xcounter
#

Результат економії на обороні: у Великої Британії більше кавалерії ніж танків

10606
У Британській армії дуже міцні традиції (всі фото: British Army)
У Британській армії дуже міцні традиції (всі фото: British Army)

Для Великої Британії, яка винайшла танки, ситуація може вважатися комічною, якби мова не йшла про обороноздатність

Те що багато європейських країн НАТО активно скорочували свою обороноздатність та перебували у "летаргійному сні колективної безпеки" - давно відома річ. Але часом з'являються факти, які просто шокують дійсним станом речей.

І саме скорочення обороноздатності НАТО і стало предметом безпекової конференції Globstate 2022, яка наприкінці листопада пройшла у Варшаві. Однією з темою обговорення став стан сухопутних військ Великої Британії, пише польське видання Defense24.

Читайте також: Армія РФ адаптувалась до HIMARS: чи є реальна альтернатива GMLRS

Під час своєї доповіді представник британського оборонного відомства продемонстрував наступний слайд:

Відповідно до нього у сухопутних військах Великої Британії більше кавалерії ніж танків - 492 коня проти 227 танків Challenger 2.

Звісно для британської армії сухопутна компонента, через географію, в силу географії, ніколи не була пріоритетом, уступаючи місце флоту, а згодом й авіації. Але для країни, яка винайшла танки ситуація може вважатися комічною.

Challenger 2
Challenger 2

При цьому можливо згадати доволі поширену та вкрай дискусійну думку, мовляв, танки вже віджили своє на полі бою. Але справа в тому, що у британській армії активно буксує переозброєння на БМП Ajax, а заради них була скасована модернізація БМП Warrior, а колісні Boxer поки постачаються лише у вигляді БТР за натівськоюкласифікацією, тобто з кулеметним озброєнням.

Boxer
Boxer

Також зазначимо, що у попередніх планах Лондона було скорочення танків Challenger до 148, які мають пройти модернізацію до рівня Challenger 3.

Читайте також: Хорватія купить у Франції комплекси Mistral 3 та отримає безплатний "бонус" до винищувачів Rafale