xcounter
#

​Армія РФ вкотре шукає заміну застряглому на бордюрі бронеавтомобілю "Тигр"

Бронеавтомобіль "Тигр-М"
Бронеавтомобіль "Тигр-М"
17227

Російська оборонка починає розробку бронеавтомобілів з шифром "Стрела"

Міністерство оборони РФ замовило розробку бронеавтомобілей легкої категорії, які мають вже у наступному році вийти на випробування. Роботи з проведення дослідно конструкторських робіт з шифром "Стрела" буде проводити російська "Военно-промышленная компания".

Ці машини "виступають" у тому ж самому класі, що і бронеавтомобілі "Тигр", який у армії РФ намагаються замінити вже далеко не вперше.

Читайте також: В Сухопутних військах ЗСУ докладно розповіли про те, які зразки озброєння збираються закупати в найближчі роки

Під шифром "Стрела" йде розробка одразу чотирьох машин: дві броньовані версії, захищена амфібійна машина та неброньований автомобіль. Водночас дві, як підкреслює російське підприємство, вже створені. Це бронеавтомобіль "Стрела" та захищений автомобіль амфібія.

Бронеавтомобіль
Бронеавтомобіль "Стрела"

Зазначається, що базова модель сімейства "Стрела" має повну масу до 4,9 т, захищена від вогню бронебійних куль 7,62x39 та має протимінний захист від підриву фугасного 6 кг заряду (аналог STANAG 2 lvl). Максимальна швидкість до 155 км/год. Зазначається, що мала маса машини дозволить її транспортувати за допомогою вертольотів типу Ми-8.

Стрела Тигр бронеавтомобіль
Бронеавтомобілі "Стрела" та "Тигр" (у легкій версії)

Цікаво, що розробка нового російського бронеавтомобіля ставить під питання майбутнє широко розрекламованого "Тигру". Ця машина активно постачається до армії РФ з 2005 року та стала базовим шасі для цілого ряду озброєння, включно із протитанковим комплексом "Корнет" та бойовими модулями.

Можливості російського "Тигру": бронювання на рівні STANAG 3 lvl, маса - 8 тонн, максимальна швидкість до 125 км/год.

Тигр 30-мм
"Тигр" з автоматичною гарматою 30-мм. Надійність такого симбіозу - доволі спірне питання

Цю машину вже не вперше намагаються замінити. Першу спробу було зроблено ще у 2012 році на бронеавтомобіль "Волк", а у 2014 році на італійські Iveco LMV-M65 з локалізацію їх виробництва під назвою "Рысь".

Водночас сам "Тигр" намагаються постійно модернізувати, зокрема за час експлуатації в машину внесли понад 700 змін.

Тигр Сирія
Підбитий російський "Тигр" у Сирії

Ситуацію з бажанням замінити "Тигр" досі офіційно не аргументують. Проте у деяких російських ЗМІ це рішення обережно пояснюють малою прохідністю машини, завищеними "на папері" показниками бронювання, малою потужністю двигуна, загальною низькою якістю збирання машини, а також ненадійністю окремих вузлів та агрегатівТигр Сирія

Результат підриву "Тигру" у Сирії. Міноборони РФ заявило, що "втрат не було"

Реальні можливості "Тигру" також цілком демонструє відео 2014 року під час окупації Криму, коли російська бронемашина не змогла здолати бордюр.

Читайте також: "Практика" відправила ЗСУ чергову партію ББМ "Козак-2" (фото)