xcounter
#

У Rheinmetall згадали про 29 танків Leopard, які б могли бути в Україні вже весною, "але є одне "але"

7166
Leopard 2A4
Leopard 2A4

Або знову про те, як у Rheinmetall рахували свої танки

Німецьке видання RND опублікувало новину, в якій із посиланням на речника німецької компанії Rheinmetall повідомляє таке – наразі в неї є загалом 139 бойових танків Leopard, які б в теорії компанія могла поставити в Україну.

І насправді ця новина майже нічим не відрізняється від новини дев’ятиденної давності, де очільник Rheinmetall оголосив запаси танків Leopard 1 та Leopard 2, окрім одного – що в компанії, крім оголошених раніше 88 одиниць Leopard 1, а також 22 одиниць Leopard 2A4, згадали про наявність ще 29 танків Leopard 2A4, які б в теорії могли бути поставлені Україні у квітні-травні 2023 року.

Читайте також: В Іспанії порахували, скільки мають є Leopard 2, і що з цього насправді можна було б передати ЗСУ

Втім, тут є одне "але" – як відзначають у Rheinmetall, ці 29 танків – це саме ті машини, які Німеччина обіцяла іншим країнам у рамках так званого "кругового обміну" з Чехією та Словаччиною, коли за поставлені радянські машини для ЗСУ Німеччина взамін обіцяла свої танки.

І тому тут можна припустити, що умова, за якої ці танки можуть поїхати в Україну – це те, що Чехія та Словаччина погодяться або ж довше почекати свої Leopard (орієнтовно десь до початку наступного року). І чи погодяться вони на такий крок наразі незрозуміло.

leopard 2 танк фото
Німецький танк Leopard 2, фото ілюстративне

Як приклад можна згадати нещодавній "вкид" про те, що нібито Чехія готова віддати Україні ті Leopard 2, які їй має поставити Німеччина у рамках "кільцевого обміну" – вкид розійшовся настільки, що міноборони Чехії прийшлося спростовувати цю інформацію.

Зрештою, для передачі танків Leopard Україні потрібен і дозвіл власне Німеччини, яка поки що на такий крок не погоджується і раніше ми розглядали всі теорії, чому Німеччина "стриножила" танки Leopard 2 для України.

leopard 2
Leopard 2

Разом з тим, варто нагадати й таке – що в питанні постачання танків саме від Німеччини не варто міряти можливістю Rheinmetall, яка є лише хоч і головним, але субпідрядником KWM. Ну і також не забувати про те, що тут йдеться суто про танки компанії, без урахування тих машин, що є в запасах безпосередньо у Бундесвера.

Читайте також: Німці "плутаються з показаннями", та після появи даних по Leopard 2 в бундесверу кажуть, що інвентаризації танків не було