xcounter
#

Поки Берлін обіцяв провести інвентаризацію Leopard 2 для ЗСУ - німецькі ЗМІ виклали секретні дані щодо кількості та типів танків у Бундесвері

Берлін просто сховав Leopard 2 для ЗСУ
Берлін просто сховав Leopard 2 для ЗСУ
30668

Бундесвер ще літом оцінив кількість та точну версію Leopard 2​, яку можливо передати до України взагалі без втрати обороноздатності, бо ці машини використовувались у ролі імітаторів противника і мова йде не про саму стару версію машини

Новопризначений міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус [Boris Pistorius] повідомив, що міноборони Німеччини проведе інвентаризацію всіх наявних танків Leopard 2. Ця заява пролунала після критики, яка хлинула у бік Берліна через ненадання згоди на відправку танків до України.

Водночас, він повідомив, що це лише підготовка до дня, "який може настати", маючи на увагу момент коли буде прийнято політичне рішення щодо передачі до ЗСУ Leopard 2. Також вкрай важливо те, що така інвентаризація дозволить оцінити реальний стан машин, а також "подивіться на питання сумісності систем також із системами наших партнерів, доступності та кількості одиниць". Останній пункт вкрай важливий через те, що у різних країнах у строю та на зберіганні знаходяться різні версії танків Leopard 2, яких зараз в експлуатації, якщо брати лише основні версії - чотири види.

Читайте також: Щоб мати активний захист на танках Leopard та інших машинах, Іспанія хоче "мобілізувати" свою "оборонку"
Leopard 2A6
Leopard 2A6

На фоні достатньо великої кількості негативних аспектів відносно реального стану Бундесверу звісно й можливо поставити питання, а чому ця інвентаризація буде проводитись лише зараз, або чому вона взагалі потрібна. Але справа в тому, що за інформацією Spiegel це інвентаризація вже проводилась і у Берліна є точний перелік всіх танків станом на літо 2022 року.

Більше того, пів року тому облік був проведений якраз з метою оцінки можливості передачі танків до України. Німецьке видання також зазначило, що перелік хоч і секретний, але мається у розпорядженні редакції. І тому просто опублікувало дані з нього.

З 312 одиниць різних версій Leopard 2 одразу 99 знаходились на ремонтно-профілактичних роботах, які проводились промисловістю. Тобто мова йде, скоріш за все, про заводський ремонт танків і одна машина вже йшла на списання.

Варіанти танків Leopard 2
Варіанти танків Leopard 2

Станом на літо 2022 року у строю Бундесверу 212 танків Leopard 2 у версіях А5, А6, А7 та А7V (версія з оновленою системою озброєння). Станом на 22 травня минулого року було 53 Leopard 2А7/V і 159 машин відносились до А5/А6 версії. Зазначимо, що за Military Balance на 2021 рік танковий парк Бундесверу був оцінений у 225 Leopard 2A5/A6 та 59 Leopard 2A7/2A7V тобто - 284 машини.

Також у звіті прямо написано яку саме версію й у якій кількості можливо направити до України - 19 танків Leopard 2A5, які зараз німецька армія використовує як імітатори танків противника, тобто як мішені.

Leopard 2A5
Leopard 2A5

Таким чином, як пише видання, всі ці історії про необхідність інвентаризації - лише затягування. А також цитує опозиційних політиків, які прямо говорять, що подібні заяви - лише маскування небажання передавати танки до України.

Дивіться також: Танки Leopard 2 для ЗСУ не узгоджені та виправдання Abrams: Рамштайн дав тріщину