xcounter
#

Одна з країн НАТО має понад 300 танків Leopard 2, запчастини до яких братиме з машин на консервації

7295
Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або дещо про "підводні камені", які можуть супроводжувати передачу таких танків для ЗСУ

Портал Infodefensa розповідає, що в оборонний бюджет на 2023 рік уряд Іспанії заклав лише 51 мільйон євро на купівлю комплектуючих для танків та ББМ національних збройних сил, та ще майже 100 мільйонів євро – на закупівлю боєприпасів до своєї бронетехніки.

Загалом оборонний бюджет Іспанії на 2023 рік складе загалом 12,8 мільярдів євро, що на 25% більше за 2023 рік. Із цієї суми 4,9 мільярдів євро будуть витрачені на програми по закупівлі та модернізації нового озброєння і техніки. В пріоритетах – закупівля протитанкових ракет Spike LR та модернізація зенітних ракет до комплексів Patriot, поставка нових кораблів та підводних човнів для ВМС Іспанії, оновлення тактичної та морської авіації іспанських збройних сил.

Читайте також: Скільки можуть коштувати 300 танків Abrams від США для ЗСУ, якщо брати прикладі Польщі
Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

The Military Balance 2022 вказує, що на кінець 2021 року сухопутні війська Іспанії мали в своєму розпорядженні 327 танків Leopard 2 модифікацій E та A4. Також – 84 "колісні танки" типу B1 Centauro, і близько 1300 бронетранспортерів, розвідувальних бронемашин та БМП. Якщо порівнювати отак, то справді – 150 мільйонів євро затрат на запчастини та комплектуючі виглядають занадто малою цифрою як на парк в 1500 одиниць бронетехніки різного типу.

Автори InfoDefensa роблять поправку, що мовляв уряд Іспанії при плануванні оборонного бюджету на 2023 рік закладав "рамкові" цифри, які можуть збільшені у випадку необхідності. Відповідно, і на запчастини до "Леопардів" також можуть дати більше грошей.

Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але схоже, що при цьому іспанським військовим доведеться розраховувати більше на можливість "канібалізму запчастин". Тут варто пригадати історію про те, чому в серпні 2022 року Іспанія остаточно відмовилась дати Україні танки Leopard 2.

За тодішньою концепцією Мадрид був готовий давати нам "Леопарди" із баз зберігання іспанської армії, де стояло 53 танки Leopard 2A4. Але іспанські військові раптом "згадали", що 43 танки їм потрібні як "донори запчастин" або шасі для БРЕМ, а інші 10 виявились непридатні для передачі в стройові частини навіть після ремонту.

Leopard 2A4 іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча здавалось би, що сонячна Іспанія розташована від нас достатньо далеко, описаний вище приклад з її "Леопардами" має для нас цілком практичне значення.

Наприкінці грудня 2022 року парламентарі Фінляндії вкотре озвучили ідею, що Захід має «вскладчину» передати танки Leopard 2 для ЗСУ. В політичному плані ця подія виглядає як своєрідний прорив для прискорення поставок так необхідного нам важкого озброєння. Але тут не варто забувати й "технологічний" момент, що не кожна із країн НАТО, м’яко кажучи, належним чином обслуговує свої "Леопарди". Покладаючись очевидно на легендарний рівень надійності в 80-90%, який демонструє навіть хронічно недофінансований бундесвер.

Відповідно, як тільки України отримає, умовно кажучи, сотню Leopard 2 від десятка країн, це аж ніяк не означає, що всі ці машини можна буде одразу пустити в бій. На частині з цих танків ще потрібно буде прибирати "огріхи", які залишаться "в спадок" від попередніх власників.

Американські M1A2 Abrams та польські Leopard 2PL під час спільних навчань, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Якщо США дадуть Abrams, скільки буде потрібно на навчання танкістів