xcounter
#

Одкровення про Бундесвер: 30% працюючих PzH 2000, запаси на три дні та чому Берлін заблокував Marder для ЗСУ

Здається, що "німецька якість" залишилась десь у 80-90-х (всі фото: Bundeswehr)
Здається, що "німецька якість" залишилась десь у 80-90-х (всі фото: Bundeswehr)
24875

Комплексні проблеми стратегічного рівня від боєприпасів на три дні та небоєздатних БМП Puma за 17 млн євро кожна, до лише 36 справних PzH 2000 - це про Бундесвер сьогодні й вони стали предметом інтерв'ю з міністеркою оборони Німеччини

Очільниця міноборони Німеччини Крістін Ламбрехт [Christine Lambrecht] дала доволі розлоге інтерв'ю Deutschlandfunk предметом якого став дійсний стан Бундесверу. Воно починається з приголомшливого твердження журналіста, після якого Ламбрехт лише залишається пояснювати та виправдовувати.

"Бути солдатом у Німеччині - це боєприпаси, яких не вистачить і на три дні у надзвичайній ситуації, застаріле радіообладнання, жодних БМП Puma, а тепер, що стало новиною, у строю лише кожна третя САУ PzH 2000".

Читайте також: Де в Україні окупанти "засвітили" одразу ротний комплект своїх новітніх танків
PzH 2000
PzH 2000

Відносно БМП Puma ситуація відома - після 8 днів навчань усі 18 машин, які брали в них участь, просто вийшли із ладу. Відносно PzH 2000 виявилось, що надійність САУ на рівні 50% у бойових умовах - це не так й погано.

Як днями повідомило Bild з PzH 2000 ситуація, прямо кажучи, у Бундесвері катастрофічна. У грудні 2022 році їх на озброєнні у Німеччини залишилось лише 105. Рік тому було 121, з них 15 передали до України, а ще одну, напевно, списали, або передали до ЗСУ на одну більше, або канібалізували одну для ремонту. Але насправді їх ще менше, бо у строю лише 73 PzH 2000 з яких у боєздатному стані лише близько 50%. Тобто лише 36 справних PzH 2000. При цьому одночасно на заводському ремонті знаходиться 18 одиниць.

І на фоні цього Німеччина у наступному році має взяти на себе керування Силами швидкого реагування НАТО - VJTF. Виправдовуватись Ламбрехт вирішила тим, що насправді не все так погано й гроші на оборону пішли - 13 млрд євро. Зокрема був укладений астрономічний контракт на 10 млрд євро за 35 винищувачів F-35. Й пояснити аномальну ціну у 285 млн за літак можливо лише тим, що вони мають бути поставлені позачергово, хоча й у цьому випадку мова йде про 2026 рік.

Але очільниця міноборони Німеччини визнає - проблеми системні. Наприклад, навіть після окупації Криму РФ, Берлін виділяв на боєприпаси лише 300 млн євро, тепер збільшив цей показник до 900 млн євро. Але "економія здійснювалась роками й тепер є пробіли, які необхідно заповнювати". І ці пробіли системні, бо просто мати гроші для закупівлі озброєння мало, треба мати виробничі потужності й відповідну інфраструктуру, а вони були розраховані на значно менші потреби, які формувались роками, що й призводило до скорочень.

При цьому навіть збільшене фінансування не дозволяє Берліну навіть виконати своє зобов'язання перед Альянсом щодо мінімум 2% витрат на оборону від ВВП. І вийти на цей показник стане можливим лише через п'ять років.

Щодо поточних проблем, зокрема з БМП Puma, то Ламбрехт повідомила, що це був спеціальний "стрес-тест". Його провал призвів до того, що Бундесвер відмовився від замовлень нових БМП. Зазначимо, що спочатку була інформація, що умови навчань були доволі помірними, а не "стресовими".

У будь-якому випадку очільниця міноборони повідомила, що дала виробникам, а за Puma відповідають Krauss-Maffei Wegmann та Rheinmetall, декілька тижнів на ремонт. І це попри те, що спочатку строки відновлення боєздатності були оголошені у розмірі мінімум 3-4 місяці. Але контракт на нову партію Puma, поки не укладений.

Зазначимо, що у 2020 році міноборони Німеччини повідомило, що на виробництво 350 одиниць Puma було витрачено 5,989 млрд євро. Тобто одна БМП Puma коштувала на рівні 17,1 млн євро, що зробило її найдорожчою машиною у класі. Але низька надійність машини означає те, що до групи швидкого реагування НАТО (VJTF) будуть направлені Marder. Просто нагадаємо, що перший серійний зразок цієї машини з'явився ще у 1971 році.

Разом з тим, стає зрозумілим, чому Бундесвер ніколи не підіймав тему щодо передачі до України Marder, а проштовхування Rheinmetall пропозиції продати Україні 100 БМП розбились о глуху стіну.

Читайте також: Скільки "200-х" коштує рашистам просування на один кілометр української землі