xcounter
#

На скільки БМП Marder та Patriot може розраховувати ЗСУ від Німеччини

БМП Marder
БМП Marder
8834

Фактично для того, щоб витрусити з Шольца БМП Marder, які пропонували передати ще весною, та Patriot, які нібито залежали від "колективного рішення НАТО", знадобився дзвінок Байдена

Україна отримає від Німеччини бойові машини піхоти Marder, які ще у квітні Rheinmetall вкрай активно пропонував передати до ЗСУ, а точніше просто тиснув на офіційний Берлін. Ця інформація офіційно підтверджена у США на рівні Білого Дому, який повідомив про розмову між Джо Байденом та Олафом Щольцом.

"США мають намір поставити Україні бойові машини піхоти Bradley, а Німеччина має намір надати Україні бойові машини піхоти Marder. Обидві країни планують навчити українські сили працювати з відповідними системами", - йдеться у повідомленні щодо змісту розмови. І залишимо за дужками, питання чому для передачі машин, які пропонувала віддати приватна компанія зі своїх власних запасів, знадобились перемовини на рівні очільників держав.

Читайте також: AMX-10RC та M2 Bradley: колісний танк (чи ні) для дій у прориві та наймасовіша БМП з США для України

БМП Marder
БМП Marder

Тим паче, що наразі невідомо, яку саме кількість БМП Marder готовий постачати Берлін і з яких джерел. За інформацією від Spiegel: міноборони Німеччини оцінила можливий транш у 20-40 БМП, які знаходяться безпосередньо у строю Бундесверу, а також складські запаси, які протягом найближчих місяців можуть бути відновлені. Зазначимо, що ще у травні німецький Bild повідомив, що уряд Шольца фактично сховав бойові машини. Бо відповідно до внутрішніх документів міноборони, у Бундесверу є 32 БМП Marder, які "більше не використовуються" і які за необхідності можна відремонтувати.

Також зазначимо, що за Military Balance Бундесвер тримає у строю 253 Marder 1A3/A4 та 71 Marder 1A5, тобто 324 машини. А для оцінки реальних складських запасів можливо навести дані за 2009 рік - 1911 Marder 1A2/1A3.

БМП Marder
У Німеччині дійсно є значні запаси БМП Marder

З них можливо відняти експорт цих машин: Чилі - 280 одиниць, Індонезія - 50, Йорданія - 50 та Греція - 40, загалом 420 одиниць. Також ще мінімум сотня Marder у Rheinmetall, який вже дев'ять місяців тому попросив дозволу німецького уряду експортувати 100 БМП Marder в Україну. Тобто з 1911 одиниць БМП, які були на 2009 рік у строю, на складах Бундесверу може знаходитись до 1067 БМП Marder у різному технічному стані, включно з повністю розібраними заради підтримки боєздатності машин у строю. Навіть якщо зменшити показник у декілька разів, все одно залишається доволі вагома цифра у сотнях БМП Marder.

Також зазначимо, що Німеччина взяла на себе зобов'язання передати до України ЗРК Patriot, про що також йшлось у розмові між Джо Байденом та Олафом Щольцом. Кількість та строки також не були озвучені, але тут лише залишається згадати, як на пропозицію Варшави під час цілої епопеї з цими ЗРК передати Patriot до України, у Берліні відверто "відмазались" тим, що, мовляв, це має бути колегіальним рішенням НАТО.

Patriot PAC-3
Німеччина експлуатує найновіші Patriot у версії PAC-3

Відносно ж кількості батарей, які може передати Німеччина, то у Бундесверу, відповідно до Military Balance, одразу 30 батарей Patriot PAC-3, тобто у найсучаснішій версію з можливостями протиракетної оборони. Але доволі сумнівним є те, що Берлін погодиться постачати значно більше ніж США, які поки передали одну батарею.

Читайте також: Нові ракети отримає ЗРК "Бук", і це гарний приклад, як вирішити проблему дефіциту і збити побільше "Калібрів" і Х-101