xcounter
#

Танки Leopard 2​ офіційно не узгоджені, але вікно можливостей ще є - основне питання зустрічі у Рамштайні не вирішено

Leopard 2 активно ставлять "палки у колеса"
Leopard 2 активно ставлять "палки у колеса"
3348

Зустріч у Рамштайні не розв'язала питання з танками Leopard 2 через позицію Берліна, а "віддуватися" прийшлось міністру оборони США Ллойду Остіну

Передача танків Leopard 2 для України, попри всі надії на зустріч міністрів оборони країн-союзниць України, продовжує залишатись без вирішення. Про це повідомив міністр оборони США Ллойд Остін [Lloyd Austin] під час брифінгу за підсумками зустрічі, який провів разом із головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі [Mark Milley].

Також під час розмови він послався на слова міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса [Boris Pistorius], який виправдав гальмування питання тим, що це потребує згоди союзників. Тобто колективного рішення, що традиційно використовується Берліном у всіх випадках, коли мова йде про небажання передавати озброєння.

Читайте також: "Протипіхотна мітла": чим особливі бронемашини CV9040, півсотні яких Швеція передасть для ЗСУ

Водночас Ллойд Остін підтвердив, що танки до України все ж таки будуть находити і мова йде про Challenger 2 від Великої Британії, які й передавались для того, щоб у Берліна не було виправдань на кшталт, що це "призведе до ескалації".

Під час брифінгу відчувалось певне розчарування ситуацією з танками, яку американські посадовці намагались переломити доволі справедливими зауваженнями про те, що інша бронетехніка, наприклад БМП та БТРи, а також артилерія надходить до України вже батальйонними комплектами. Зокрема дійсно, оголошені від США БМП Bradley та БТРи M113 та Stryker, БМП CV90 від Швеції та Marder від Німеччини цілком дозволяють вже формувати підрозділи на цих машинах. Зокрема лише за цей місяць кількість Bradley вистачає рівно на механізовану бригаду ЗСУ.

БМП Bradley
БМП Bradley

Своєю чергою Марк Міллі зазначив, що "в залежності від постачання та підготовки всього цього обладнання. Я справді думаю, що українці зможуть провести значну наступальну операцію". Але зазначив, що навряд Україна у 2023 році зможе звільнити всі свої окуповані території "до останнього дюйма".

Під час брифінгу також увагу було зосереджено на посиленні протиповітряної оборони України, але всі ці заяви фактично звучали раніше і не мали такого впливу. А питання від журналістів, яке можливо вважати ключовим стало: "чи робить Німеччина достатньо для того, щоб показати лідерство у Європі?".

На що міністр оборони США відповів після невеликої паузи: "так, але ми всі можемо зробити більше" і перерахував вклад Німеччини у протиповітряну оборону та навчання українських військових. Та підсумував, що вірить у те, що Берлін "залишиться надійним союзником у майбутньому".

Leopard 2

Але хоч і не вирішене питання відносно танків Leopard 2 не означає те, що Україні не варто на них розраховувати. Зокрема, як зазначили американські посадовці, є вікно можливостей "до весни". Цей термін вочевидь пов'язаний із тим, що саме з цього періоду, банально з огляду на прохідність ґрунтів, з'явиться можливість для ведення маневрової оборони.

І в тому, що рішення щодо танків все ж таки буде прийнято впевнений міністр оборони Польщі Маріуш Блащак [Mariusz Błaszczak]. Як повідомляє CNN, він повідомив, що впевнений у позитивному вирішенні цього питання, як це й було у випадку ЗРК Patriot. Також він анонсував проведення особистої зустрічі із німецьким колегою темою якої стане готовність Варшави передати Leopard 2 й без офіційного погодження від Берліна.

Читайте також: У Чечні оголосили, що будуватимуть "джихад-мобілі" для армії РФ: випробування довірять спецпризначенцям