xcounter
#

МЗС Туреччини запевнило, що поставки Bayraktar TB2 для України триватимуть і далі

2012
Фактично, це буде знаком від Анкари про засудження окупації Криму
Фактично, це буде знаком від Анкари про засудження окупації Криму

Паралельно, турецьке зовнішньополітичне відомство закинуло Кремлю продаж ракет та іншої зброї для Сирії

Нещодавно міністр зовнішніх справ РФ Сєргєй Лавров закинув Туреччині "підтримку мілітаристських устремлінь" України, зокрема – через поставку безпілотних розвідувально-ударних комплексів Bayraktar TB2.

З однієї сторони, Анкара не зацікавлена у прямій конфронтації з Кремлем. З іншої сторони, відповідь турецького МЗС на закиди Лаврова виявилась рішучою. "Це торгівля. Угода з Україною була укладена багато років тому. Нікого не мають турбувати наші поставки безпілотників для України", - сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в своєму інтерв’ю турецькому порталу NTV.

Читайте також: Задіяний Bayraktar TB2: На Рівненському полігоні проходять експериментальні навчання бригади Сухопутних військ ЗСУ
Міністр зовнішніх справ Туреччини Мевлют Чавушоглу

Очільник МЗС Туреччини також видав такий пасаж: "Наша позиція щодо Криму відома. Ми також озвучуємо це росіянам. Ми говоримо про те, що її вирішення – в політичній площині".

Якщо зважити на те, що міністр закордонних справ Туреччини ці слова сказав буквально перед пасажем про подальші поставки безпілотників для України, то можемо прочитати натяк – що поставки комплексів Bayraktar TB2 – це примушення РФ до "політичного вирішення" проблеми окупації Криму, яке полягає в тому, що Кремль має піти із захопленої території.

Збройні Сили України регулярно застосовують свої Bayraktar TB2 для навчань та розвідувальних польотів поблизу окупованого Криму

Також очільник МЗС Туреччини відпустив ось таку «шпильку» в бік свого "кремлівського візаві": "Росія постачає ракети в Сирію або інші країни. Ми не ставили цього під сумнів, коли так сталося".

Тут мова про те, що РФ поставила своєму союзнику Башару Асаду не тільки, скажімо, протитанкові ракети, але й навіть наземні протикорабельні комплекси "Бастион" - вісім одиниць в 2011 році, і також - невідоме число установок "Бастион" зі складу сил Чорноморського флоту РФ перекинула в Сирію у 2016 році.

В 2016 році контингент РФ в Сирії навіть виконав стрільбу із комплекса "Бастион" по неназваним наземним цілям. Ефективність ураження - залишилась невідомою

Власне, ось ця загроза, яку несе своїми діями Кремль в Чорноморському та Середземноморському регіоні, є стабільною основою для довготривалої співпраці в безпекових питаннях між Україною та Туреччиною.

Читайте також: Завод з виробництва Bayraktar TB2 в Україні: які потрібні фінальні кроки