xcounter
#

Щоб мати активний захист на танках Leopard та інших машинах, Іспанія хоче "мобілізувати" свою "оборонку"

7332
Колісна бронемашина Dragon, фото ілюстративне
Колісна бронемашина Dragon, фото ілюстративне

Але поки що на свої Dragon таку систему іспанці не замовляли

Ще в грудні 2022 році іспанська армія отримала свої перші сім колісних бронемашин Dragon 8×8 від компанії Tess Defense – і як дізналося видання Infodefensa, контракт на постачання цих бронемашин наразі не включає оснащення цих бронемашин системою активного захисту.

dragon бронетранспортер
Колісний бронетранспортер Dragon пускає ракету Spike

Втім, іспанські військові не відмовляються від ідеї встановлення таких систем Dragon 8×8, але планують, що комплекс активного захисту має бути створений за участі іспанської "оборонки": загалом іспанське військо хоче мати такі системи не тільки на цих бронемашинах, але й на танках Leopard та БМП Pizarro (ASCOD).

Читайте також: Іспанці показали, як будуть нищити ворожі танки зі своїх новітніх БТР: перший постріл ракетою SpikeLR2 з Dragon (відео)
Наразі іспанська "оборонка" вже просувається у напрямку створення власної системи активного захисту. Зокрема, компанія Indra презентувала свій радар електронного сканування Nemus, який здатен виявляти всі види загроз і призначений передусім для інтеграції в бойові танки, хоча компанія наразі працює і над версією для таких машин, як Dragon.

Відео ілюстративне

Над цією задачею також активно працює і компанія Escriban, яка ще у 2021 році уклала контракт на розробку системи Sedim, яка передбачає створення низки датчиків для виявлення загрози з моменту її запуску.

Крім того, ця компанія постачає бойові модулі для бронемашин і вона уклала угоду з ізраїльською компанією Elbit на інтеграцію системи активного захисту Iron Fist у башту Guardian 30.

Читайте також: Іспанія хоче залучити японську Nissan для обслуговування перспективних БТР Dragon