xcounter
#

Швейцарії почали активно натякати, що питання нейтралітету відносно зброї для України бути не може

Швейцарії почали активно натякати, що питання нейтралітету відносно зброї для України бути не може
12533

Позиція Швейцарії щодо блокування навіть реекспорту озброєння на Заході вже набуває критики й Берну цілком можуть нагадати про те, що постачання йому американської зброї може втратити свій пріоритет

Швейцарія й досі блокує постачання деяких вкрай важливих для України видів озброєння та боєприпасів. В першу чергу снарядів до самохідних зенітних систем Gepard. Окрім того, позиція країни зумовила блокування передачі до ЗСУ бронемашин Piranha III, які хотіла передати Данія.

Така ситуація на Заході вже набуває значної критики, зокрема в американському профільному виданні Defense News, яке можливо вважати доволі наближеним до Пентагону, вийшла публікація з доволі "прямим заголовком" - "Світові лідери мають натиснути на Швейцарію у питанні постачання зброї Україні". І хоча це звісно не є офіційною позицією, але цілком є певним маркером.

Читайте також: Рашисти мріють про "Армату", а по факту хваляться модернізованими "хрущовськими гробами" і БРДМ-2
Gepard
Gepard

І важливе те, що критика позиції Швейцарії стосується не відмови передавати до України власне озброєння, бо це виключно її добра воля та питання моральності, а саме надати дозвіл на реекспорт. Зокрема, як виявилось, країна досі не зняла заборону на реекспорт 35-мм боєприпасів для Gepard. І попри те, що Rheinmetall створює їх власне виробництво, воно навряд випустить першу продукцію до червня цього року.

Але посилання у цьому питання на відомий "швейцарський нейтралітет", він насправді доволі гнучкий. Зокрема експорт озброєння для Берну сам по собі є важливим пунктом доходів. Більше того, країна здійснювала експорт власного озброєння і до країн, які ведуть бойові дії. Зокрема у 2016 році уряд Швейцарії дозволив постачання до Саудівської Аравії та декількох інших країн Ближнього Сходу озброєння для боротьби проти хуситів.

35-мм Oerlikon GDF
Oerlikon GDF, це та сама система, яка встановлена на Gepard

У переліку експорту значились й боєприпаси до систем протиповітряної оборони, а мотивацією обходу "нейтралітету" було те, що це "законна воєнна самооборона для захисту цивільної інфраструктури". Тобто ситуація абсолютно тотожна навіть через те, що Саудівська Аравія знищує цими самими швейцарськими боєприпасами ті ж самі іранські дрони-камікадзе. Тим більше, в цій ситуації мова йшла про прямий експорт.

І у деяких країнах НАТО, які також використовують озброєння зі Швейцарії або зі швейцарськими комплектуючими з'явилось цілком логічне питання, а що буде, якщо ця країна у випадку війни також буде дотримувати аналогічного нейтралітету, як й відносно до України. Далі просто цитата с самої публікації:

"Американські офіційні особи також можуть захотіти нагадати своїм швейцарським колегам, що США планують поставити до Швейцарії передові системи озброєння, зокрема систему ППО Patriot. Це та сама система Patriot, яку Вашингтон обіцяв поставити Україні найближчим часом. Ці системи також вкрай потрібні для захисту союзників і американських сил передового базування в Європі, на Близькому Сході та в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Patriot
Пускова ЗРК Patriot

Якщо Берн наполягатиме на своїй відмові дозволити іншим постачати Києву боєприпаси для ППО, то Вашингтону слід двічі подумати, перш ніж розставляти пріоритети щодо майбутніх продажів зброї до Швейцарії, особливо для систем, які потрібні в інших країнах країнам, які бажають нести свою частку безпеки".

Читайте також: З Ізраїлю та Кореї до України йде постачання боєприпасів, але це снаряди армії США - як це відбувається і чому так складно