, що позиція Анкари ближче до Сербії, ніж до Косово.

Читайте також: Сербія хоче купити турецькі безпілотники Bayraktar TB2: вони того варті

Глава оборонного відомства Косово також прокоментував повідомлення про те, що Туреччина пріоритетно оснащує Сербію високотехнологічною військовою продукцією.

Куні зазначив, що минулого місяця він особисто зустрічався у Туреччині з міністром оборони Хулуси Акар, а також побував на підприємстві, де виробляють ударні БпЛА Bayraktar TB2.

Міністр оборони Косово Антон Куні та Генеральний директор компанії Baykar Defense Халук Байрактар

"У Туреччині є низка оборонних підприємств, які підтримуються урядом. Йдеться про приватні компанії, які мають право надавати послуги будь-яким країнам, включаючи Сербію", - сказав Куні.

Міністр оборони Косово Антон Куні та Генеральний директор компанії Baykar Defense Халук Байрактар - огляд потужностей компанії

За його словами, у Косово також зацікавлені у закупівлі турецьких БпЛА. Міністр оборони зазначив, що Косово також могло б володіти цією зброєю, якщо мало б достатньо розвинену економіку.

У цеху компанії Baykar, де виготовляють сучасні безпілотники

"Компанії, які продають зброю Сербії, висловили готовність зробити цю зброю доступною і для нас. Справа не в тому, що вони з преференцією дивляться на наших ворогів або на дружні країни. Насамперед йдеться про фінансові можливості", - додав Куні.

У 2004 році албанці, які проживають в Косово, силою змусили сербів покинути територію. Через чотири роки регіон оголосив про свою незалежність від Сербії.

Визнання самопроголошена республіка домоглася від Міжнародного суду ООН у 2010 році. При цьому Косово не визнають близько 60 країн, в тому числі Росія, Китай, Греція, Іспанія та Ізраїль.

БАК Bayraktar-TB2
Основне озброєння БАК Bayraktar-TB2 - керовані авіабомби MAM-C та MAM-L

Постачання зброї до цієї республіки - кожного разу унікальна історія. Наприклад, влітку 2020 року, коли Німеччина уклала контракти на постачання зброї до Косово, у Сербії одразу заявили, що такий крок - це озброєння албанських терористів. І це є неприпустимим.

Тоді косовоалбанска влада у Приштині, як писали ЗМІ, заплатила Німеччини € 170 млн за поставки зброї, включно з покупкою партії автоматів Heckler&Koch Gewehr 36 і танків Leopard 2.

У разі закупівлі турецьких безпілотників Bayraktar TB2 і Сербією, і Косово складеться достатньо парадоксальна ситуація: армії політичних противників будуть мати у своїх арсеналах однакові зразки озброєнь.

До цього часу турецька компания Baykar Technologies експортувала свої БпЛА до Катару, України та Азербайджану.

Азербайджан нині активно і єфективно використовує турецькі БпЛА для знищення військових цілей на території Нагірного Карабаху, де поновилися бойові дії. На цю тему наш матеріал: Нагірний Карабах: підтверджено ураження 10 ЗРК "Оса" за допомогою Bayraktar TB2 (фото)

Читайте також: Призупинення експорту канадської оптики до Туреччини не вплине на комплектність нових БпАК Bayraktar TB2 для України: важливі подробиці