xcounter
#

Греція запропонувала гарний варіант, як замість радянських БМП-1 ЗСУ можуть отримати німецькі Marder

25343
  Німецькі БМП Marder, фото – Defence Blog
Німецькі БМП Marder, фото – Defence Blog

Все рівно "кільцевий обмін" бронетехнікою від Берліну працює ще повільніше, аніж можна було уявити

Греція готова зачекати "в черзі" на поставку бойових машин піхоти Marder від Німеччини, які мали постачатись в рамках "кільцевого обміну" замість радянських БМП-1, передбачених для ЗСУ. Таким чином сама Німеччина матиме 26 додаткових БМП Marder, які можна буде якнайшвидше передати Україні. Про це йдеться в публікації німецького видання Bild.

Німецькі журналісти нагадують, що у вересні 2022 року Німеччина та Греція домовились про такі умови "кільцевого обміну": спочатку німці передають "Мардери" (загалом 40 одиниць), а після того греки віддають свої БМП-1 для ЗСУ (також 40 одиниць). На початок січня 2023 року Греція уже відправила в Україну 20 одиниць БМП-1, а от Німеччина передала грецьким військовим лише 16 бронемашин Marder.

Читайте також: Низка країн каже, що готова передати танки Leopard Україні, але ніхто не хоче це робити наодинці
БМП-1 сухопутних сил Греції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вивільнення "грецьких" БМП Marder має насправді велике значення. Бо в Берліні досі не визначились, як і де вони братимуть бронемашини, уже обіцяні для ЗСУ. Спочатку мова була про те, що 40 "Мардерів" для України Німеччина передасть зі складів зберігання своєї промисловості. Тепер же, як пише Bild, міністр оборони Крістін Ламбрехт говорить про те, що 40 бронемашин Marder доведеться брати і зі складів промисловості, і зі стройових частин бундесверу.

А забирати в німецької армії БМП із стройових частин – це окрема болюча тема, особливо зважаючи на фіаско із новітньою Puma. За словами речника Міноборони Німеччини, в строю бундесверу "на папері" є 370 бойових машин піхоти Marder. Але частина із них по факту можуть використовуватись лише як навчальні, а ще частина – взагалі розукомплектована, бо використовувались як "донори запчастин".

Німецькі БМП Marder під час спільних навчань НАТО, фото - Міноборони Литви

Якщо ж Німеччина прийме пропозицію Греції зачекати з виконанням "кільцевого обміну", такий варіант також матиме свою вигоду для ЗСУ. З однієї сторони, наше військо може взагалі не отримати ще + 20 БМП-1 від Греції. Але натомість вдасться прискорити перехід Збройних Сил України на бойові машини піхоти західного виробництва.

Бо схоже, тут вибір так і стоїть: або ще два десятки БМП-1 в наступні 3 місяці та чергова порція виправдань про затримку "Мардерів", або ж таки 40 БМП Marder в І кварталі 2023 року, як власне й обіцяв Берлін.

БМП-1 сухопутних сил Греції, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Заочна "битва" БМП: німецький Marder проти американського Bradley - коли увагу треба звертати на дійсно важливі речі