xcounter
#

​Польський Rak - як створювався та розвивається самохідний міномет

Rak - найновіша 120-мм артсистема Польщі
Rak - найновіша 120-мм артсистема Польщі
3887

Для ОПК Польщі розробка самохідного міномета Rak є доволі вагомою віхою розвитку

Самохідний 120-мм міномет Rak - результат багаторічної роботи оборонно-промислового комплексу Польщі, яку у Варшаві доволі справедливо вважають одним з найкращих зразків озброєння у своєму класі.

Про те, як створювався Rak та як він розвивається зараз - детально описало польске профільне видання Defence 24.

Читайте також: У Польщі пропонують швидку відсіч танковій навалі РФ: чи згодиться цей "рецепт" Україні

Перші напрацювання нового самохідного міномета на підприємстві Huta Stalowa Wola розпочались ще у 2004 році.

Через три роки - був укладений договір на створення башеної мінометної установки, а у 2009 році - договір на дослідно-наукову роботу з інтеграції башти на колісне та гусеничне шасі, розробку артилерійської командної та розвідувальної машини, машини для транспортування боєприпасів та ремонтної машини. Завдяки цьому рішенню у Польщі одразу створювався повноцінний ротний комплект машин.

Huta Stalowa Wola
Розробку Rak вела Huta Stalowa Wola

Загалом рота самохідних мінометів Rak складається з восьми мінометів (по два взводи з чотирьох машин у роті), три машини для транспортування боєприпасів, дві розвідувальні машини, одну ремонту та чотири командирські (командира роти, заступника командира роти, та дві для командирів взводів).

міномет Rak
У армії Польщі підрозділи самохідної артилерії на машинах Rak зведені у роти та взводи

Перший зразок на колісній базі БТР Rosomak, який є ліцензійною версією Patria AMV, був створений у 2010 році, але перші постріли були здійснені з шасі 2С1 "Гвоздика".

Лише через шість років з початку випробувань та 12 років з початку робіт, у 2016 році, був підписаний перший контракт на 0,96 млрд злотих (близько 260 млн доларів) на постачання восьми ротних комплектів з 64 самохідних мінометів на колісному шасі з індексом М120К, а також 32 командирських машин.

М120К Rak
М120К Rak - вогнева машина

Контракт був повністю виконаний у 2019 році, після чого було укладено низку договорів на постачання ще дев’яти ротних комплектів. Таким чином, до 2023 року армія Польщі повинна мати 17 ротних комплектів Rak, два з яких призначені виключно для тренування екіпажів.

За цей час була завершена розробка та випробування транспортної та ремонтної машин. А у 2020 році завершились випробування розвідувальної машини, така затримка виникла через зміну шасі з 4х4 на базі бронеавтомобіля на повноцінне 8х8 Rosomak.

міномет Rak
Машина для перевезення боєприпасів ротного комплекту Rak

Як зазначає польське видання, рішення розробити повноцінний ротний комплект мало величезне значення. Бо підрозділ самохідних мінометів Rak може діяти абсолютно самостійно, включно із розвідкою цілей та логістичним забезпечення боєприпасами.

Rak машина командира
Командирська машина ротного комплекту Rak

Тому окрему ставку зроблено на розвідувальну машину, яку зараз вже модернізують, хоча вона була створена у 2015-2016 роках. Ця машина оснащується тактичною РЛС та оптико-прицільною станцією з ІЧ-камерою та лазерним далекоміром на 4-метровій телескопічній щоглі.

Розвідувальна машина Rak
Розвідувальна машина ротного комплекту Rak (фото: defence24.pl)

Бойова ефективність Rak забезпечується й інтеграцією самохідних мінометів у автоматизовану систему управління Topaz, яка дозволяє працювати їм у єдиному інформаційному просторі з іншими підрозділами.

міномет Rak
Rak інтегровано у сучасну АСУВ

До цього слід додати і у рази більшу мобільність, у порівнянні з причіпною артилерією, а також швидкість розгортання у бойове положення - 30 секунд та 15 секунд для залишення позиції.

Також Rak має спеціальний режим ведення вогню MRSI (multiple rounds simultaneous impact), коли декілька мін випущених по різній траєкторії влучають у ціль одночасно.

міномет Rak
Rak має високу мобільність та швидкість реакції

Rak може "працювати" із всіма 120-мм мінами, але у Польщі підприємство Dezamet SA спеціально під цей міномет розробили нову міну, яка має дальність пострілу понад 10 км, в той час, коли звичайна має дальність близько 8 км.

Окрім того, в арсенал самохідного міномета планують додати високоточну міну APR 120 від Mesko, яка має напівактивне лазерне наведення. За задумом розробників це перетворить Rak і на ефективний протитанковий засіб.

APR 120
Високоточна міна APR 120 (фото: defence24.pl)

Це пов'язано з тим, що армія Польщі пішла шляхом насичення сухопутних підрозділів лазерними підсвічувачами, які повинні забезпечити наведення високоточної зброї, зокрема, коригованих снарядів та навіть протитанкових комплексів Pirat.

Водночас попри те, що Rak створювався, в першу чергу, як модульне рішення, поки про замовлення варіанту на гусеничному шасі мова не йде. Скоріш за все це пов’язано із небажанням військових втрачати один з основних козирів Rak - мобільність колісного шасі.

міномет Rak
Мобільність комплексу забезпечується прохідністю шасі 8х8 Rosomak

Таким чином, Польща витратила на створення власного колісного міномета, навіть з урахуванням того, що для нього вже існувало шасі, 12 років. А для того, щоб він потрапив у війська у мінімально необхідній кількості знадобилось - 15 років.

міномет Rak

В результаті цих робіт польське військо отримало вітчизняну та доволі сучасну систему, яка продовжує розвиватися.

А один з основних елементів успішності стало одночасне створення цілого ротного комплекту, а не намагання інтегрувати самохідний міномет до вже існуючих систем, які могли не забезпечити "розкриття" всіх можливостей зброї.

міномет Rak
Дивіться також: "Отаман" та БТР-60М від НВО "Практика": два шляхи посилення ЗСУ