xcounter
#

Туреччина змінила плани по двигуну для Altay: власна розробка уже не задовольняє

5764
Саме силова установка є "ахілесовою п’ятою", що заважає запустити серійне виробництво цього танка
Саме силова установка є "ахілесовою п’ятою", що заважає запустити серійне виробництво цього танка

Чи будуть при цьому замовлення на українські танкові двигуни – питання відкрите

Секретаріат оборонної промисловості Туреччини вирішив підкоригувати власні плани по поставкам силових установок для перспективних танків Altay.

Якщо спочатку йшла мова, що країна поставить на свій ОБТ двигун власної розробки, то тепер йдеться, що майбутній парк Altay буде оснащений вперемішку власними та імпортними двигунами, пише портал Army Recognition.

Читайте також: Танковий "Прорив": оцінка обсягів поставок та перспектив Т-90М у армії Росії
Передісторія питання: рототип танка Altay був оснащений силовою установкою німецького виробництва. Але Німеччина наклала санкції на Турцію за участь у війні в Сирії, тому серійна поставка такого обладнання стала неможлива, відповідно - виникла проблема з вибором двигуна

Спочатку, у січні 2021 року, турецька оборонна компанія Otokar заявляла, що розробить власний двигун Batu.

Тепер, 3 березня цього року, керівник Секретаріату оборонної промисловості Ісмаїл Демір заявив, що Туреччина ще й веде переговори із Південною Кореєю – хочуть у них також купувати танкові двигуни, паралельно програмі Batu.

В січні 2021 року Туреччина презентувала розробку: на шасі танка Leopard-2 встановили башту від Altay, і назвали цю бойову машину Leopard-2NG

Керманич турецького ОПК говорив зокрема про можливу закупівлю південнокорейського двигуна Doosan Infracore DV27K, що має 12 циліндрів та потужність 1500 кінських сил.

Оскільки мова йде про переговори, що ще не завершились, який саме обсяг двигунів у Південної Кореї планує купувати Секретаріат оборонної промисловості - поки невідомо.

Зовнішній вигляд силової установки Doosan Infracore DV27K

Хоча вибір такого двигуна можна назвати сумнівним. Південна Корея на свої перші 100 танків K2 поставила силову установку Doosan та трансмісію S&T Dynamics.

Ця трансмісія доволі часто виходила із ладу. Тому друга партія танків K2 отримала "гібридний" силовий агрегат, що складатиметься з двигуна місцевого виробництва та трансмісії від німецької компанії RENK.

Колонна південнокорейських танків К2

Як при цьому турецький ОПК планує долати "різнобій" у силових установках для одного типу танків – питання відкрите.

Тим більш, що Секретаріат оборонної промисловості Туреччини заявив про старт програми двигуна Batu саме на фоні провалу спроб закупити рушії для Altay в Німеччині чи тій же Південній Кореї.

Орієнтовний вигляд перспективного двигуна Batu

Також варто нагадати: за даними Defense Express, Туреччина неоднократно пропонувала Україні представити рішення щодо можливості використання на танку Altay моторно-трасмісійного відділення з застосуванням дизеля потужністю у 1500 к.с.

Як відомо, наша країна має відповідне рішення - танковий багатопаливний двигун 6ТД-3, потужністю 1500 к.с. Його демонстрація відбувалась на міжнародних виставках озброєнь - у Нижньому Тагілі в 2011 році, на IDEX 2013 у ОАЕ, а також на SOFEX 2016 у Йорданії.

Але як просувається пропозиція із поставкою цього двигуна для Altay - невідомо
Читайте також: ​Польський Rak - як створювався та розвивається самохідний міномет