xcounter
#

Німеччина "оголосила" пакет допомоги на 1 млрд євро, але танки Leopard 2​ вимагають "колективного рішення" НАТО

Leopard 2​ та БМП Marder (всі фото Bundeswehr)
Leopard 2​ та БМП Marder (всі фото Bundeswehr)
2853

Схоже, що за новий пакет допомоги у Берліні намагаються видати вже раніше оголошені Patriot, Gepard та Marder для того, щоб зняти градус напруги через гальмування питання щодо Leopard 2

Поки головним питанням зустрічі у форматі "Рамштайн", яка досі триває у Німеччині, залишається чи дасть Берлін згоду на постачання танків Leopard 2 до України, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус [Boris Pistorius] повідомив про пакет допомоги на 1 млрд євро для України.

Відповідно до повідомлення "Укрінформ" очільник оборонного відомства Німеччини оголосив, що у "весняний пакет" допомоги увійде ЗРК Patriot, 7 самохідних установок Gepard, ЗРК Iris-T SLM, а також БМП Marder у кількості 40 одиниць. І вкрай важливе те, що з максимальною вірогідністю це саме ті позиції, які вже були анонсовані у перших числах січня. Бо саме тоді й прозвучала інформація відносно Marder та Patriot, кількість яких навіть збігається.

Читайте також: Бригадні комплекти від США за 2,5 млрд доларів: чому черговий пакет допомоги це більше ніж просто Bradley та Stryker

Тобто цілком можливо, що саме таким чином Борис Пісторіус спробував зняти градус напруги через відверте гальмування питання передачі до України танків Leopard 2. Більше того, на пряме питання, чи готовий Берлін на постачання цих машин Пісторіус повідомив, що це потребує згоди союзників, пише Reuters. При цьому, як зазначаєвидання, Пісторіус "не може сказати, коли буде прийнято рішення щодо танків, але що Німеччина готова діяти швидко, якщо союзники досягнуть консенсусу".

Leopard 2

І слід зазначити, що потреба "колективного рішення" НАТО вже ставала для Берліна відвертим засобом не передавати озброєння. Зокрема та сама ситуація виникла щодо Patriot, коли на пропозицію передати ці системи до України від Польщі у Німеччини відмахнулись, що це має бути саме "колективне рішення" Альянсу. І цілком зрозуміло, що досягти його, а всі рішення Альянсу приймаються лише за результатом консенсусу, в умовах офіційної позиції Угорщини - малоймовірно.

Але, як показала практика, вихід з цієї ситуації є. Бо Patriot від Німеччини був оголошений дійсно несподівано після розмови президента США та канцлера Німеччини. І можливо саме тоді це "колективне рішення" й було прийнято.

Patriot
Patriot

Також необхідно зазначити, що й сама зустріч у форматі "Рамштайн" й проводиться для того, щоб досягати рішень, в тому числі й спільних. І вкрай цікаво буде спостерігати за тим, як Берлін може не надати згоду на реекспорт танків Leopard 2 до України. Більше того, мова не йде про те, чи буде навіть сама Німеччина передавати танки, бо це особисто рішення її лідерів опинитися по тому чи іншому боку історії. Питання у наданні дозволу щодо реекспорту танків.

Варто зазначити, що саме Німеччина, як виробник танків Leopard 2, має, відповідно до міжнародного права, надати дозвіл щодо їх передачі від інших країн до України. Але польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький вже заявив, що "цю згоду або швидко отримаємо, або самі вчинимо так, як потрібно".

Якщо Польща, а може й інші країни, приймуть рішення передати Leopard 2 без згоди Берліна, то це звісно буде доволі цікавий прецедент. Але складно уявити ситуацію, коли Берлін буде подавати в суд на інші країни через це. Але у Німеччини є інші можливості контролю - постачання комплектуючих, які у будь-якому випадку знадобляться для ремонту переданих машин в якій би країні вони не ремонтувались.

Leopard 2

Але також треба зазначити, що загалом вся оборонна промисловість країн НАТО та закупівлі озброєння тісно пов'язані. І кожна країна має свої власні важелі впливу одна на одну. Виключно для прикладу, Німеччина хоче за 10 млрд євро придбати 35 винищувачів F-35, при цьому з доволі короткими строками постачання до 2026 року. Фактично цією закупівлею вона влізає посеред черги, бо зараз орієнтовні строки постачання машин формуються на кінець 20-х початок 30-х років. І місце Німеччини у цій черзі - також елемент впливу.

До речі ідею із застосуванням аналогічного механізму впливу на ті країни, які побоюються "ескалації" у США вже пропонують відпрацювати на Швейцарії.

Читайте також: На російських Су-34 у Білорусі помічені протикорабельні ракети Х-35 якими рашисти б'ють по українських містах