xcounter
#

У Польщі пропонують швидку відсіч танковій навалі РФ: чи згодиться цей "рецепт" Україні

Spike-LR ліцензійно виробляється у Польщі
Spike-LR ліцензійно виробляється у Польщі
3886

У Варшаві розуміють, що Кремль націлив на Польщу цілий військовий округ

Армія Польщі все ще відчуває значний брак протитанкових засобів, які в більшості випадків складаються з РПГ-7 та ракет "Малютка", а єдиним сучасним засобом є Spike-LR2, які збираються по ліцензії.

Водночас армія РФ націлила, в тому числі й на Польщу, весь Західний військовий округ, у складі якого дві загальновійськові та одна гвардійська танкова армія.

Читайте також: ​Польща розглядає американські танки Abrams на заміну Т-72 та PT-91 Twardy
БМП-1 Малютка
Армія Польщі все ще використовує "Малютку"

В цій ситуації польська армія все ж таки може значно посилити свою протитанкову складову за короткий термін. Цей шлях детально описаний у польському профільному виданні Defence 24.

Зазначимо, що для України це питання також має велике значення, бо не тільки загроза, а і внутрішні проблеми для обох країн доволі схожі.

армія Польщі
Армія Польщі має бути готовою протидіяти армії РФ до підходу основних сил НАТО

Зокрема, підкреслюється, що попри закріплення необхідності посилення протитанкової оборони Польщі у стратегічному плані на 2016-2017 роки, більшість заходів ще знаходиться на "аналітичній та концептуальній стадії". А постачання до війська дронів для коригування вогню в останній раз здійснювалось ще у 2013 році.

В цій ситуації пропонується зробити ставку на вже створені зразки озброєння, які вже виготовляються серійно та об’єднати їх у єдину програму закупівель. Бо поки їх постачання до війська здійснюється розрізнено та з затримками.

2с1
У Польщі питанню коригування вогню артилерії поки не приділяють належної уваги

Зокрема, у Польщі пропонують звернути увагу на баражучі боєприпаси Warmate від WB Group, які у 2017 році були закуплені для територіальної оборони. На їхню користь говорить інтеграція до системи управління вогнем Topaz, яка дозволяє їх використання спільно з артилерійськими підрозділами та дронами-коригувальниками FlyEye у єдиній системі.

До того ж 12 комплексів Warmate (загалом 48 дронів-камікадзе) обійшлися міноборони Польщі всього у 42 млн злотих (близько 11 млн доларів). Як наголошується, постачання саме цих вже опрацьованих баражуючих боєприпасів та БПЛА FlyEye значно ефективніше ніж розробка спеціально для сухопутних військ окремого дрона-камікадзе Sparrow та коригувальника - Wizjer.

Загалом, Warmate може значно змістити баланс сил на полі бою. Про це говорить успішний досвід Азербайджану, який ефективно використав ці дрони-камікадзе у війні за Карабах.

Додамо, що у 2016 році WB Group та українська "ЧeЗаРа" підписала ліцензійну угоду щодо виготовлення Warmate в Україні. Але останні новини про перспективи надходження цього комплексу до українського війська губляться у 2017-2018 році.

А створення баражуючого-боєприпаса "Грім" від "Атлон Авіа" поки здебільшого тримається на ентузіазмі самого розробника.

Не краща у Польщі ситуація із далекобійними протитанковими комплексами. Варшава одночасно веде цілу низку проектів: розробку легкого ПТРК за програмою Pustelnik, важкого - Karabela, створює винищувач танків Ottokar-Brzoza, модернізує вертольоти Ми-24, а також створює нові ударні вертольоти Kruk та середні - Perkoz.

Ottokar-Brzoza
Ottokar-Brzoza - винищувач танків з ракетами Spike NLOS

Проте всі вони знаходяться на початковій стадії розробки. Що більше - немає уніфікації протитанкового озброєння. В цьому випадку пропонується зробити ставку на легкий Pirat, який створюється у співпраці між українським ДККБ "Луч" та польською компанією Mesko, а у якості важкого обрати ізраїльський Spike-LR, який збирається за ліцензію у Польщі.

В цій ситуації Україна знаходиться у дещо кращому положенні. Всіма сучасними протитанковими ракетами, окрім американських Javelin, українське військо забезпечує ДККБ "Луч", який постачає "Корсар" та "Стугну", веде розробку повітряного "Бар’єр-В", та наземного винищувача танків "Штурм-СМ".

Також відомо і про розробку легкого мобільного протитанкового комплексу на базі плаваючого "Дозор-Б".

Щодо "нижнього" рівня протитанкової оборони - гранатометів, то у Польщі вимушено констатують, що поки вона спирається на радянські РПГ-7, а не сучасні одноразові гранатомети. Додамо, що "розрахунок" РПГ-7 - це два бійці, один з який переносить реактивні гранати, а інший веде вогонь. Водночас сучасні одноразові гранатомети - це індивідуальна зброя.

РПГ-7 польща
РПГ-7 для армій Польщі та України залишається основним протитанковим засобом ближньої дії

Але попри те, що потреба у нових гранатометах складає десятки тисяч одиниць, а польське міноборони неодноразово підкреслювало свою увагу до цього питання, будь-яких змін не відбулось. На жаль, в аналогічній ситуації знаходиться і Україна, де РПГ-7 залишається основним протитанковим засобом ближньої дії.

Тому і загальні висновки, які стосується посилення протитанкових можливостей польської армії шляхом максимальної консолідації всіх розробок та надання пріоритету національному виробнику, є справедливими й для України.

Читайте також: Як і для чого в РФ реформують повітряно-десантні війська