xcounter
#

Низка країн каже, що готова передати танки Leopard Україні, але ніхто не хоче це робити наодинці

8990
Leopard 2PL, фото Andrzej Kiński, Wojsko i Technika MSPO 2019
Leopard 2PL, фото Andrzej Kiński, Wojsko i Technika MSPO 2019

Схоже, що єдина умова, яка влаштовує всіх – створення "коаліції", де низка країн разом посилять ЗСУ бойовими танками

Нещодавно видання The Wall Street Journal з посиланням на польського дипломата повідомило, що Польща розглядає можливість передачі Україні своїх бойових танків Leopard і що для цього їм потрібно "зелене світло" від Берліну, а на темпи постачань вплине те, як швидко Польща отримає танки на заміну від Південної Кореї та США.

Водночас сьогодні, 7 січня, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецькій заявив, що "ми самі наші танки більше поки що не маємо наміру передавати", і що наразі ведуться перемовини про "створення ширшої коаліції країн, які могли б передати цю важку сучасну техніку", і от в ній Польща, судячи з усього, готова взяти участь у посиленні ЗСУ німецькими танками.

Читайте також: Перший Leopard приїхав на заміну словацьких БМП-1, які допомагають нищити російську армію

І насправді не одна Польща говорить саме про "коаліцію", а не одноосібне постачання. Наприклад, у Швейцарії представник комітету з оборони Антті Хакканен повідомив виданню MTV Uutis таке – що країна готова передати Україні бойові танки Leopard 2, але лише в тому випадку, якщо "Європа почне давати танки Україні". Також у Фінляндії одразу дають зрозуміти, що багато танків від цієї країни не варто очікувати – бо "власна обороноздатність завжди є пріоритетом для нас [Фінляндії – прим. DE] як для країни, яка межує з РФ".

Leopard 2A6
Фінський Leopard 2A6, фото ілюстративне

До речі, наразі у ЗМІ шириться й така інформація – що до потенційного постачання танків Leopard ЗСУ може приєднатися і Данія, яка у своєму активі має 44 одиниці цих машин. Але, знову ж таки, "самотужки" танки Україні відправляти вона не збирається.

Водночас питання постачання танків Leopard впирається в те, що країни мають отримати "так" від Німеччини, а канцлер цієї країни Олаф Шольц мав доволі чітку позицію щодо постачання танків – Leopard поїдуть в Україну тільки після того, як США вирішать поставити власні танки.

І з цього всього ми можемо зробити такий висновок – з одного боку, в Європі вже сформована коаліція з чотирьох країн, які начебто готові поставити танки України за умови спільного рішення, в одному з матеріалів Defense Express вже розглядав ймовірність передачу Leopard "у складчину" і рахував кількість танків в активі різних операторів цих машин.

А з іншого боку, ми знову ж таки зіштовхуємося з тим, що ухвалити таке спільне рішення буде напрочуд важко, тим паче, що ми вже маємо прецедент, коли Німеччина погодилася поставити БМП Marder тільки після того, як США прийняли рішення щодо Bradley – тому поки залишається чекати на те, як в Європі будуть вирішувати це питання і чи потрібен буде приклад від США, щоб Leopard зрештою приїхали в Україну бити російське окупаційне військо.

Читайте також: Одна з країн НАТО має понад 300 танків Leopard 2, запчастини до яких братиме з машин на консервації