xcounter
#

Як Росія нашпиговує Крим зброєю: Україна представила нові дані для ОБСЕ

Як Росія нашпиговує Крим зброєю: Україна представила нові дані для ОБСЕ
1248

Протягом наступних п’яти років чисельність своїх військових на півострові Росія збільшить на 10 тисяч, а ​кількість озброєння та військової техніки​ - у 1,5-2 рази.

Про це заявила українська місія при ОБСЄ під час 18-го раунду щорічних консультацій з огляду імплементації Документу щодо заходів зміцнення довіри та безпеки у військово-морській галузі на Чорному морі.

Також були наведені дані щодо окремих аспектів цілеспрямованої політики РФ з мілітаризації тимчасово окупованого Криму, прилеглих територіальних вод та усього басейну Чорного моря.

Читайте також: РФ готова до вторгнення в Україну з декількох напрямів

Було поінформовано про те, що на сьогодні на тимчасово окупованому півострові розміщено 32,5 тисячі російських військових.

На озброєнні об'єднаного оперативного угруповання РФ в Криму знаходиться до 200 танків, понад 400 бойових броньованих машин та понад 280 артилерійських систем різних калібрів, включаючи ракетні системи залпового вогню.

Поруч з цим, Росія наростила кількість літаків та вертольотів на півострові до 150 одиниць, також збільшила кількість засобів ППО до 120 одиниць та розгорнула 10 берегових ракетних комплексів. Крім того, у водах біля Криму знаходяться 67 бойових кораблів та катерів, включаючи 6 кораблів, оснащених крилатими ракетами морського базування, та 7 ударних підводних човнів.

Також Україна поінформувала в ОБСЄ про сформований у грудні 2019 року на території окупованого Криму "943-й центр мобілізаційного розгортання" у Новоозерному.

Росія незаконно анексувала Крим і продовжує нашпиговувати його зброєю

Цей центр призначений для забезпечення належного зберігання озброєння та військової техніки (ОВТ), своєчасне вивезення ОВТ зі складів і приведення його до бойового застосування, але також, у випадку необхідності, на базі центру можуть бути відразу розгорнуті 2 мотострілецькі дивізії.

Також було заявлено, що військове керівництво РФ планує реформувати 22-й армійський корпус (Сімферополь) у повноцінну загальновійськову армію.

Російська Федерація значно посилила повітряну складову, додатково розгорнувши на Кримському півострові бомбардувальну, штурмову, винищувальну та армійську авіацію.

"За період окупації кількість бойових літаків зросла у 5 разів, а ударних вертольотів – у 1,5 рази.

Зокрема, на аеродромах розгорнуті нові багатоцільові літаки Су-30СМ, Су-30М2 та вертольоти Мі-28 і Ка-52. Заміна застарілих літаків Су-27 та Су-24 на винищувачі Су-30СМ/М2 та бомбардувальники Су-34, відповідно, була запланована на 2020-2021 роки", - заявили в українській місії при ОБСЄ.

Су-34
Бомбардувальників Су-34 у Криму побільшає

Також планується подальше збільшення кількості кораблів Чорноморського флоту РФ за рахунок включення до його складу бойових кораблів ближньої морської зони.

"До складу Чорноморського флоту було включено 6 підводних човнів, 3 фрегати та 3 малих ракетних корабля, які можуть нести крилаті ракети морського базування типу "Калібр" – ракети, що можуть вражати наземні цілі на відстані до 1500 км при нормальному навантаженні та до 2600 км - з ядерною бойовою частиною", - зазначили в українській делегації.

Загалом очікується, що до бойового складу ЧФ РФ буде включено 84 кораблів та бойових катерів, 61% з яких будуть новими. У пріоритеті – носії крилатих ракет морського базування типу "Калібр".

Збройні сили України мають бути готові до будь-яких сценаріїв розвитку ситуації
Читайте також: Чи зважиться Росія на відкриту агресію проти України цього року