xcounter
#

Німці "плутаються з показаннями", та після появи даних по Leopard 2 в бундесверу кажуть, що інвентаризації танків не було

18859
 Німецький Leopard 2, ілюстративне фото від U.S. Army Europe
Німецький Leopard 2, ілюстративне фото від U.S. Army Europe

А ще німецькі журналісти бідкаються, що уряд та бундесвер "все ніяк не домовляться", яку зброю все ж можна дати Україні

Видання Business Insider з посиланням на "джерела в Міноборони Німеччини" стверджує, що колишній міністр оборони Крістін Ламбрехт ще влітку 2022 року дала вказівку навмисне не проводити інвентаризацію наявної кількості танків Leopard 2 в строю бундесверу.

Мовляв, Ламбрехт тут керувалась такою логікою - якби німецьке Міноборони дало подібну вказівку, то партнери Німеччини начебто могли подумати, що Шольц готовий дати танки Україні "тут і зараз". І це в свою чергу начебто могло бути використане для посилення тиску на канцлера ФРН.

Читайте також: Поки Берлін обіцяв провести інвентаризацію Leopard 2 для ЗСУ - німецькі ЗМІ виклали секретні дані щодо кількості та типів танків у Бундесвері
Технічне обслуговування танків Leopard 2 бундесверу, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Наказ про інвентаризацію танків в наявності бундесверу Ламбрехт віддала начебто лише за тиждень до своєї відставки. Через що новий міністр оборони Німеччини Боріс Пісторіус не зміг ствердно відповісти під час останнього "Рамштайну", чи отримає Україна Leopard 2. Тим більш, що канцелярія глави уряду ФРН начебто досі "не спускала" наказ на Міноборони провести інвентаризацію наявної кількості танків.

Також журналісти Business Insider стверджують, що це був далеко не перший випадок, коли уряд Німеччини начебто не має інформації про реальний стан справ із зброєю в бундесвері. Мовляв, рівно так само вийшло з передачею БМП Marder для ЗСУ – Шольц спочатку заявив про намір дати ці бойові машини піхоти, а уже потім почав шукати, чи справді вдасться набрати обіцяні 40 машин.

Німецькі БМП Marder, фото – Defence Blog

Вищевикладене виглядає достатньо правдоподібним, якби не одне "але" - німецьке видання Spiegel стверджує, що ще влітку 2022 року бундесвер таки провів ревізію своїх "бронетанкових запасів". В результаті якої виявилось, що в строю залишилось тільки 212 танків Leopard 2 у версіях А5, А6, А7 та А7V. Із яких передати Україні можна лише 19 машин Leopard 2A5, котрі використовувались як "імітатори противника".

І тут може бути одразу декілька варіантів. Або Business Insider просто "вигороджує" уряд Німеччини за відсутність чіткою позиції по танкам для України. Або ж бундесвер справді проводив ревізію своїх танків, але її результати так і не передав у руки Крістін Ламбрехт, через що новий глава Міноборони ФРН і вирішив провести нову інвентаризацію по Leopard 2.

Або ж можливий ще третій варіант – Боріс Пісторіус насправді й так мав «на руках» всі необхідні цифри, але заявив про інвентаризацію чисто як елемент «входження в курс справ». Бо до цього він був взагалі міністром МВС землі Нижня Саксонія, і до оборонних питань прямого відношення не мав.

Технічне обслуговування танків Leopard 2 бундесверу на потужностях концерну Krauss-Maffei Wegmann, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як часто необхідно ремонтувати танк і чому це дійсно вкрай важливо та треба враховувати