xcounter
#

З Ізраїлю та Кореї до України йде постачання боєприпасів, але це снаряди армії США - як це відбувається і чому так складно

Артилерійські боєприпаси у калібрі 155 мм (всі фото DoD US)
Артилерійські боєприпаси у калібрі 155 мм (всі фото DoD US)
22050

Мова йде про сотні тисяч снарядів, які передаються з країн-союзниць США, але механізм цих постачань достатньо заплутаний

Питання забезпечення артилерійськими боєприпасами Збройних Сил України вже давно є "головним болем", бо все впирається в обмеженість поточних ліній та скорочення запасів 155-мм снарядів та артилерії взагалі протягом десятиріч.

І для того, щоб постачати до України боєприпаси США вирішило перерозподілити свої власні регіональні запаси з Ізраїлю та Кореї та передати їх Україні й мова йде про сотні тисяч снарядів. Як пише New York Times лише зі складів, які розташовані в Ізраілі було вилучено 300 тисяч боєприпасів. І це приблизно третина всіх 155-мм боєприпасів, які були передані ЗСУ від США.

Читайте також: Стали відомі рекордні строки, за які ЗСУ мають опанувати ЗРК Patriot

Артилерійські боєприпаси у калібрі 155 мм
Справа в тому, що Пентагон роками створював у країнах-союзницях, які не входять до НАТО, склади боєприпасів для артилерії й саме вони стали одним з джерел передачі 155-мм снарядів до України. Ці запаси призначались для самої армії США, були зосереджені у місцях, до яких мали доступ лише американські військова, але у випадку потреби, могли використовуватись й збройними силами Ізраїлю та Кореї. Зокрема в Ізраїлі ці запаси почали створювати з 80-х років. І відомо, що ЦАХАЛ брав звідти боєприпаси для проведення військових операцій у 2006 та 2014 роках.

Як пише американське видання, в Ізраїлі питання передачі частини цих запасів стало предметом обговорення у владних колах, бо існували побоювання, що це якимось чином може викликати напруження відносин з РФ. Але той факт, що це власність США став ключовим. Але остаточне рішення, все одно, приймалось на рівні тодішнього прем'єр-міністра країни Яїра Лапіда, який перебував на посаді з 1 липня по 29 грудня 2022 року.

Артилерійські боєприпаси у калібрі 155 мм

Водночас у Кореї це питання було вирішено швидше і єдиним застереженням стало формальне "переливання запасів". Снаряди, які були з поміткою ROK (Республіка Корея) мали йти до поповнення складів у інших країнах, з яких вже передавались інші боєприпаси. Кількість боєприпасів, які були взяті зі складів у Кореї у виданні не уточнюють. Але відомо, що Корея також погодила продаж для США 100 тисяч нових боєприпасів, які також мали поповнити запаси.

Зазначається, що такий механізм постачань дозволяє нівелювати розрив, який зараз існує між виробництвом 155-мм снарядів у країнах союзниках та витратою боєприпасів у Збройних Силах України. Зокрема наводяться дані, що Україна використовує 90 тисяч артилерійських боєприпасів на місяць, що приблизно вдвічі більше за обсяг їх виробництва у США та країнах Європи.

Читайте також: РФ офіційно взяла курс на гарматне м`ясо: кількість строковиків збільшать до 800 тисяч