xcounter
#
  Для РФ, ВДВ - це найбільш боєздатні підрозділи армії

Як і для чого в РФ реформують повітряно-десантні війська

Для РФ, ВДВ - це найбільш боєздатні підрозділи армії
11796

Останніми роками російські повітряно-десантні війська (ВДВ РФ) які є одним із двох самостійних видів військ Збройних Сил Російської Федерації поступово трансформують до рівня сучасних сил швидкого реагування. При цьому вони зберігають високу мобільність та ступінь бойової готовності. Концептуально ВДФ РФ вважаються резервом швидкого реагування.

Польський експерт Марцин Гаведа зробив аналіз розвитку ВДВ РФ, на які покладається виконання широкого спектру завдань: від парашутних та вертолітних десантів у тилу противника до контртерористичних операцій та маневрених дій проти флангів противника до виконання функцій високомобільних сил, які можна оперативно перекидати до будь-якого регіону РФ повітряним, наземним та морським шляхом (де-факто йдеться про будь-який регіон СНД).

Останніми роками, як вважає експерт, ВДВ РФ вже по суті є силами високої бойової готовності, де-факто - швидкого реагування, що одночасно становлять резерв стратегічного рівня Кремля. ВДВ перебувають у стані трансформації, змінюється кількісний склад, рівень професійної підготовки, рівень оснащення сучасними видами ОВТ тощо. Функціонально центр ваги ВДВ зміщується з суто парашутних на високомобільні десантно-штурмові підрозділи, які використовують для висадки вертольоти, а для маневрування і перекидання - колісну техніку.

Читайте також: РФ заявляє, що випробувала в Чорному морі новий танк "Спрут-СДМ1" для своїх повітряно-десантних військ

Організаційно ВДВ складаються з 4 десантно-штурмових дивізій (7, 76, 98, 106), кількох десантно-штурмових бригад (11, 31, 56, 83), бригади управління (38) та бригади спеціального призначення (45). Деякі з цих тактичних підрозділів мають певну спеціалізацію, що свідчить про підготовку до виконання спеціальних завдань. Наприклад, 45-а бригада спеціального призначення ВДВ може виконувати розвідувальні та спеціальні завдання на користь командування ВДВ, тоді як 7-а десантно-штурмова дивізія має гірський профіль, а завдяки своєму розташуванню на узбережжі Чорного моря також відпрацьовує перекиданняморем на десантних кораблях.

Чисельність особового складу ВДВ становить щонайменше 40-45 тис. солдат і офіцерів, переважно професійних військовиків та контрактників. Незважаючи на це, плани на наступні роки (до 2025/2030 рр.) передбачають подальше розширення цього виду військ. У 2017 році в тимчасово окупованому Криму було сформовано 171-й десантний батальйон (формально в структурі зазначеної вище 7-ї (гірської) дивізії, дислокованої у Новоросійську.

Поряд з цим, на базі 31-ї десантно-штурмової бригади (м.Ульяновськ) планується розгортання 104-ї десантно-штурмової дивізії (Ульяновськ, Пенза, Оренбург). Відповідний план розгортання бригади у дивізію оголосили у 2018 році, термін завершення – 2023 рік, його реалізація триває.

На думку експерта, ймовірно, створення 104-ї дивізії ВДВ слід розглядати на концептуальному рівні розвитку ВДВ, який також передбачає формування у її складі незалежної артилерійської бригади та багатьох нових підрозділів, в т.ч. ППО.

Останнім часом спостерігаються кілька напрямків трансформації ВДВ, які перетворюються (і де-факто багато у чому вже давно є такими) на сили швидкого реагування - з високим ступенем бойової готовності, високою мобільністю та хорошою підготовкою.

ВДВ, Defense Express

У своєму дослідженні М.Гавенда виділив деякі сфери трансформації ВДВ РФ:

1.Значне збільшення кількості навчань різного типу, що проводять ВДВ, передусім, з відпрацюванням десантування з літаків та вертольотів;

2.Перехід частин ВДВ на ОВТ нового покоління, такі, як БМД-4M та БТР-МДМ;

3.Посилення вогневого потенціалу частин і підрозділів ВДВ основними бойовими танками (T-72Б3) та легкими танками Спрут-СД;

4.Повернення до ідеї десантно-штурмових військ з легкими, мобільними підрозділами та перекиданням вертольотами;

5.Офіційне виділення найкращих підрозділі різного рівня означенням "ударних" підрозділів.

1). У підготовці особового складу ВДВ, особливу роль, природно, відіграє парашутна підготовка, яка традиційно розглядається в Росії як елемент, що зміцнює особистість і моральний стан військових. Висадка десанту може здійснюватись повітряно-десантним способом з використанням парашутів та з використанням літаків та/або вертольотів, залежно від потреб та ситуації або посадковим способом, для чого необхідне захоплення в тилу противника відповідних аеродромів. З огляду на поставлені завдання та потенціал частин ВДВ, вони здатні висаджувати десанти оперативно-тактичного рівня в тил або на фланги противника.

«Арбалет-2», ВДВ, Defense Express
Тренування по точному десантуванню на керованих парашутних системах "Арбалет-2" розвідувального батальйону 7-ї гв. дшд. Фото: Андрій Русов

Останнім часом, з огляду на світовий досвід, у ВДВ РФ все більше уваги приділяється відпрацюванню висадки тактичних вертольотних десантів, як більш безпечних у порівнянні з парашутними, ніж оперативними десантами. Відзначається, що оперативні або навіть стратегічні цілі можуть бути досягнуті за допомогою кількох тактичних десантів, метою яких є захоплення ключових місць місцевості з метою уповільнення, блокування та оточення противника. В подальшому сили ВДВ можуть бути підсилені артилерією та наземними силами, які завершать знищення противника.

Як відзначає експерт, ВДВ повинні діяти швидко, несподівано та гнучко, залежно від ситуації. Кількість наявних тактичних підрозділів дозволяє здійснювати вибір необхідних сил залежно від ситуації. Під час однієї операції можна здійснити повітряно-десантну (парашутну посадку полку) та тактичну вертолітну (БТГ) висадки.

ВДВ, Defense Express
Під час навчань "Центр-2019"

Наприклад, під час навчань "Центр-2019" вперше з часів маневрів "Захід-81" з літаків Іл-76 у повному складі висадився повітряно-десантний полк із приблизно 200 бойовими машинами і автомашинами. 217-й полк 98-ї дивізії ВДВ висадився у повному складі, з 70 транспортних літаків, що стартували одночасно з чотирьох аеродромів.

При цьому для досягнення максимально можливого рівня несподіваності та концентрації сил на обмеженій ділянці висадки літаки Іл-76 з десантом і технікою рухалися хвилями з мінімальними інтервалами. Навчання пройшли успішно, хоча не минулося без аварії: через вихід з ладу парашутних систем дві БМД-2 впали на землю і розбилися. На цих навчаннях в якості експеримента здійснили також висадку тактичнихвертольотних десантів з використанням сил 31-ї десантно-штурмової бригади.

БМД-4М
БМД-4М

2). Спостерігається постійне переозброєння частин ВДВ, у т.ч. переоснащення новою технікою (БМД-4, БТР-ДM "Ракушка") в очікуванні більш нових ОВТ ("Спрут-СДМ1", 2С42 "Лотос", "Тайфун-ВДВ" тощо). Найпомітнішим і в той же час суттєвим елементом переозброєння ЗЗР є передача нових бойових машин та транспортерів десанту.

Підрозділи ВДВ поступово переозброюються бойовими машинами піхоти БМД-4M "Садовница" та БТР-МДМ "Ракушка". У листопаді 2020 року черговий батальйонний комплект (близько 40 штатних машин: 31 БМД-4М і 8 БТР-МДМ) отримав 108-й полк 7-ї повітряно-штурмової (гірської) дивізії. Це вже дев'ятий батальйонний комплект, переозброєння чергового батальйону заплановане на квітень 2021 року.

Дослідний зразок установки 2С42 "Лотос"

Своєю чергою, тривають військові випробування гармато-гаубиці 2С42 "Лотос", створеного з урахуванням вимог ВДВ на заміну попереднього аналога 2С9 "Нона-С". Разом із "Лотосом" очікується отримання нових машин управління та управління вогнем "Завет-Д". Також тривають випробування останньої версії плаваючого легкого танка, формально віднесеного до винищувачів танків, 2С25 "Спрут" або "Спрут-СДМ1", з гладкоствольною 125-мм гарматою 2А75М. В даний час підрозділи ВДВ мають близько 36-40 винищувачів танків "Спрут-СД", здатних десантуватися з екіпажами (за необхідності).

2С25 "Спрут"

Завершено випробування і очікуються поставки у війська серійних колісних бронемашин 4x4 K-4386 "Тайфун-ВДВ" з 30-мм гарматами, за якими йдуть спеціалізовані машини на тій самій платформі (зенітна установка "Тайфун-ПВО", технічна машина "МТР-K", 82-мм міномет 2С41 "Дрок" тощо).Цього року має розпочатися масова модернізація БМД-2 - тривають остаточні випробування версії БМД-2М.

Усі бойові машини для ВДВ пристосовані до парашутного десантування з використанням спеціальних парашутних систем - масова висадка людей та техніки є щоденною практикою.Менш вражаючим, але важливим є посилення ППО підрозділів ВДВ. Вже кілька років підрозділи отримають переносні ЗРК 9K333 "Верба", модернізований ПЗРК "Стрела-10МН", елементи автоматичної системи управління ППО "Барнаул-Т" тощо.

3)У складі ВДВ сформовано три танкових батальйони з танками Т-72Б3: у складі 7-ї та 76-ї дивізій та 56-ї бригади. Вогневий потенціал підрозділів також підсилено винищувачами танків 2С25 "Спрут-СД", що служать в якості маневрених протитанкових засобів. У зв'язку з цим командування ВДВ очікує на нові, модернізовані версії "Спрут-СДM1" з новою системою управління вогнем (СУВ) з з панорамним денним-нічним командирським прицілом з тепловим каналом та прицілом навідника "Сосна-У". Обидві зазначені моделі "спрутів" пристосовані до парашутного десантування, на відміну від танків.

Т-72Б3

4). ВДВ повертаються до старої ідеї масових тактичних вертолітних десантів, що практикувалися під час маневрів "Восток-2018", вважається перспективним і систематично відпрацьовується. За даними експерта, у навчаннях "Восток-2018" з 47 вертольотів (45 Мі-8АМЦЗ і 2 Мі-26) посадковим методом (з посадкою машин) було висаджено тактичний десант – штурмові роти і мінометну батарею.

Кожний вертоліт Мі-8АМТС перевозив до 16 бійців, тоді як Мі-26 несли т.зв.мобільний резерв, що складається з легких транспортних засобів - квадроциклів, пікапів з ПТРК "Корнет" та вантажівок "Рись" зі 120-мм мінометами "Сані".

Під час навчань "Центр-2019" авангард тактичного вертолітного десанту (31-а бригада) у складі 220 бійців був висаджений різними способами (у т.ч. з посадкою) на 40 вертольотах (12 Мі-24 і 28 Мі-АМТС) . Після захоплення місця висадки було висаджено основні сили: два десантно-штурмових батальйони, гаубична батарея, мінометна батарея та зенітна батарея.

ВДВ, Defense Express
Військові навчання "Центр-2019" на полігоні. Росія, Дагестан, вересень 2019 року

122-мм гаубиці Д-30 транспортувалися на зовнішній підвісці Мі-8АМЦЗ, тоді як Мі-26 перевозили позашляховики УАЗ зі 120-мм мінометами, "Нива-пікап" з 82-мм мінометами, автоматичні гранатомети АГС-17 і кулемети Корд і квадроцикли. Звичайно, під час цього виду десантної операції повітряна підтримка та прикриття Мі-8АМЦз і Мі-26 забезпечуються ударними вертольотами: на "Восток-2018" це була група з 8 ударних машин Ка-52, а на "Центр-2019" групи Мі-28Н і Ка-52.

5). Вже деякий час у ВДВ практикують визначення наказом міністра оборони частин та підрозділів, які найкраще підготовлені до бою, в якості "ударних". Такі частини і підрозділи, зазвичай, найбільш агресивні і досвідчені, нагороджуються прапором, який зберігається в штабі, нарівні з бойовими прапорами.

На початку 2021 року близько 50 підрозділів і підрозділів ВДВ мали "ударні" звання: 4 полки, 4 батальйони і понад 40 рот і батарей. Надання "ударних" звань та банерів можна розглядати як елемент заохочення особового складу і внутрішньої конкуренції. З іншого боку, це підрозділи, які найкраще підготовлені до виконання бойових завдань (наприклад, з найкращими оцінками у навчаннях).

Нарощування потенціалу та збільшення чисельності ВДВ з одночасним пере форматуванням основних функцій слід розглядати не інакше, якнаміри Москви сформувати потужний мобільний резерв, здатний діяти мобільно і швидко на великих відстанях як на території самої РФ, так і далеко за її межами.

Це також свідчить про подальші агресивні наміри Кремля, особливо на пострадянському просторі, що становить загрозу для сусідніх з Росією країн, передусім, України, на кшталт того, як ВДВ СРСР свого часу діяли під час придушення народних повстань в Угорщині і Чехословаччині, або в Афганістані.

Читайте також: РФ заявляє, що її армія в 2021 році почне озброюватись "Арматою"