xcounter
#

Скільки часу займе навчання українських танкістів на Leopard 2

Leopard 2 (всі фото: Bundeswehr)
Leopard 2 (всі фото: Bundeswehr)
12016

На Заході вже оцінили орієнтовні строки навчання бійців ЗСУ на танках Leopard 2 і більшість фахівців зійшлись на позначці, яка у рази коротша за традиційний курс, бо українські танкісти мають найбільший реальний бойовий досвід в принципі

Питання з передачею до України танків Leopard 2, скоріш за все, можливо вважати вирішним у питанні самих постачань. Зокрема за підсумками зустрічі міністра оборони Німеччини Бориса Пісториуса із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом повідомлено, що країни, які хочуть передати до України ці машини можуть розпочинати підготовку Leopard 2 до передачі. І поки офіційного рішення ще не оголошено, але, з огляду на все, воно буде оформлено найближчим часом.

Звісно залишається питання кількості танків Leopard 2, їх конкретних версій, а також джерела з якого вони будуть передаватися. Останнє вкрай важливо через те, що машини, які будуть передаватися зі складу збройних сил вже знаходяться у бойовій готовності й можуть бути передані одразу, або після короткострокового відновлювального ремонту, а ті, які знаходяться на консервації можуть потребувати капітального ремонту, який займає доволі довгий час, який вимірюється у місяцях.

Читайте також: У Rheinmetall згадали про 29 танків Leopard, які б могли бути в Україні вже весною, "але є одне "але"
Leopard 2

Але, окрім того, вкрай важливим параметром є строки навчання. Цим питанням задалось американське видання Breakingdefense, яке опитало західних танкістів та фахівців з технічного обслуговування.

Якби мова йшла про стандартний термін навчання, то мова б йшла про 22-тижневий курс, тобто 5,5 місяців. Саме такий курс мають пройти в армії США танкісти для опанування танку Abrams на базі Форт-Бенінг. При цьому раніше курс був 15-тижневим, але його вирішили збільшити. Але цей термін не зовсім підходить до ситуації, коли необхідно навчати не новобранців "з нуля", а вже досвідчених танкістів. Більше того, тих, які мають найбільший реальний бойовий досвід у світі.

Водночас перенавчання на танк Leopard 2 у будь-якому випадку буде складнішим ніж перевчитися з одного танка радянського типу на інший. І мова йде не про технологічну складність, а тактику використання танків у НАТО, під яку ці машини й були концептуально створені. Також треба розрізняти підготовку самих танкісті та бійців ремонтних підрозділів, на яких буде покладено завдання із підтримки боєздатності машин і їх підготовка буде тривати довше за самих танкістів.

Leopard 2

Екс-командувач армією США у Європі генерал Бен Ходжес вважає, що досвідченим танкістам для опанування Leopard 2 знадобиться 7-11 тижнів. З ним заочно погоджується колишній танкіст британської армії Ніколас Драммонд - 8-12 тижнів. Також він зазначив, що Leopard 2 свого часу створювався для того, щоб бути доступним солдатам строкової служби Бундесверу і тому він концептуально зроблений простим.

Водночас екс-генерал-командувач Центру передового досвіду армії США та вже згаданого центру підготовки Форт-Беннінг Патрік Донаго [Patrick Donahoe] зосередив увагу на пропускній спроможності центрів підготовки. Зокрема він зазначив, що один досвідчений екіпаж дійсно можливо підготувати за 8 тижнів, але коли мова йде про навчання танкістів на танкову бригаду (як мінімум 84 екіпажі, загалом 336 осіб), то необхідно забезпечити високу пропускну спроможність танкових навчальних центрів.

Leopard 2

Деякі опитані виданням фахівці поставили менші строки. Наприклад, професор Університету оборонних закупівель (заклад міноборони США) Марк Мікер вважає що мінімальний строк - 4 тижні для тих, хто швидко вчиться та до 11 тижнів для тих, хто не демонструє успіхів у навчанні.

А ось щодо навчання фахівців з ремонту, то цей курс на думку деяких фахівців, може тривати довше на декілька додаткових тижнів, тобто у 1,5 раза довше за самих танкістів. Також треба враховувати, що й ремонт може відрізнятися один від одного і для деяких вузькоспеціалізованих фахівців, наприклад з компонентів системи управління вогнем, може знадобитися й "рік". Але це питання цілком вирішується тим, що складний ремонт та взагалі заводський ремонт будуть проводити у країнах НАТО західні фахівці.

Читайте також: Дві Х-59 і "літаючих танків" Ка-52 на 64 млн доларів: ПС ЗСУ розповіло про ефективно роботу ППО на полі бою