xcounter
#

РФ заявляє, що випробувала в Чорному морі новий танк "Спрут-СДМ1" для своїх повітряно-десантних військ

4685
Коли має стартувати серійне виробництво та поставки "Спрут-СДМ1"  - даних нема
Коли має стартувати серійне виробництво та поставки "Спрут-СДМ1" - даних нема

Ця бойова машина – тотожна за усіма характеристика до самохідної гармати 2С25М, яку вже мають на озброєнні повітряно-десантні війська РФ

Холдинг "Высокоточные комплексы", що входить до складу російської держкорпорації "Ростех", провів черговий етап випробувань легкого плавучого танка "Спрут-СДМ1", призначеного для озброєння повітряно-десантних військ РФ.

Про це повідомляє прес-служба самої російської корпорації "Ростех".

Читайте також: Як Росія нашпиговує Крим зброєю: Україна представила нові дані для ОБСЕ

За їх словами, цей етап випробувань проходив в акваторії Чорного моря, і начебто при цьому танк "Спрут-СДМ1" підтвердив свої "водоплавні" здатності. "Випробування підтвердили, що машина здатна без підготовки долати водні перешкоди при хвилях до трьох балів, вести стрільбу на плаву та легко виходити на непідготовлений берег", - заявили в "Ростех".

агресія Кремля
Щоправда, в "Ростех" не стали уточняти, де саме проходили випробування: в окупованому Криму, чи на законній території РФ

Російські ЗМІ стверджують, що плавучий танк "Спрут-СДМ1"є розвитком проекту самохідної протитанкової гармати 2С25М "Спрут-СД".

Хоча ці дві машини по суті не відрізняються своїми основними характеристиками: маса – до 20 тонн, броня – протикульова, озброєння – гладкоствольна гармата 2А75 калібром 125 міліметрів.

агресія Кремля
На фото - самохідна гармата 2С25М "Спрут-СД". Як можемо переконатись, обидві машини - ідентичні навіть візуально

Боєзапас для 2С25М "Спрут-СД" - 40 пострілів, для "Спрут-СДМ1" – невідомий. Тому, яка логіка для "Ростех" ще раз випробовувати ту ж саму бойову машину, але під іншою назвою – незрозуміло.

Можна хіба що допустити, що таким чином "Ростех" намагається знайти покупців на свою "плавучу" бронетехніку, "внутрішніх" чи на експорт: до прикладу, Міноборони РФ закупило для повітряно-десантних військ РФ лише 36 машин 2С25М "Спрут-СД".

агресія Кремля
Вперше презентація плавучого танка "Спрут-СДМ1" відбулась на форумі "Армия-2018" в РФ, щоправда відвідувачі могли побачити лише макет машини

Тим більш, сама «Ростех» заявляє, що вона веде випробування й іншої самохідної гармати, аналогічної за характеристиками до 2С25М «Спрут-СД».

Мова про самохідну установку 2С42 «Лотос», що використовує шасі, уніфіковане із БМД-4М. Заявлені характеристики 2С42 «Лотос»:

  • Маса – 18 тонн
  • Озброєння – гармата калібру 120 мм, тип – невідомий
  • Заявлена дальність стрільби – до 13 кілометрів,
  • Екіпаж – 4 особи.
агресія Кремля
Дослідний зразок установки 2С42 "Лотос"

Втім, чим більше країна-агресор буде «розпилювати» ресурси по дублюючим оборонним програмам, тим більше це на руку Україні, що уже сьомий рік обороняється від агресії Кремля.

Читайте також: Другий за 29 років: який десантний корабель отримав Північний флот РФ