xcounter
#

Всі теорії чому Німеччина "стриножила" танки Leopard 2 для України: від остраху перед РФ до втрати позицій на ринку зброї

Leopard 2A6 Бундесверу (фото: DoD US)
Leopard 2A6 Бундесверу (фото: DoD US)
10053

Позиція Берліна відносно танків Leopard 2 вже коштує занадто дорого, щоб знайти просте пояснення блокування машин для ЗСУ

Те що Берлін намагається не передати танки Leopard 2 для ЗСУ викликало величезне обурення й не тільки в Україні, а й серед союзників. У німецьких та інших західних ЗМІ навіть поширилась інформація, що відмова Німеччини не просто надати танки, бо це її вибрів, а й не дати дозвіл на реекспорт цих машин викликала доволі гостру розмову між міністром оборони США Ллойдом Остіним та радником канцлера Німеччини Вольфгангом Шмидтом.

Німецьке видання Spiegel взагалі вбачає у позиції канцлера Олафа Шольца загрозу відносинам із партнерами по НАТО і мова йде не лише про США чи ту саму Польщу, а й навіть про Францію, відмітивши те, що відносини між Парижем та Берліном стали більш ніж прохолодними.

Читайте також: Хто має на озброєнні цікаві легкі штурмовики L-159, і скільки знадобилось на їх модернізацію
Leopard 2A6
Leopard 2A6 (фото: DoD US)

На фоні цього просто галопують розрізненні заяви від інших німецьких посадовців, які то оголошують проведення інвентаризації танків Leopard 2, яку нібито провели ще літом, і навіть визначали кількість та тип танків, які можуть бути передані до України. То потім виявляється, що ніякої інвентаризації не було, а її заблокували. Спочатку заявляють, що реекспорт танків, зокрема від Польщі, потребує консолідованої позиції а потім очільниця німецького МЗС Анналена Бербок повідомляє, що Берлін не проти.

Тобто відбуваються речі, які демонструють, що за питанням передавати чи просто надати згоду на передачу Leopard 2 стоїть щось значно більше, що цілком співрозмірне репутаційній шкоді, відвертому погіршенню стосунків із союзниками та політичним рейтингам. І у цій ситуації Defense Express спробував зібрати всі основні теорії, які можуть пояснити позицію Берліна.

Острах та залежність перед РФ

Однією з перших теорій є те, що у самому Берліні вкрай побоюються "ескалації" з РФ, слідуючи принципу нічого не робити. І хоча, особливо споглядаючи на ретроспективу, можливо знайти велику кількість доказів тому, що німецьких уряд дійсно не квапився із допомогою. Але у сумі Німеччина вже передала значну кількість озброєння, займаючи місце у топ-5 країн за допомогою України.

Більше того, існує й цілком прагматичне пояснення чому до вересня Берлін міг гальмувати передачу озброєння до вересня, а потім відбувся прорив. Достатньо подивитися на графік наповненості газових сховищ Німеччини та "кошик" джерел газу для Німеччини, в якому певну частину складав російський газ.

Тобто після оголошення передачі САУ PzH 2000 та Mars II, зенітних систем, включно з Patriot, БМП Marder та іншого озброєння на мільярди євро, передача танків навряд може розглядатися тим, що може викликати "ескалацію".

Реальна боєздатність Бундесвера

Можливо довго згадувати про цілий ряд фактів, які демонструють, що реальна боєздатність Бундесвера - це далеко не те, що намагається показати Берлін. Запаси боєприпасів на три доби, 30% працюючих PzH 2000, скандал з надійністю БМП Puma, ударними вертольотами Tiger, питання щодо реальної можливості виконувати свої зобов'язання перед союзниками НАТО на морі. І цей список можливо продовжувати та деталізувати.

Бундесвер
Тренінг з надання психологічної допомоги (фото: Bundeswehr)

Але це може стосуватися лише ситуації, коли б мова йшла про рішення передати танки Leopard 2 від самої Німеччини. І у будь-якому випадку це внутрішнє рішення керівництва країни опинитися на тому чи іншому боку історії. Але справа в тому, що Берлін фактично заблокував реекспорт танків від інших країн. А це не загрожує боєздатності Бундесвера взагалі.

Ринок зброї

Також є доволі складна теорія, що насправді Німеччина не передає Leopard 2 через особливості ринку озброєння. Зокрема ситуація, коли Leopard 2 передається до України від інших країн означає, що вони почнуть шукати йому заміну. А реальне бойове використання цієї машини може зашкодити її "рейтингу".

Leopard 2A5
Leopard 2A5 Війська польського (фото: DoD US)

Але німецька оборонна промисловість вже продемонструвала, що не може задовільнити короткостроковий попит на танки Leopard 2, бо контракти навіть на невелику партію машин укладаються з прицілом на виконання на 5-7 років, як з Угорщиною. Що Корея вже увійшла на європейський танковий ринок з K2 і не тільки у Польщі, а й, скоріш за все,на користь саме цієї машини зробить вибір Норвегія. І це вже реальна загроза ніж те, що європейські країни почнуть пересаджуватись на Abrams.

Тим паче, що навіть німці розуміють, що час Leopard 2 вже завершується й саме тому німецький KWM разом із французьким Nexter просувають новий танк ЕМВТ. А Rheinmetall розробив новий танк KF51 Panther, а кидати такі назви на безперспективні проекти серед зброярів якось не прийнято.

Так, можливо дискутувати щодо можливості німецької оборонки забезпечити ремонт танків Leopard 2, але це точно те у чому максимально зацікавлені KWM, Rheinmetall та інші оборонні компанії, які мають ліцензії на виробництво Leopard 2 у Європі, попри реальну можливість чи неможливість, бо це гроші.

Тобто наразі сказати, що є якась точна причина, чому Берлін може не надати згоду на передачу танків Leopard 2 для України, скоріш за все, неможливо. Єдиним правдоподібним варіантом є комплекс цих та інших факторів, зокрема й особисті відносини між лідерами країн, або значно глибші аспекти взаємовідносин абсолютно у інших галузях, які також впливають на рішення відносно танків.

Читайте також: США знайшли для ЗСУ декілька десятків Т-72 в "екзотичній" країні, що дуже здивувала