xcounter
#

Цікава закономірність постачання озброєння від Німеччини до України: як змінювалась позиція Берліна і від чого залежала

Mars II у дії (Bundeswehr)
Mars II у дії (Bundeswehr)
3990

Фактично з вересня оборонну допомогу від Німеччини для ЗСУ "прорвало" і два графіки цілком можуть пояснити чому

Схоже Німеччина починає нарешті розкручувати маховик постачання озброєння до України. ЗРК Iris-T SLM, чотири радіолокаційні станції TRML-4D, додаткові дві ракетні системи Mars II, чотири САУ PzH 2000, півсотні бронеавтомобілів Dingo, контрбатарейний радар COBRA, десятка БРЕМ Bergepanzer - все це було отримано за останні два місяці. Паралельно й заворушились "кругові постачання", наприклад з Грецією, яка передає БМП-1.

Все це доволі сильно відрізняється від того, що, наприклад, відбувалось у червні, коли точніше було б сказати, що уряд Німеччини скоріше не постачає важке озброєння Україні, бо тоді єдиним моментом була передача першої партії САУ PzH 2000 разом із Нідерландами, і, можливо, навіть за значно більшої, якщо й не одноособової ініціативи Амстердаму.

Читайте також: Що таке касетний артилерійський снаряд DPICM: чому він потрібен ЗСУ і чому США його поки не надають
PzH 2000
PzH 2000

Звісно не треба забувати й про те, що ще у березні у Берліні почали говорити, що

Бундесвер вже вигріб зі складів все що міг передати ЗСУ

та переходить на закупівлі нового озброєння. А мова йшла про доволі значні постачання легкого озброєння: ПЗРК Stinger у кількості 500 одиниць, декількох тисяч ручних протитанкових гранатометів Panzerfaust 3, RGW-90 Matador, 100 тисяч ручних гранат, стрілецького та іншого озброєння, амуніції, спорядження та медичного оснащення.

Можливо це виключно збіг, але графік постачання озброєння до України можливо накласти на графік наповненості газових сховищ Німеччини. Відповідно до опублікованого урядом країни звіту він наразі становить 97,77%, а рівень 85% був подоланий якраз з початком вересня.

Але більше цікавить "кошик" джерел газу для Німеччини, в якому певну частину складав російський газ. На графіку нижче він позначений сірим.

З огляду на ці дані, імпорт газу з РФ був кратно зменшений наприкінці червня, саме коли до України прибули перші PzH 2000 та перші зенітні самохідні установки Gepard, тимчасово припинився у липні з передачею перших Mars II а значне посилення допомоги озброєнням пішло вже з вересня, там де графік постачання російського газу просто обривається.

Звісно це може бути лише збігом, бо не слід забувати про те, що кожне озброєння, навіть яке знімають зі зберігання, має свої технологічні цикли виготовлення чи відновлення. А реальні потужності Бундесверу, якщо брати такі речі, як танки чи САУ складають, за даними на 2021 рік від Military Balance: 245 одиниць Leopard 2 та 121 САУ PzH 2000.

Читайте також: США наддадуть черговий "боєприпасний" пакет допомоги на 275 млн доларів, щоб HIMARS, M270 та Mars II не простоювали