xcounter
#

Призупинення експорту канадської оптики до Туреччини не вплине на комплектність нових БпАК Bayraktar TB2 для України: важливі подробиці

Призупинення експорту канадської оптики до Туреччини не вплине на комплектність нових БпАК Bayraktar TB2  для України: важливі подробиці
4550

Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань заявив в понеділок, 5 жовтня, що федеральний уряд призупиняє експорт сучасної канадської технології для БПЛА до Туреччини, поки Оттава розслідує твердження про те, що вони використовуються азербайджанськими збройними силами проти вірменських сил в Нагірному Карабасі. Чи може це потенційно відбитись на планах Туреччини по виробництву ефективних безпілотних авіаційних систем та на перспективах оснащення ними ЗС України?

Канадський уряд відповів на заклики вірменської громади Канади та групи з роззброєння Plowshares International припинити експорт канадської оптики для дронів і лазерних систем наведення до Туреччини після повідомлень про те, що Анкара розгорнула десятки безпілотних літальних апаратів для боротьби з вірменськими силами в Нагірному Карабасі, регіоні Азербайджану.

"Протягом останніх декількох днів були зроблені певні твердження щодо використання канадських технологій у військовому конфлікті в Нагірному Карабасі", - сказав Шампань у заяві, додавши, що він дав вказівку посадовим особам Global Affairs Canada розслідувати ці твердження, як тільки вони були зроблені.

Читайте також: ЗСУ хочуть придбати до 48 ударно-розвідувальних БПЛА Bayraktar TB2
TB2 Bayraktar, L3 Harris WESCAM, Defense Express, Туреччина, Канада, Азербайджан Вірменія
Дрони-камікадзе та Bayraktar TB2 ЗС Азербайджану домінують на полі бою в Нагірному Карабаху

"Відповідно до жорсткого режиму експортного контролю Канади і через триваючі бойових дій я призупинив видачу відповідних дозволів на експорт до Туреччини, щоб дати час для подальшої оцінки ситуації".

Своєю чергою, як повідомляє Deutsche Welle, Міністерство закордонних справ Туреччини звинуватило Канаду у подвійних стандартах, заявивши:

"Канада не бачить заперечень проти експорту зброї до країн, які у воєнному відношенні залучені до кризи в Ємені, де відбувається одна з найбільших гуманітарних трагедій століття.

Більше того, Канада блокує експорт оборонної продукції союзнику по НАТО, водночас намагаючись представити поставки, які навіть критикувалися у доповідях експертів ООН, як внесок у регіональну безпеку. Пояснення такій позиції немає".

TB2 Bayraktar, L3 Harris WESCAM, Defense Express, Туреччина, Канада, Азербайджан Вірменія
На БПЛА TB2 Bayraktar використовуються електронно-оптичні системи спостереження та прицілювання розробки та виробництва канадської компанії WESCAM

Келсі Галлахер, експерт Project Plowshares, який вивчав експорт канадських технологій дронів до Туреччини, заявила, що ці датчики (які виготовляються в Канаді компанією L3 Harris WESCAM) використовуються турецькими бойовими дронами TB2 Bayraktar, що дозволяє їм бачити, що відбувається на землі вдень і вночі за будь-яких погодних умовах.

Довідка Defense Express:

L3Harris WESCAM – це дочірнє підприємство американського оборонного гіганта L3Harris, що знаходиться в місті Берлінгтон, провінція Онтаріо. Компанія є одним із провідних світових виробників та експортерів електронно-оптичних та інфрачервоних систем спостереження та прицілювання, з щорічним обсягом експорту продукції у приблизно 500 мільйонів доларів США.

Разом з тим, за інформацією Defense Express, оптичний модуль CMХ15D був розроблений спеціально для Bayraktar.

Турецька компанія Baykar Technologies та канадська L3Harris WESCAM мають довгостроковий план локалізації виробництва на території Туреччини.

Baykar Technologies вже виробляє окремі компоненти, забезпечує збирання виробу та його обслуговування. При цьому жодних обмежень щодо реекспорту модуля CMХ15D як окремо, так і у складі безпілотного комплексу не існує і не було передбачено вимогами угоди між WESCAM та Baykar Technologies. Слід зазначити, що подібна угода стала можливою не в останню чергу і тому, що Туреччина та Канада є країнами-партнерами по членству в НАТО.

Baykar Technologies - виробник БпАК Bayraktar TB2 - також має на своїй території авторизований сервісний центр для обслуговування усієї лінійки продукції Wescam, яка застосовується на безпілотних комплексах. Це, до речі, офіційно вказано на сайті компанії Baykar.

Комплектуючі, які постачаються WESCAM для встановлення на БпАК Bayraktar TB2 є частиною однієї з підсистем цього безпілотного комплексу і вони можуть бути замінені на аналогічні комплектуючі турецького виробництва, наприклад, ті, що виготовляються компанією Aselsan.

Вірменія звинуватила Туреччину у використанні бойових дронів TB2 Bayraktar, залишених в Азербайджані після недавніх спільних навчань, для нанесення ударів по вірменських силах з повітря, збору розвідданих та ведення артилерійського і ракетного обстрілу як військових позицій, так і цивільної інфраструктури.

TB2 Bayraktar, L3 Harris WESCAM, Defense Express, Туреччина, Канада, Азербайджан Вірменія
TB2 Bayraktar, L3 Harris WESCAM, Defense Express, Туреччина, Канада, Азербайджан Вірменія
РСЗВ БМ-21 "Град" ЗС Вірменії, що були уражені за допомогою БАК Bayraktar TB2 на вогневій позиції (вото вверху) та на марші (фото знизу)
TB2 Bayraktar, L3 Harris WESCAM, Defense Express, Туреччина, Канада, Азербайджан Вірменія
Одна зі 122 мм гаубиць Д-30 ЗС Вірменії в Нагірному Карабаху, що були уражені за допомогою БАК Bayraktar TB2

Туреччина заперечує відправку людей або зброї в зону конфлікту.

Дізнатись більше по темі – читайте аналіз дій Bayraktar TB2 в небі Карабаху: полювання за танками, знищення ППО та удар у тилу (відео).

Оглядачі не виключають, що проблеми у відносинах між Канадою та Туреччиною в питанні постачання продукції військового призначення виникли через активні дії вірменської діаспори не лише в Канаді, але і в інших країнах світу, які мають тісний зв'язок з Канадою, зокрема У США та Франції. Цьому сприяло, зокрема і ефективне використання ЗС Азербайджану в ході проведення операції в Нагорному Карабасі БпАК Bayraktar TB2.

Окрім вірменської діаспори у посиленні розбіжностей між виробником БпАК Bayraktar TB2 та постачальниками можуть бути зацікавлені і найближчі конкуренти з-поміж компаній-виробників подібних безпілотних авіаційних систем. Теж через високу ефективність турецьких комплексів та активне їх просування на міжнародному ринку озброєнь та військової техніки.

Перевірка модуля CMХ15D для БпЛА Bayraktar на потужностях компанії Baykar Technologies

У липні 2020 р. міністр оборони Азербайджану оголосив, що країна придбає турецькі безпілотники. Тоді було повідомлено, що Азербайджан зацікавлений у безпілотниках Bayraktar TB2, вироблених спільним підприємством, до складу якого входить турецька компанія Baykar Technologies.

TB2 Bayraktar, L3 Harris WESCAM, Defense Express, Туреччина, Канада, Азербайджан Вірменія

БАК Bayraktar TB2 придбані Україною у Туреччини

У зв'язку з призупиненням Канадою експорту сучасної канадської технології для БпЛА до Туреччини постає питання і стосовно реалізації планів оснащення ЗС України БпАК Bayraktar TB2 при закупівлі нової партії безпілотників. Деякі деталі оголосило керівництво "Укрспецекспорту".

Звісно, у разі якщо Збройні сили зважаться на нове замовлення, адже системи, що вже стоять на озброєнні ЗСУ, є повністю укомплектованими.

З огляду на інформацію, якою володіє Defense Express, ризики неспроможності турецької сторони виконати контракти на постачання повністю комплектних нових безпілотників є мінімальними. У тому числі - через достатньо значні стокові запаси модулів CMХ15D, які були вироблені з огляду на потенційні замовлення як з боку турецької армії, так і закордонних користувачів та потенційних покупців Bayraktar TB2.

Також у разі отримання нової партії БпАК Bayraktar TB2 Україна буде кінцевим отримувачем цих виробів, що буде зазначено у сертифікаті кінцевого споживача - якщо така нова вимога щодо експорту канадських компонентів у складі Bayraktar TB2 буде впроваджена за наполяганням канадської сторони.

З огляду на стратегічний характер партнерства України та Канади та на практику, що склалась у відносинах з країнами останнім часом, немає підстав для того, щоб канадські військові технології не були поставлені до України у складі турецького безпілотного комплексу. Тим більше, що остаточне збирання БпАК Bayraktar TB2 може незабаром бути організоване в Україні.

Defense Express писав, що дрони-камікадзе та Bayraktar TB2 Азербайджану домінують на полі бою, а ЗС України планують придбати 48 безпілотників Bayraktar TB2.

Київ та Анкара ведуть переговори з питання спільної розробки та виробництва безпілотників Bayraktar в Україні. В липні цього року ЗСУ вперше застосували турецький дрон під час масштабних навчань.

Читайте також: БПЛА Bayraktar TB2 в Лівії знищив ЗРГК "Панцирь-С1" на шасі КамАЗ (відео)