xcounter
#

Завод з виробництва Bayraktar TB2 в Україні: які потрібні фінальні кроки

13023
Можливість будівництва такого заводу була передбачена зокрема Меморандумом між Україною та Туреччиною, що був підписаний в грудні 2020 року
Можливість будівництва такого заводу була передбачена зокрема Меморандумом між Україною та Туреччиною, що був підписаний в грудні 2020 року

Кабмін прискорює зусилля, щоб впорядкувати нормативну базу, і так запустити процес купівлі землі під завод з виробництва безпілотників

Туреччина демонструє нові успіхи у реалізації своєї програми з виробництва безпілотних розвідувально-ударних комплексів, драйвером якої є компанія Baykar Defence.

Зокрема, 19 травня цього року свій перший політ виконав перший серійний зразок БПЛА Akinci, оснащений українськими двигунами АИ-450 виробництва ДП "Івченко-Прогрес".

Читайте також: Приклад для України: ​Казахстан системно працює над забезпеченням армії БПЛА
Безпілотник Akinci уже озброїли керованою бомбою MAM-T із дальністю застосування понад 30 кілометрів, і також - крилатою ракетою із дальністю стрільби в 250 кілометрів. Російська ППО проти такого - безсила

За декілька днів потому, 24 травня цього року, генеральний директор компанії Baykar Defence Халук Байрактар та міністр оборони Польщі Маріуш Блашчак у присутності президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана та президента Республіки Польща Анджея Дуди підписали контракт на поставку безпілотних розвідувально-ударних комплексів Bayraktar TB2 для армії Польщі.

Церемонія підписання контракту між Туреччиною та Польщею на поставку безпілотних комплексів Bayraktar TB2

За умовами цієї угоди, Туреччина має поставити Польщі чотири комплекси, котрі включатимуть в себе наземні станції управління (GCS), наземні термінали передачі даних (GDT) та 24 безпілотних літальних апарати Bayraktar TB2. До цих БПЛА також будуть поставлені керовані боєприпаси MAM-C та MAM-L, котрі виробляє турецька компанія Roketsan.

Очільник польського оборонного відомства при цьому наголосив, що Польща обрала комплекс Bayraktar TB2 саме завдяки його непересічній вогневій потужності, котрої не мають інші аналогічні комплекси у світі. І також – він наголосив, що польські військові більше 10 років прагнули отримати комплекс саме із такими характеристиками, якими наділений Bayraktar TB2.

Поставки перших Bayraktar TB2 для збройних сил Польщі мають стартувати в 2022 році

Такі значущі події є приводом згадати про план організації та будівництва в Україні заводу з виробництва безпілотних комплексів розробки Baykar Defence. І тут варто нагадати хронологію подій.

У липні 2020 року посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере повідомив, що Київ та Анкара ведуть переговори з питання спільної розробки та виробництва безпілотників Bayraktar в Україні.

У жовтні 2020 року Віце-прем’єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський заявив: Туреччина готова вкласти кошти та самостійно побудувати новітнє підприємство для виробництва в Україні дронів Bayraktar TB2 та інших типів БПЛА розробки Baykar Makina.

Офіційно такі плани було оформлено 14 грудня 2020 року, коли Міністр оборони України Андрій Таран та очільник Секретаріату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір підписали відповідний Меморандум.

У 2021 році Збройні Сили України мають отримати ще мінімум п'ять комплексів Bayraktar TB2

З часу цієї події минуло уже півроку. І на перший погляд, є підстави запитувати – чому ж досі не стартувало будівництво підприємства з виробництва в Україні безпілотників турецької розробки?

Defence Express вдалось з’ясувати наступне. В теорії, запустити фізичний процес будівництва заводу з виробництва турецьких БПЛА в Україні можна відповідно Закону України №1116-IX "Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні".

Завод по виробництву комплексів Bayraktar TB2 в Україні стане також першим таким підприємством на Європейському континенті

Але щоб цей Закон міг запрацювати на практиці, зокрема – для реалізації спільного проекту із Baykar Defence, Кабмін мав розробити відповідний пакет нормативно-правових документів. І зараз, за даними Defence Express, така робота уряду – на фінальній стадії.

В свою чергу, за даними Defence Express, компанія Baykar провела міжнародний конкурс щодо найкращого дизайн-проекту майбутнього підприємства, у якому взяло участь близько 250 архітекторів та архітектурних бюро. З результатами цього конкурсу можна ознайомитись за цим посиланням.

Майбутній завод Baykar Defence з виробництва БПЛА в Україні виглядатиме ось так

Головний висновок у цій ситуації - Baykar Defence демонструє свої серйозні наміри довести до кінця проект створення в Україні заводу з виробництва БПЛА. Відповідно, Кабінет Міністрів не має збавляти набраних темпів, щоб таки довести до кінця свою роботу та створити усі умови для появи в Україні підприємства, де вироблятимуться турецькі безпілотні комплекси.

Сам факт появи такого підприємства стане найкращим свідченням того, що наша держава забезпечує умови для приходу інвестицій. І також - стане символом стратегічної співпраці між Україною та Туреччиною.

На Baykar Defence уже припадає 7% усього світового ринку поставок воєнних БПЛА
Читайте також: У кого в світі зараз найбільше ударних дронів: аналіз від Aviation Week